Putin kiistellyssä haastattelussa: Venäjällä ei ole kiinnostusta hyökätä Puolaan tai Latviaan

Kiistelty Putin-haastattelu julkaistiin – asiantuntija arvoi motiiveja 3:41
Kiistelty Putin-haastattelu julkaistiin – asiantuntija arvoi motiiveja

Kohujuontaja Tucker Carlsonin haastattelu Putinin kanssa julkaistiin perjantain vastaisena yönä.

Venäjällä ei ole aikeita hyökätä esimerkiksi Puolaan tai Latviaan, sanoo presidentti Vladimir Putin

Hän kommentoi asiaa yhdysvaltalaisjuontaja Tucker Carlsonille, jonka kiistelty Putin-haastattelu julkaistiin varhain perjantaina Suomen aikaa juontajan omalla Tucker Carlson Network -alustalla.

Carlson kysyi Putinilta, onko olemassa tilannetta, jossa Venäjä lähettäisi joukkojaan Puolaan. Putin sanoi, että näin tapahtuisi vain, jos Puola hyökkäisi Venäjälle. 

Putinin mukaan Venäjällä ei ole intressejä Puolassa, Latviassa tai muuallakaan.

Kaksituntisessa haastattelussa Putin puhui yli puoli tuntia Itä-Euroopan historiasta ja toisti omia perusteluitaan Ukrainaan hyökkäämiselle. Hän suri Neuvostoliiton hajoamista ja toisti valheellisen väitteen siitä, miten uusnatsit ovat vallanneet Ukrainan.

BBC:n mukaan Carlson ei kysynyt Putinilta mitään Venäjän syytetyistä sotarikoksista, ukrainalaislasten pakkosiirroista tai poliittisten vastustajiensa kuolemista tai vangitsemisista.

Kremliä myötäilevät ulostulot herättivät kritiikkiä

54-vuotias Carlson on kärkevä konservatiivikommentaattori, joka tunnetaan radikaaleista näkemyksistään ja salaliittoteorioiden lietsomisesta. 

Monet Carlsonin ulostulot ovat olleet Kremlille mieluisia, ja ne ovat saaneet paljon näkyvyyttä Venäjällä. Sen takia haastattelu herätti kritiikkiä ja epäilyksiä etukäteen.

Lehdistönvapauden tilanne Venäjällä on hyvin huono. 

Carlsonin pääsy Putinia tapaamaan on poikkeuksellista ja eroaa muiden kansainvälisten toimittajien kohtelusta. Venäjällä on muun muassa tällä hetkellä vangittuna kaksi yhdysvaltalaista toimittajaa.

Kremlin tiedottajalta Dmitri Peskovilta kysyttiin aiemmin tällä viikolla, miksi juuri Carlson pääsi tapaamaan Putinia. Kremlin tiedottaja vastasi, että Carlsonin raportointi "eroaa muista länsimaalaisista medioista".

Kreml on Peskovin mukaan saanut lukuisia haastattelupyyntöjä länsimaisilta medioilta, joita tiedottaja kuvaili yksipuolisiksi. 

Carlson on väittänyt, ettei yksikään länsimaalainen toimittaja ole "vaivautunut" haastattelemaan Putinia sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa, mikä ei pidä paikkaansa.

Putin kertoi Carlsonille, että neuvottelut journalistien vapauttamiseksi edistyvät.

Carlsonille lähtöpassit Fox Newsilta

Fox News kertoi huhtikuussa 2023 Carlsonin jättävän kanavan "yhteisestä sopimuksesta". Muun muassa Wall Street Journalin mukaan Carlson erotettiin ja hänelle kerrottiin asiasta vain hetkeä ennen kuin asiasta tiedotettiin ulospäin.

Alle viikkoa aiemmin Fox News oli taipunut maksamaan liki 800 miljoonan dollarin korvaukset kanavalla Dominionin äänestyskoneista esitetyistä perättömistä väitteistä. 

Sovitteluratkaisun ansiosta muun muassa Carlson ja yhtiön omistaja Rupert Murdoch välttyivät joutumasta todistajanaitioon oikeudessa.

Carlsonilla on myös arvioitu olleen vaikutusvaltaa republikaanipuolueeseen ja Yhdysvaltain entiseen presidenttiin Donald Trumpiin, jota hän on myös haastatellut useita kertoja.

Oikeusjutun myötä tuli julkisiksi Carlsonin yksityisviestejä, jotka paljastivat suuria eroja hänen julkisen persoonansa ja yksityisesti ilmaistujen näkemystensä välillä. 

Viesteissä hän muun muassa arvosteli Fox Newsin johtoa, sanoi vihaavansa Trumpia intohimoisesti ja kutsui Trumpin presidenttikautta katastrofiksi.

Lue myös:

    Uusimmat