Verenpaine kuriin yhdellä harrastuksella – tutkimus selvitti hyödyt

Huimaako ylös noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa 2:30
KATSO MYÖS VIDEO: Huimaako ylös noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa.

Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, saattaa taiji olla kokeilemisen arvoinen juttu, sillä tutkimuksen mukaan se voi parantaa sydänterveyttä jopa tehokkaammin kuin intensiivinen sykettä nostava treeni.

Taiji (tai chi) on perinteinen kiinalainen taito, joka opettaa ihmistä käyttämään energiaansa eli chi:ta, joka syntyy aktiivisesta rentoudesta, eikä niinkään lihasvoimasta, kertoo lajiyhdistys ITCCA Finland.

Tuoreen Jama Network Open -alustalla julkaistun tutkimuksen mukaan taiji voi auttaa laskemaan verenpainetta ja parantaa sydänterveyttä jopa tehokkaammin kuin intensiivinen sykettä nostava liikunta, kertoo New York Post.

Asiantuntijat arvioivat, että taijin meditatiiviset osuudet ovat todennäköisesti syy siihen, miksi matalan intensiteetin harjoittelu alentaa verenpainetta tehokkaammin kuin korkean intensiteetin harjoitukset.

Taiji sekä laskee että ehkäisee korkeaa verenpainetta

Kiinalaisen lääketieteen tutkijoiden ryhmä analysoi 342:n 18–65-vuotiaan korkeaa verenpainetta sairastavan ihmisen tietoja eri puolilta Pekingiä.

Kaikkia osallistujia neuvottiin noudattamaan vuoden ajan harjoitusohjelmaa, jossa liikuntaa tuli harrastaa neljänä päivänä viikossa tunnin verran. 

Puolet osallistujista ohjeistettiin tekemään taijiharjoituksia ja lopuille osallistujille annettiin ohjeeksi tehdä sykettä nostavia harjoituksia, kuten lenkkeilyä tai pyöräilyä.

Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että taijiryhmään kuuluneilla oli alhaisempi verenpaine ja heidän verenpainearvonsa olivat huomattavasti todennäköisemmin terveemmät kuin heillä, jotka harrastivat sykettä nostavaa liikuntaa, kertoo New York Post.

Taijia harrastaneiden ryhmään kuuluneille myös kehittyi vähemmän todennäköisesti korkea verenpaine.

Taijiin vaikutukset verenpaineeseen olivat havaittavissa jo puoli vuotta liikuntaohjelman alkamisesta.

Matalasykkeinen harjoittelu yhdistetty jo aiemmin verenpaineen laskuun

Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että verenpaineesta kärsivien ei tarvitse suorittaa korkean sykealueen treeniä saadakseen verenpaineensa laskemaan, kertoo New York Post.

Esimerkiksi viime lokakuussa British Journal of Sports Medicine -alustalla julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että isometrinen harjoittelu voi auttaa laskemaan verenpainetta tehokkaammin kuin muunlaiset treenityylit.

Isometrisellä harjoittelulla tarkoitetaan harjoituksia, joiden aikana lihaksen pituus tai nivelen kulma ei muutu lihassupistuksen aikana. Harjoituksissa käytetävät lihakset siis pysyvät saman pituisina.

Isometriset harjoitukset kehittävät lihasvoimaa ja kestävyyttä.

Toisin sanoen esimerkiksi seinäistuminen tai lankuttaminen voisi alentaa verenpainetta paremmin kuin juoksu, pyöräily tai muut sykettä nostavat harjoitukset.

Lokakuussa julkaistun tutkimusanalyysin mukaan noin kahdeksan minuuttia isometristä harjoittelua kolme kertaa viikossa, voi johtaa terveyttä edistävään verenpaineen laskuun.

Tutkimukseen osallistujat toteuttivat isometristä harjoittelua seinäistunnalla siten, että he pysyivät seinäistunta-asennossa kahden minuutin ajan, lepäsivät kahden minuutin ajan ja toistivat tätä neljä kertaa jokaista harjoittelukertaa kohden.

Tällä yksinkertaisella harjoituksella osallistujien systolinen eli yläpaine laski 10 mmHg:n verran ja diastolinen eli alapaine laski 5 mmHg:n verran.

Älä luovu aerobisesta harjoittelustakaan

Vaikka matalansykealueen harjoituksista on hyötyä verenpaineelle, ei aerobistakaan harjoittelua kannata jättää unholaan.

Hengitystä ja sykettä nostavan aerobisen harjoittelu on myös osoitettu parantavan verenpainetta ja sydämen terveyttä, kertoo New York Post.

Verenpaineen nousut ja laskut pitkin päivää ovat normaaleja, mutta jatkuvasti korkealla pysyttelevä verenpaine voi vahingoittaa sydäntä ja johtaa vakaviin terveysongelmiin. 

MTV Uutiset kertoi toukokuussa 2023, että noin kaksi miljoonaa suomalaista sairastaa verenpainetautia, mutta oireettomuuden vuoksi moni sairastaa sitä tietämättään.

Katso myös: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä?

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
Pitääkö korkea verenpaine laskea aina lääkkein vai riittävätkö pelkät elämäntapamuutokset joskus alentamaan verenpaineen?

Lue myös:

    Uusimmat