Venäjän turvallisuuspalvelu väittää: Ukraina murhasi venäläisen äärinationalistin tyttären Darja Duginan, Putinilta surunvalittelut

Venäjällä tapahtuneen autopommi-iskun tekijä ei ole selvillä –"Ilma on sakeana selityksiä ja teorioita" 0:38
Katso muyös: Venäjällä tapahtuneen autopommi-iskun tekijä ei ole selvillä – "Ilma on sakeana selityksiä ja teorioita"

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on lisännyt tänään tuulta spekulaatioihin, joiden mukaan Ukraina olisi syyllinen venäläisen äärinationalistisen vaikuttajan Aleksandr Duginin tyttären Darja Duginan kuolemaan.

Darja Dugina kuoli autopommi-iskussa toissa iltana Moskovassa. Räjähdyksen kohteena on epäilty voivan olleen joko Aleksandr Dugini tai molemmat Duginit.

FSB:n tuoreen lausunnon mukaan rikoksentekijä oli vuonna 1979 syntynyt ukrainalaisnainen. Pommi-iskun jälkeen naisen kerrotaan paenneen eilen sunnuntaina Viroon.

FSB:n mukaan ukrainalaisnainen oli saapunut Venäjälle heinäkuussa alaikäisen tyttärensä kanssa. Naisen kerrotaan vuokranneen asunnon samasta rakennuksesta, kuin missä Darja Dugina asui ja seuranneen tätä autollaan.

FSB:n lausunnon mukaan oletettu rikoksentekijä oli myös ollut musiikkifestivaaleilla, joihin Dugina osallistui isänsä kanssa juuri ennen hänen ajamansa auton räjähtämistä.

Putin välitti surunvalittelunsa Duginan kuolemasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisi maanantaina surunvalittelunsa Duginan perheelle.

– Häpeällinen, julma rikos tappoi Darja Duginan, joka oli valoisa ja lahjakas ihminen todellisella venäläisellä sydämellä. Hän oli ystävällinen, rakastava, myötätuntoinen ja avoin, Putin sanoi Kremlin välittämässä viestissä.

Venäjä oli jo ennen FSB:n lausuntoa syyttänyt iskusta Ukrainaa, joka on kiistänyt osallisuutensa. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak linjasi eilen, ettei Ukrainalla ollut mitään tekemistä räjähdyksen kanssa.

Duuman ex-jäsenen mukaan teon takana ovat venäläispartisaanit

Venäjän duuman ex-jäsen Ilja Ponomarev sanoi tänään venäläisten partisaanien olevan autopommi-iskun takana.Ponomarevin mukaan Duginan auton räjäytti Venäjän sisällä toimiva Kansallinen tasavaltalaisarmeija (NRA) -niminen partisaaniryhmittymä, jonka tavoitteena on presidentti Vladimir Putinin hallinnon kaataminen. Väitteestä kertonut brittilehti Guardian ei pystynyt varmistamaan Ponomarevin tietoja. 

Ponomarev, joka on karkotettu Venäjältä ja asuu tätä nykyä Kiovassa, puhui asiasta venäjänkielisellä opposition televisiokanavallaan, jonka hän perusti aikaisemmin tänä vuonna.

– Julistamme presidentti Putinin vallananastajaksi ja sotarikolliseksi, joka vääristeli perustuslakia, aloitti veljessodan slaavilaisten kansojen välillä ja lähetti venäläisiä sotilaita varmaan ja tarkoituksettomaan kuolemaan, Ponomarev luki manifestista, jonka hän väitti saaneensa NRA:lta.

Ponomarevin mukaan partisaanit ovat varautuneet tekemään lisää vastaavia iskuja korkea-arvoisia, Kremliin yhteyksissä olevia henkilöitä vastaan.

– Tämän iskun myötä käännetään uusi sivu Venäjän putinismin vastaisessa taistelussa. Se on uusi sivu, mutta ei viimeinen sivu, Ponomarev luki väitetystä julistuksesta. 

Lue myös:

    Uusimmat