Mainos

Veronmaksajat: Verojärjestelmästä voisi tulla liian monimutkainen

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pelkää, että verojärjestelmästä tulisi liian monimutkainen, mikäli Verohallinnon väistyvän pääjohtajan Mirjami Laitisen ehdotus toteutuisi.

Laitinen ehdotti Turun Sanomien, Kalevan ja Väli-Suomen lehtien haastattelussa, että nykyisen järjestelmän sijaan verojärjestelmä olisi niin joustava ja reaaliaikainen, että suurimuotoiset veronpalautukset ja mätkyt jäisivät tarpeettomaksi. Laitisen mielestä tämä olisi hallinnollisesti yksinkertaisempaa.

Veronmaksajien Teemu Lehtisen mukaan ajatus ennakonpidätyksen muuttamisesta nykyistä joustavammaksi on sinänsä hyvä, mutta hän pelkää, että ehdotetusta ratkaisusta tulisi kansalaiselle liian vaikeaselkoinen.

– Se olisi mittava muutos, jos palautuksia ja mätkyjä tulisi koko vuoden aikana. Silloin nykyistä veroilmoitukseen perustuvaa järjestelmää pitäisi muuttaa perustavanlaatuisesti. Nykyisellä systeemillä kansalaiset kuitenkin ymmärtävät verotuksen melko hyvin.

Järjestelmä vaatisi myös lainmuutoksen, sillä nykyisin edellisen vuoden veroja ei voi siirtää seuraavan vuoden verotuksen pohjaksi.

Ajatus liian teknokraattinen

Mirjami Laitinen myös ehdottaa, että kansalaisilla olisi käytössä verotili, johon voisi tallettaa rahaa, ja jolta erilaiset verot maksettaisiin. Veronmaksajien Lehtisen mukaan yksittäisten kansalaisten kannalta ajateltuna suunnitelma menee helposti liian vaikeaksi. Nykyisin riittää, että kansalainen paneutuu veroihinsa ja vähennyksiinsä kerran vuodessa veroilmoituksen teon yhteydessä, mutta mikäli verojärjestelmästä tulisi täysin reaaliaikainen, olisi kaikista vaarassa tulla oman elämänsä verovirkailijoita.

– On haastavaa vaatia ihmisiä selvittämään koko ajan ja jatkuvasti läpi vuoden kaikki verovähennyksensä. Se on teoreettinen, vähän teknokraattinen ajatus. Nykyinen kerran vuodessa täytettävä veroilmoitus on selkeä, ei tarvitse skarpata koko vuotta ennakonpidätyksien kanssa.

Lehtinen ei kuitenkaan tyrmää Mirjami Laitisen ajatusta täysin, vaan kuulisi siitä mieluusti lisää.

Tätä uutista on muutettu. Aiemmassa uutisessa Veronmaksajain Keskusliiton Teemu Lehtinen kommentoi Verohallinnon väistyvän pääjohtajan Mirjami Laitisen ehdotusta vaillinaisin pohjatiedoin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.