Venäjällä hehkutetaan kohuhaastattelua Putinin voittona – propagandan alta löytyy viesti lännelle

Kiistelty Putin-haastattelu julkaistiin – asiantuntija arvoi motiiveja 3:41
Näin kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi kohuhaastattelun motiiveja.

Venäjällä vaikutetaan olevan tyytyväisiä Putinin kohuttuun haastatteluun.

Yhdysvaltalaisjuontaja Tucker Carlsonin kiistelty Putin-haastattelu julkaistiin varhain perjantaina Suomen aikaa juontajan omalla Tucker Carlson Network -alustalla ja viestipalvelu X:ssä.

Haastattelu on noussut pääaiheeksi uutisissa ja keskustelupalstoilla myös Venäjällä.

Venäjän valtiollinen RIA Novosti -uutissivusto hehkuttiin heti aamulla haastattelun saaneen jo yli 50 miljoonaa katselukertaa viestipalvelu X:ssä.  

– Tucker Carlsonin haastattelun jälkeen Putin nousi trendaavien aiheiden joukkoon sosiaalisen median X-palvelussa Yhdysvalloissa, kun hänet maininneiden julkaisujen määrä nousi yli 1,3 miljoonan, RIA Novostin Telegram-kanavalla kerrotaan.

Viestejä lännelle ja venäläisille

54-vuotias Carlson on radikaaleista näkemyksistään ja salaliittoteorioiden lietsomisesta tunnettu konservatiivikommentaattori. Monet Carlsonin ulostulot ovat olleet Kremlille mieluisia, ja ne ovat aiemminkin saaneet paljon näkyvyyttä Venäjällä.

Venäjän tyytyväisyydestä Carlsonin haastattelun sisältöön kertoo myös se, että se julkaistiin kokonaisuudessaan Kremlin sivuilla. 

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilän mukaan Putinilla oli kaksi viestiä kahteen eri suuntaan.

– Ensimmäinen oli tietenkin länteen, ettei länsi voi voittaa eikä Venäjä ole uhka, älkää varustautuko, Penttilä sanoo.

– Toinen oli Venäjän kansalaisille. [Mihail] Hodorkovski, jonka Putin laittoi vankilaan, analysoi jo aamulla tämän olevan tärkeää; Putin haluaa näyttää, että häntä yhä kuunnellaan ja arvostetaan lännessä.

Väitteitä ja pitkä luento

Venäjällä uutissivustot ovat nostaneet pääpointiksi muun muassa sen, miten "länsi on alkanut huomata, että Venäjän strateginen päihittäminen on mahdotonta", ja miten "Venäjää käytetään pelotteena rahojen imemiseksi veronmaksajilta". 

Putin myös piti yli puolen tunnin pituisen luennon Venäjän ja Itä-Euroopan historiasta ja Neuvostoliiton hajoamisesta. Hän myös toisti samoja väitteitä "denatsifikaatiosta", joilla on aiemmin perustellut hyökkäystä Ukrainaan.

Kaksituntisen haastattelun aikana kuultiin myös vanha väite siitä, miten Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA yrittää syrjäyttää hänet vallasta.

Carlson ei haastattelun aikana kyseenalaistanut Putinin väitteitä.

Penttilä: Viesti rivien välissä

Kyseessä oli ensimmäinen pitkä haastattelu länsimaisille toimittajille sitten Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkamisen.

Penttilä nostaa esiin haastattelusta sen, että Putin avasi lännelle oven mahdollisille neuvotteluille sodan päättämisestä.

– Tietysti tämä oli etupäässä propagandaa, mutta kyllä lännen ja Suomen täytyy ryhtyä vakavasti miettimään sitä reittiä, miten tästä sodasta päästään ulos, Penttilä sanoi Huomenta Suomen uutisissa.

– Mutta ei niin, että hypätään johonkin Putinin tarjoukseen. Tämä täytyy tehdä lännen ja Ukrainan välillä.

Penttilän mukaan haastattelu oli täynnä propagandaa eikä sitä voi pitää ollenkaan luotettavana.

– Mutta pitää aina lukea rivien välistä ja katsoa, mikä se viesti siellä on. Nyt näyttää siltä, että Venäjä on tilanteessa, jossa sekin katsoo ja haluaa ulospääsyä sodasta.

Lue myös:

    Uusimmat