Venäläismestari vaihtoi Norjan väreihin – raivo puhkesi Venäjällä: "Petos"

Kolme viikkoa sotaa takana Ukrainassa – uudet tiedot rintamalta 9:36
Ukrainan sota on kestänyt kolme viikkoa. Katso videolta tuoreimmat tiedot sodan kulusta torstai-aamulta.

Venäläinen shakin suurmestari Jevgeni Romanov on vaihtanut Norjan lipun alle. Romanovin päätös on aiheuttanut raivoa Venäjällä. Aiheesta kertoi NRK.

Vuonna 2007 suurmestarin tittelin saanut 33-vuotias Romanov oli jo esittänyt halua pelata Norjan lipun alla, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Norjan shakkiliiton pääsihteeri Eirik Natlandsmyr vahvisti, että liitto on hyväksynyt Romanovin hakemuksen. Hän voi sen myötä pelata tulevaisuudessa Norjan lipun alla.

Putinin lähipiirissä vaikuttava poliitikko Svetlana Zhurova ei sulattanut Romanovin päätöstä. Pikaluistelussa olympiakultaa vuonna 2006 Torinossa voittanut Zhurovalatoi kovaa kritiikkiä Romanoville.

– Se on kaksinaismoralismia. Katsovatko he häntä venäläisenä tämän jälkeen? Ehkä hän ei olekaan venäläinen, hänellä on juutalaiset juuret. Jos kilpailijat menevät edustamaan muita maita, niin heitä ei pitäisi hyväksyä, koska he ovat venäläisiä, Zhurova sanoi Chess-newsin mukaan.

– Venäläisiä kohtaan on ulkomailla kova asenne ja yhtäkkiä kaikki menee hyvin hänen kohdallaan. Kansallisuuden vaihtaminen, se on petos. Sinua ei tulla rakastamaan, Zhurova jatkoi. 

Shakkiasiantuntija Atle Grönn järkyttyi Zhurovan kommenteista, varsinkin juutalaisten juurien mainitsemisesta.

– Se on hullu lausunto. He puhuvat Ukrainan denatsifikaatiosta ja sitten heittelevät tällaista retoriikkaa. Se on niin hyvä ja hän paljastaa itsensä. Hän käyttää retoriikkaa 1930-luvulta. Se on todella järkyttävää. Se on sivistymätöntä ja primitiiviä, absurdiutta aivan toisella tasolla. Hän tulittaa antisemitismillä näin vaikeassa tilanteessa, Grönn sanoi NRK:lle.

Myös shakkilegenda Anatoli Karpov kertoi oman näkemyksensä tapahtuneeseen.

– Jos Romanov tahtoisi muuttaa Norjaan, ei kukaan estäisi sitä. Hän teki päätöksensä. Minä en tietenkään tekisi samoin. Shakin elämän keskus muutti Venäjälle kauan sitten, joten hänellä voi olla vaikeuksia muuttaa Venäjältä Norjaan. En usko, että häntä syyllistetään, mutta hänet tullaan muistamaan, Karpov sanoi Chess-newsin mukaan.

Grönnin mielestä on noloa pikaluistelulle ja urheiluliikkeelle Venäjällä, että heillä on Zhurova edustajana. Hän antaa myös kritiikkiä Karpoville.

– Hän on pilannut maineensa shakkipiireissä tämän ja Putinin tukemisen takia, Grönn totesi.

Romanov saa nyt edustaa Norjaa tulevissa turnauksissa. Natlandsmyr kertoi, että Romanovilla ei ole ollut paljoakaan yhteyttä Venäjän shakkiliittoon ja oli pitkään miettinyt muutosta. Romanov on ollut Norjan shakkiliiton ja norjalaisten shakkiseurojen jäsen vuodesta 2011 lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat