Venäjän GP:n topit ja flopit: Paha Bottas haistattaa jälleen – Lewis Hamiltonin omat säännöt nostivat taas päätään kabinetissa

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Valtteri Bottas ajoi vasta kauden toisen voittonsa suvereenilla tavalla Venäjän Sotshin radalla.

Bottas paineli voittoon noustuaan lähdössä ohi Max Verstappenin ja päästyään rangaistun Lewis Hamiltonin eteen kisan alkuvaiheessa. Brittikuskin MM-johto kapeni 44 pisteeseen.

TOPIT:

Valtteri Bottas

Likimain täydellinen viikonloppu. Ainoaksi miinukseksi jäi lauantain aika-ajo, jossa Hamilton onnistui tekemään Bottakseen peräti 0,6 sekunnin eron ilman, että suomalainen tiesi lainkaan, mistä on kyse. Sunnuntaina tuli tieto, että Bottas ei ollut onnistunut saamaan renkaitaan optimilämpötilaan. Kisassa kaikki sen sijaan sujui kuin rasvattu. Lähtö oli loistava. Sillä hän jätti Verstappenin heti taakseen, ja vain astetta pehmeämmät renkaat turvasivat Hamiltonille kärkipaikan säilymisen. On tavallaan sääli, että tämä voitto menee Hamiltonin saaman rangaistuksen piikkiin, sillä kisavauhti oli Bottakselta aivan eliittitasoa. Tallikaverin lyöminen radalla olisi ollut täysin mahdollista. Juuri tähän Bottas todennäköisesti viittasi, kun hän laukoi taas tutut haistattelut linjoille kisan jälkeen, vaikka voitto olikin tullut melko vaivattomasti.

Max Verstappen

Red Bull väläytti taas, kun sai siihen tilaisuuden. Kahden Mercedeksen väliin puristaminen aika-ajossa polkaisi käyntiin riehakkaat juhlat. Lähtökohtana kun oli, ettei puolta sekuntia lähemmäs pitäisi olla asiaa. Toinen komea päänahka tuli kisassa, kun hollantilainen piti nousua tehneen Hamiltonin kaukana takanaan. Verstappen on aina paikalla, kun on paikka tehdä pientäkin kiusaa muuten ylivoimaisille Mersuille.

Daniil Kvjat

Jaoimme ennen Sotshia alkukauden arvosanoja, joissa Kvjat oli parin muun kohtalotoverinsa kanssa päätynyt aivan eri päähän asteikkoa tallikavereidensa kanssa. Pierre Gasly oli dominoinut tiimin sisäistä kamppailua, mutta kotiradallaan Kvjat pääsi nyt näyttämään, että kyllä hänestäkin vielä on kilpa-ajajaksi. Aika-ajossa tuli taas tappio, mutta kisassa venäläinen oli ennen Gaslya kahdeksas aivan Charles Leclercin ja Esteban Oconin kannassa.

SILTÄ VÄLILTÄ:

Daniel Ricciardo

Virhe oli varsin valitettava ja Ricciardo nosti siitä rehdisti käden pystyyn. Kun Renault järjesteli autojaan radalla, Ricciardo ohitti tallikaverinsa Esteban Oconin radan ulkopuolelta. Rangaistus ei kuitenkaan johtanut viitossijan menetykseen.

FLOPIT:

Lewis Hamilton

Ajaminen on pääasiassa koko ajan täyden kympin työtä, mutta sen vastapainoksi Hamiltonille tapahtuu aivan uskomattomia mokia. Nyt hän koki oikeudekseen ottaa harjoituslähtöjä varikkosuoran kiihdytyskaistan päästä, vaikka kaikille muille tuntui olevan selvää, että ne pitää tehdä varikon ulosmenoportilta. Hän toisti rikkeensä ja molemmilla kerroilla kolme autoa joutui väistämään häntä. Ja kaiken lisäksi Hamilton kehtasi kuvata rangaistusta naurettavaksi todistaen samalla sen, että hän todella kuvittelee olevansa sääntöjen yläpuolella. Tuomariston kantti kuitenkin petti. Kisavoiton vienyt aikarangaistus pysyi voimassa, mutta Mercedeksen painostuksesta kaksi rangaistuspistettä vedettiin lopulta pois, koska vika oli tietysti kisainsinöörissä, ei täydellisessä kuljettajassa. Oikeasti: kenen muun kuskin kohdalla FIA jaksaisi edes kuunnella vastalauseita loppuun tällaisessa asiassa?

Carlos Sainz

Aivan käsittämätön virhe kisan alussa. Espanjalainen ei malttanut laskea nopeuttaan tarpeeksi ajauduttuaan ulos radalta. Kaikki kuskit tiesivät, että kakkosmutkassa piti olla erityisen tarkkana ja ajaa juuri oikeaa reittiä takaisin radalle opasteiden välistä. Sainz vetäisi mutkat suoriksi ja iski etupyöränsä ripustukset poikki rysäyttämällä kunnolla betoniseinään. Ensi vuoden Ferrari-kuskilla paineet ovat selvästi nousseet sen jälkeen, kun hän on nähnyt punaisissa odottavan urakan.

Alexander Albon

Paluu normaaliin. Red Bullilla toivottiin Mugellon kolmossijasta ketsuppipullon avaavaa suoritusta, mutta nyt Albon palasikin kisoihin täydellisellä mahalaskulla. Vaihdelaatikon hajoaminen tiesi kisaan viiden ruudun heikennystä, mutta ongelmaa ei edesauttanut se, että Albon oli valmiiksi jäänyt kymmenenneksi aika-ajossa, jossa hänen tallikaverinsa Max Verstappen oli upeasti toinen. Kisasta jäi käteen kymmenes sija. Ero tiimikaverien välillä on vain liian suuri. Red Bullilla ei ole varaa antaa Albonin harjoitella enää ensi kauteen asti, sillä oikeasti Mercedeksen haastaakseen se tarvitsee kaksi vahvaa kuskia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja