Venäläinen suurmestari hylkää maansa – teki harvinaislaatuisen ulostulon

Venäläinen shakin suurmestari Aleksandra Kostenjuk, 38, edustaa lajissaan jatkossa Sveitsiä. Sveitsin shakkiliitto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Ranskassa nykyisin asuvalla venäläisellä Kostenjukilla on ollut Sveitsin kansalaisuus yli vuosikymmenen ajan – hän oli aiemmin naimisissa Sveitsissä syntyneen manageri Diego Garcesin kanssa – mutta suuret kannuksensa Kostenjuk on luonut shakissa Venäjän edustajana, olkoonkin että vuonna 2013 hän voitti Sveitsin mestaruuden avoimessa turnauksessa.

Kostenjukista tuli shakin naisten suurmestari 14-vuotiaana. Hän on myös muun muassa maailmanmestari vuosilta 2008–10 ja nopean shakin maailmanmestari vuodelta 2021. Naisten maailmanrankingissa Kostenjuk on ollut tuoreeltaan yhdeksäntenä.

Kostenjuk irrottautui Venäjän alaisuudesta maan hyökättyä Ukrainaan viime helmikuussa, ja hän on ollut myöhemmin neutraali shakin pelaaja Maailman shakkiliitto Fiden lipun alla.

Sveitsin shakkiliiton hallituksessa huippu-urheilusta vastaava Peter Erismann kertoi, että Kostenjukista tulee Sveitsin naisten joukkueen pelaaja.

– Pidämme kuitenkin avoimena mahdollisuuden käyttää häntä tarvittaessa myös miesten maajoukkueessa, Erismann sanoi.

Kostenjuk edustaa Sveitsiä kuitenkin vasta vuoden 2024 alusta lähtien. Jos Kostenjuk haluttaisiin välittömästi Sveitsin riveihin, Sveitsin shakkiliiton täytyisi maksaa Venäjän lajiliitolle 10 000 dollarin siirtokorvaus. Kahden vuoden odotusajan jälkeen siirrosta ei kuitenkaan tarvitse maksaa; Kostenjuk on viimeksi pelannut Venäjän edustajana joulukuussa 2021.

Tuomitsi sodan

3:11
Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi Ukrainan sotaan joulutauon – asiantuntija: "Kyynistä taktiikkaa."

Kostenjuk on ollut niitä harvoja venäläisurheilijoita, jotka ovat tuominneet maansa sotatoimet Ukrainassa jyrkästi julkisuudessa, joskin juuri shakin piirissä osa venäläistaustaisista urheilijoista on avannut kielenkantansa.

Kostenjuk kertoi Chess.com-sivuston mukaan olleensa täysin järkyttynyt sodan käynnistyttyä, ja sama tunne on ollut läsnä myöhemminkin.

– Venäjällä on ihmisiä, jotka haluavat toistaa, että tämä maa ei ole koskaan hyökännyt toiseen maahan. Uskoin noihin tarinoihin, mutta valitettavasti ne eivät ole totta. Tietysti (edellisen) vuoden alussa seurasimme uutisia ja kuulimme huhuja hyökkäyksestä, mutta emme uskoneet niihin hetkenäkään. Siksi olimme niin järkyttyneitä, kun se oikeasti tapahtui, Kostenjuk sanoi viime keväänä.

Kostenjuk on tuonut esiin, että ihmisten oltavat heikkenevät Venäjälläkin sodan myötä koko ajan ja hän korostaa tavallisten ihmisten kärsivän. Hän arvioi elämän Venäjällä alkavan muistuttaa Neuvostoliiton aikoja, eikä halua palata maahan.

– Jos palaan, näen jatkuvasti propagandaa. Kuulen ja tunnen tämän ilmapiirin. En tiedä, mitä tehdä nykyisellään. Haluan olla vapaa, ja ymmärrän nyt, kuinka tärkeää vapaus on, Kostenjuk kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja