Venäläistähti vaihtoi USA:n riveihin – "Miksei tätä voi kutsua petokseksi?"

Venäjää tähän vuoteen saakka edustanut shakin suurmestari Grigori Oparin kilpailee vastedes yhdysvaltalaisena. Urheilukansalaisuuden vaihtaminen on herättänyt Venäjällä närää.

Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan myötä venäläiset on suljettu suuressa osassa urheilulajeja kokonaan kansainvälisestä kilpailutoiminnasta, mutta shakissa venäläiset ovat saaneet yhä pelata neutraalilla statuksella. Useat venäläiset shakin pelaajat ovat tuominneet maana käymän sodan.

Grigori Oparin, 25, pelasi shakkia tähän vuoteen saakka venäläisenä, mutta meni tuoreeltaan monia muita pidemmälle: vaihtoi Yhdysvaltain lipun alle. Maaliskuussa uutisoitiin venäläisen shakin suurmestarin Jevgeni Romanovin vaihtaneen Norjan vahvuuteen.

Monet ovat venäläisen urheilusivuston Championatin mukaan syyttäneet USA:ta jatkossa edustavaa Oparinia "vihollisen" leiriin vaihtamisesta.

– Miksei tätä voi kutsua petokseksi? Championat on otsikoinut tematiikkaa käsittelevän juttunsa.

Championat nostaa esiin, että Oparin syntyi Saksassa, jossa hänen vanhempansa olivat töissä. Oparinin perhe palasi kuitenkin pian Moskovaan, ja Oparin vietti lapsuutensa Venäjällä. Oparin saavutti shakissa menestystä jo nuorena, ja hän sai vuonna 2013 Maailman shakkiliitolta suurmestarin arvonimen. Hän täytti kyseisenä vuonna 16 vuotta.

Oparin on shakin kansainvälisessä rankingissa 55:ntenä, venäläispelaajista vasta 14. korkeimmalla. Championat luonnehtii, ettei hänen päätöksensä liittyä USA:n vahvuuteen ole suuri menetys Venäjälle, vaikkakin on kirvoittanut hyökkäyksiä sekä pelaajaa itseään että siirtymän mahdollistanutta Venäjän shakkiliittoa vastaan.

Championatin mukaan Oparinin vaihdokselle on "täysin riittävät perusteet". Sivusto huomauttaa, että opintoihinsakin satsannut Oparin asuu myös Yhdysvalloissa. Hän opiskelee Missourin yliopistossa kielitieteitä, eikä siirrosta USA:n vahvuuteen tullut Championatin mukaan poliittista tekoa.

Chess.com-sivusto kertoi toukokuussa Oparinin asuneen St. Louisissa viimeisimmät kaksi vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat