Venäjän valtava sotaharjoitus kiihdytti konfliktia Ukrainan itärajalla: "Länsimaiden täytyy valmistautua pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen"

2:10
Venäjä on siirtänyt uusia joukkoja Ukrainan rajan läheisyyteen – EU ja Yhdysvallat vakuuttavat tukeaan Ukrainalle

Ukrainan ja Venäjän välinen konflikti Krimin niemimaasta on jälleen kiihtynyt.

Venäjän armeija ilmoitti perjantaina, että Ukrainan rajan tuntumassa järjestetään noin 15  000 ihmisen puolustusharjoitus.

Krimin alueella on kerrottu liikkuvan noin 4  000 raskaasti aseistettua Venäjän sotilasta.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshesin mukaan tilanne on vakava. 

– Joukkoja siirrellään nyt rajan molemmilla puolilla. En kuitenkaan usko, että väkivaltaisuudet olisivat juuri nyt alkamassa. 

Moshes uskoo, että Venäjä haluaa painostaa Ukrainan johtoa, sillä se on aloittanut taistelun Venäjä-mielisiä joukkoja vastaan maansa sisällä. Toinen syy  tilanteen eskaloitumiselle voi olla Krimin niemimaan tämänhetkinen vesipula.   

– Ukrainan hallitus on estänyt veden vapaan valumisen Krimille.

Monet länsimaat ovat viimepäivinä osoittaneet huolta Venäjän viimeaikaisista toimista Krimin niemimaalla, ja kertonut tukevansa Ukrainan hallitusta asiassa. 

Moshesin mukaan länsimaiden tekemiä liikkeitä ei voida pitää syynä Venäjän sotilaallisen toiminnan lisäämiseen Ukrainan itärajalla. 

 – Lännen ottamat askeleet ovat olleet vastareaktio Venäjän toimille, jotka koetaan hyvin huolestuttaviksi.  

– Tilanteeseen tulisi suhtautua hyvin vakavasti, ja länsimaiden täytyy valmistautua kaikista pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen.  

Moshes ei usko, että Ukrainan ja Venäjän väliset sotilaalliset yhteenotot ovat alkamassa juuri nyt. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että ne alkaisivat myöhemmin tänä vuonna. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja