Venäjälle uusi sotaisa kouluaine: Tällaista propagandaa venäläisnuorille tullaan pakkosyöttämään

Venäjällä kouluihin on tuotettu uusi oppikirja, jossa vääristellään Ukrainan vastaisen sodan historiaa sekä kannustetaan oppilaita liittymään armeijaan. Aiheesta kertovan BBC:n mukaan kirja tulee käyttöön uudessa oppiaineessa, jossa käsitellään "isänmaan turvallisuuden ja puolustuksen perusteita".

BBC kertoo, että oppiaine on pakollinen 15–18-vuotiaille lukiolaisille Venäjällä sekä Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa. Oppitunteja tulee olemaan kerran viikossa syyskuusta alkaen.

Näitä oppitunteja tulevat pitämään entiset sotilaat. Lisäksi sodasta palanneille, pedagogiikan saralta tutkinnon suorittaneille, ollaan jo tarjoamassa ilmaisia uudelleenkoulutuskursseja, joiden myötä heistä tulisi opettajia.

Uuden oppikirjan nimi on vapaasti suomentaen "Venäjän armeija isänmaan puolustajana". Sen julkaisija on BBC:n mukaan johtava venäläinen opetuskirjallisuuskustantamo. 

Kirjan kirjoittajien joukossa kerrotaan olevan kaksi korkea-arvoista henkilöä. Heidän kerrotaan työskentelevän puolustusministeriössä sekä Kremlin sanomalehdessä, Rossijskaja Gazetassa.

"Emme voi välittää oppilaille vaihtoehtoisia näkökulmia"

BBC:n mukaan uudessa kirjassa on 368 sivua ja siinä on tarinoita "venäläisten sotilaiden sankarillisista saavutuksista" 1200-luvulta tähän päivään. Brittimedian mukaan kirjan tekijät ylistävät Josif Stalinia ja venäläisten voittoja toisessa maailmansodassa. Kirjassa muun muassa kutsuttiin Krimin niemimaan valtaamista "Krimin yhdistämiseksi Venäjään" ja puhutaan Ukrainan sodasta "erikoisoperaationa".

BBC katsoi opettajille tammikuussa näytetyn verkkoesityksen, jossa kirjasta puhuttiin. Siinä kustantamon edustaja Olga Plechova kommentoi kirjaa muun muassa seuraavin sanoin:

– Hyvät kollegat, me kaikki ymmärrämme, miten tärkeää on esittää tietoa opiskelijoillemme [Venäjän] näkökulmasta

– Emme voi välittää oppilaille vaihtoehtoisia näkökulmia. Niinpä tämä oppikirja auttaa sinua vastaamaan lasten kysymyksiin ja kertomaan tarkasti tietyistä tapahtumista.

Ukrainalainen politiikan analyytikko Volodymyr Fesenko totesi BBC:lle, että oppikirja on täynnä "pelkkää väärää tietoa ja valheita".

Lisäksi oppikirjassa kerrotaan myös armeijaan värväytymiseen tarvittavat asiakirjat ja aiheeseen liittyvät linkit hakemuslomakkeeseen sekä kerrotaan lähialueiden osoitteet sitä varten. Siinä korostetaan sotilaallisia etuja, kuten ilmaista sairaanhoitoa ja vakuutusta, houkuttelevaa palkkaa ja kolmea ateriaa päivässä. 

Katso myös video: Venäjän nuoret: Artyom, 25, ei näe ketään muuta sopivaa hallitsijaa Venäjälle kuin Putin

Venäjän nuoret: Artyom, 25, ei näe ketään muuta sopivaa hallitsijaa Venäjälle kuin Putin 0:57

Lue myös:

    Uusimmat