"Tässä nostetaan panoksia, mutta kukaan tuskin katsoo viimeistä korttia" – Venäjä uhoaa Ukrainan rajalla

Ukrainan konflikti uhkaa jäätyä, Venäjällä ei halua tulitaukoon – vieraana tutkija Jyri Lavikainen 8:01
Viime kesänä Ukrainan konflikti oli jäähtymässä – Venäjällä ei kuitenkaan haluttu tulitaukoa.

Venäjän joukkojen siirrot Ukrainan rajan tuntumassa ja Krimillä viittaavat siihen, että suurvaltapolitiikassa lisätään nyt kierroksia. Näin arvelee Jyväskylän yliopiston opettaja ja Puolustusvoimien entinen apulaistiedustelupäällikkö, eversti evp Martti J. Kari.

Puolustusvoimien entisen apulaistiedustelupäällikkö, eversti evp Martti J. Karin mukaan presidentti Joe Bidenin Yhdysvallat ja sen tiedustelu on aktivoitunut Ukrainassa ja miehitettyjen alueiden läheisyydessä, mikä on aktivoinut myös Venäjän.

–  Yhdysvaltojen toiminnan profiili Ukrainan alueiden miehitystä kohtaan on muuttunut huomattavan paljon ja tulee yhä muuttumaan. Venäläiset reagoivat tähän.

Mediat kertoivat Yhdysvaltain tiedustelutietoon pohjaten, että Krimin alueella liikkuisi noin 4  000 raskaasti aseistettua Venäjän sotilasta. Myös Venäjän armeija ilmoitti perjantaina, että Ukrainan rajan tuntumassa järjestetään noin 15  000 ihmisen puolustusharjoitus taisteludrooneja vastaan.

Tiedusteluasiantuntija Karin mukaan paljon puhuvaa on se, että joukkoja on liikuteltu kirkkaassa päivänvalossa.

–  Halutaan, että joku kuvaa niitä ja tviittaa niitä. Tässä on mukana voimannäyttöä.

Sökönpeluuta

Ukrainan kumppani Yhdysvallat puuttui Venäjän joukkojen sijoitteluun ja ilmoitti vastustavansa aggressiivisia pelottelutoimia. Presidentti Biden ilmoitti puhelussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille perjantaina, että Yhdysvallat tukee Ukrainaa "järkähtämättömästi".

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan ilmoitti Venäjän ottavan käyttöön "lisätoimia", mikäli jännitteet kiristyvät sen raja-alueilla Ukrainassa.

Martti J. Kari ei kuitenkaan usko, että sanamittelö eskaloituisi toiminnaksi. Kukaan ei todennäköisesti tee ratkaisevaa siirtoa räjähdysherkässä tilanteessa.

–  Tavallaan tässä pelataan sököä ja nostetaan panoksia. Mutta en usko, että kukaan katsoo sitä viimeistä korttia.

"Kulutussodan" voimistuminen uhkana

Entinen tiedustelu-upseeri kantaa huolta Itä-Ukrainassa seitsemättä vuotta käynnissä olevasta konfliktista, joka näyttää kiihtymisen merkkejä. Karin mukaan venäjämielisissä niin kutsutuissa kapinallistasavalloissa Donetskissa ja Luhanskissa joukkojen määrä kasvaa huomattavasti käyttöön otetun nuorten yleisen asevelvollisuuden myötä.

–  Jos haluaisi nähdä pahimman kautta, niin kesällä voisi jotain pahaa tapahtua. Tai sitten syksyllä (Venäjän) Zapad-taisteluharjoituksen alkamisen aikaan.

Valoisimmassakin skenaariossa Kari uskoo Itä-Ukrainan "kulutussodan" jatkuvan, koska on Venäjän edun mukaista, että konflikti nakertaa kansalaisten uskoa rauhaa luvanneeseen Ukrainan nykyhallintoon.

–  Jos Venäjä haluaisi rauhan Itä-Ukrainaan, se saataisiin heti. Mutta niin kauan kuin taisteluhaudat ovat Itä-Ukrainassa, jokainen päivä loitontaa kapinallisalueita Ukrainan hallinnosta, Kari sanoo.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat