Venäjältä paennut ex-yliluutnantti ukrainalaisvankien kidutuksista BBC:lle – "Pyydän anteeksi Ukrainalta, että tulin heidän kotiinsa ase kädessäni"

Kidutuksia ja siviilien pommittamista – mistä Venäjän julmuus kumpuaa? 8:23
Kidutuksia ja siviilien pommittamista – mistä Venäjän julmuus kumpuaa?

Venäläissotilaat nöyryyttivät ja kiduttivat ukrainalaisia sotavankeja, kertoi entinen Venäjän armeijan vanhempi yliluutnantti Konstantin Jefremov BBC:n harvinaislaatuisessa haastattelussa torstaina.

Venäjältä paennut Jefremov on tähän mennessä korkea-arvoisin venäläissotilas, joka on puhunut julkisuudessa kokemuksistaan Ukrainassa ja arvostellut Venäjän hyökkäyssotaa.

Pitkässä haastattelussa hän kuvaili todistamiaan ukrainalaisten sotavankien kuulusteluja Bilmakin kaupungissa, Melitopolin koillispuolella, viime vuoden huhtikuussa.

Jefremov sanoi nähneensä, kuinka venäläinen eversti löi erästä ukrainalaisvankia niin kovaa, että vangilta irtosi hampaita, sekä ampui toista vankia käsivarteen ja sääreen.

Eversti käski myös, ettei vangeille saa antaa muuta syötävää kuin vettä ja korppuja.

Jefremovin mukaan hän sekä jotkut muut venäläissotilaat tarjosivat vangeille salaa tupakkaa ja teetä sekä antoivat heiniä, jottei vankien tarvitsisi nukkua täysin paljaalla maalla.

Jefremov kertoi kerran tovereineen vieneensä kidutuksessa haavoittuneen ukrainalaisvangin salaa sairaalaan venäläisten univormussa.

– Sanoimme hänelle, että "älä kerro olevasi ukrainalainen sotavanki, koska muuten lääkärit eivät hoida sinua, tai haavoittuneet venäläissotilaat kuulevat ja ampuvat sinut, emmekä me voi estää heitä", Jefremov kertoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.


Norjaan paennut entinen Wagner-sotilas pyytää anteeksi ja kertoo syistään paeta 2:25
Katso myös: Norjaan paennut entinen Wagner-sotilas pyytää anteeksi ja kertoo syistään paeta.

"Teemme sinusta tytön ja lähetämme videon vaimollesi"

Kun yksi ukrainalaisvangeista myönsi olleensa tarkka-ampuja, eräs venäläiseversti löi miestä ja vaati häntä laskemaan housunsa alas, Jefremov kertoi.

Eversti kysyi, oliko mies naimisissa, ja kun vanki vastasi "kyllä", käski eversti jonkun tuomaan hänelle mopin, Jefremov muisteli.

– Teemme sinusta tytön ja lähetämme videon vaimollesi, eversti sanoi vangille, Jefremov kertoi.

Myös YK:n ihmisoikeuskomitea on vahvistanut sotavankien kaltoinkohtelun haastattelemalla yli 400 ukrainalaista ja venäläistä sotavankia.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainasta löydettiin kidutuskammio ja laatikollinen hammaskruunuja – puolustusministerin neuvonantaja kertoo sotarikoksista 1:37
Katso myös: Ukrainasta löydettiin kidutuskammio ja laatikollinen hammaskruunuja – puolustusministerin neuvonantaja kertoo sotarikoksista.

YK:n mukaan sekä Venäjä että Ukraina ovat kiduttaneet vangitsemiaan ihmisiä, mutta ukrainalaisten sotavankien huono kohtelu venäläisten käsissä on ollut systemaattisempaa.

BBC ei voinut vahvistaa haastattelun yksityiskohtia riippumattomilta tahoilta, eikä Venäjän puolustusministeriö suostunut kommentoimaan Jefremovin kuvailuja BBC:lle.

Jefremov sanoi yrittäneensä itse erota Venäjän armeijasta toukokuussa, mutta sen sijaan hänet erotettiin törkeästä kurinpitorikkomuksesta.

Jefremov sanoi paenneensa Venäjältä presidentti Vladimir Putinin julistettua osittaisen liikekannallepanon syyskuussa, koska hän pelkäsi joutuvansa pakotetuksi takaisin rintamalle.

– Pyydän anteeksi koko Ukrainan kansalta siitä, että tulin heidän kotiinsa kutsumattomana vieraana ase kädessäni. Luojan kiitos, en vahingoittanut ketään enkä tappanut ketään, ja luojan kiitos, että minua ei tapettu, hän sanoi.

Venäjän valtaamilta alueilta löytyi järkyttävä kidutusväline 0:45
Katso myös: Venäjän valtaamilta alueilta löytyi järkyttävä kidutusväline.

Lue myös:

    Uusimmat