Venäläismestari näkee venäläisillä vain radikaalin ja raa'an ulospääsyn: "Mitä sanon nyt, on todella vaarallista"

Venäläinen shakin suurmestari Daniil Dubov kritisoi Venäjän Ukrainassa käymää hyökkäyssotaa. Hän sanoo Der Spiegelin haastattelussa, että vallankumous on ainoa tapa muuttaa mitään hänen kotimaassaan.

Dubov, josta tuli shakin suurmestari 14-vuotiaana vuonna 2011, ei ole kaihtanut julkista kritiikkiä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan. Dubov osoitti 43 muun venäläisen shakin huippupelaajan kanssa maaliskuun alussa avoimen kirjeen Putinille. Siinä pyydettiin lopettamaan sota Ukrainassa.

Pikashakin maailmanmestaruuden vuonna 2018 voittanut Dubov on perustellut kirjeen tekemistä tuoreeltaan Berliinissä saksalaislehti Der Spiegelille.

– Te luultavasti ajattelette, että Venäjä on paha maa ja me olemme pahoja ihmisiä. Siellä on kuitenkin laaja joukko ihmisiä, jotka jakavat samat arvot kuin te Euroopassa. Kun sotilaalliset toimet alkoivat, se tuntui hullulta ja sitä oli vaikea uskoa. Olimme vain järkyttyneitä. Kirjeen julkaiseminen tuntui hyvältä, kuin voisimme olla tekemässä muutosta, Dubov sanoi.

Dubovin mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että kirjeellä ei ole ollut vaikutusta.

– Et voi Venäjällä edes käyttää sanaa 'sota'. Kirjeemme julkaistiin ennen tätä uutta lakia, joten emme ainakaan ole rikollisia.

Vaikka Dubov arvostelee muutoin maansa johtoa suoraan, hänkään ei puhu sodasta.

– Venäjän media ei voisi siteerata minua silloin. On outoa, että yksittäinen sana voi saada sinut vaikeuksiin.

"Seuraukset olisivat pahemmat"

Mistä Putinin kaasu-uhkauksessa on kyse? Asiantuntija ihmettelee vaatimusta ruplamaksuista 1:43
Mistä Putinin kaasu-uhkauksessa on kyse?

Dubov katsoo, ettei tilanne "voisi olla Venäjälle pahempi". Hän luonnehtii, että käynnissä on katastrofi.

– Seuraukset tulevat olemaan pitkät ja epämiellyttävät, ei väliä, miten konfliktissa käy. Toivon, että se loppuu niin pian kuin mahdollista.

Dubov kertoo, että hänellä on monien venäläisten tavoin Ukrainassa ystäviä, joista hän on huolissaan.

– Osa heistä on jättänyt maan, muut puolustavat sitä. Kerron heille, että olen venäläinen mutta olen sitä vastaan, mitä on tapahtumassa.

Jotta tilanne Venäjällä merkittävästi muuttuisi, tarvittaisiin Dubovin arvion mukaan radikaaleja toimia.

– Mitä sanon nyt, on todella vaarallista, mutta ainoa keino muuttaa mitään Venäjällä on vallankumous. En henkilökohtaisesti halua sitä.

– En halua vallankumouksen alkavan, en halua venäläisten tappavan venäläisiä. Se tuntuu ainoalta vaihtoehdolta, mutta seuraukset olisivat pahemmat. Jopa demokratian näkökulmasta Putinia ja hänen tekojaan tukee selkeästi suurin osa venäläisistä, halusitte sitä tai ette.

Lue myös:

    Uusimmat