Venäjä lähetti yliääniohjuksin varustetun taistelualuksen sotaharjoituksiin Atlantille, Macron lupasi Ukrainalle panssaroituja taisteluajoneuvoja – MTV seurasi sotaa

Venäjä sanoo sotilaidensa puhelinten käytön johtaneen uudenvuoden iskuun 3:41
Katso myös: Venäjä sanoo sotilaidensa puhelinten käytön johtaneen uudenvuoden iskuun – näin kommentoi suomalaisasiantuntija

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 4. tammikuuta 2023. Torstain seurantaan pääset tästä.

  • Ranskan Emmanuel Macron lupasi Ukrainalle panssaroituja taisteluajoneuvoja 

  • Ukraina teki HIMARS-iskun venäläisten kohteeseen Donetskissa 1. tammikuuta
  • Iskussa kuoli Venäjän mukaan 89 venäläistä
  • Ukrainan hallitus tähtää rauhanneuvotteluihin helmikuun loppuun mennessä
  • Venäjä on tyrmännyt Ukrainan 10-kohtaisen rauhanesityksen
  • Kreml vaatii rauhansuunnitelmiin Venäjän itseensä liittämät Ukrainan alueet
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.43: Venäjä syytti omia sotilaitaan Ukrainan iskusta – näin kommentoi suomalaisasiantuntija 

Venäjän mukaan sen omien sotilaiden kännyköiden käyttö johti Ukrainan tekemään tuhoisaan ohjusiskuun uudenvuodenyönä. Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän johtaja Simo Pesu pitää Venäjän lausuntoja kaikessa karuudessaan taktisina.

Itäukrainalaisen Makijivkan kaupungissa sijaitsevaan sotilaiden majapaikkaan uudenvuodenyönä osuneessa iskussa kuoli Venäjän mukaan 89 venäläistä. Kyseessä on eniten venäläistappioita vaatinut isku sitten hyökkäyksen alun. 

Venäjän puolustusministeriön julkaisemassa videolausunnossa sanotaan, että tapahtunutta tutkii komissio. Lausunnon mukaan jo nyt on selvää, että suurin syy iskuun oli joukkojen sääntöjen vastainen matkapuhelinten käyttö vihollisen aseiden ulottuvissa.

– Varmasti molemmin puolin käytetään yksittäistä tapahtumaa taistelukentällä sen ilmaisemiseksi (mitä halutaan julkisuuteen kertoa). Ukraina kertoo, että se osaa käyttää tehokkaasti länsimaisia aseita, joita sille tuodaan, ja Venäjä kertoo omalle väestölleen, että tappiot ovat rajoitettuja ja niihin on syitä, mihin voidaan puuttua, Simo Pesu totesi MTV:n Seitsemän uutisten haastattelussa.

Sotajohdon arvostelu on ollut Venäjällä poikkeuksellisen ankaraa iskun jälkeen. Pesun mukaan se kertoo Venäjän huonosta sotamenestyksestä.

– Sota ei ole mennyt hyvin. Venäjän sodan johto on joutunut syksyn lopulla ottamaan kantaa ja puhumaan siitä laajemmin. 

– Taustalla ovat myös Venäjän sisäiset, eliitin väliset valtakamppailut, joihin meillä ei tietysti ulkopuolelta ole näkymää.

20.16: Venäjä lähetti yliääniohjuksin varustetun taistelualuksen sotaharjoituksiin Atlantille

Venäjän presisentti Vladimir Putin ja puolustusministeri Sergei Shoigu ottivat tänään osaa seremoniaan, jossa yliääniohjuksin varustettu taistelualus lähetettiin sotaharjoituksiin Atlantille, Intian valtamerelle ja Välimerelle.

Laiva on varustettu Zircon-ohjusjärjestelmillä, jotka Shoigun mukaan pystyvät läpäisemään minkä tahansa uudenaikaisen ilmatorjunnan.

– Olen varma, että tällaiset voimalliset aseet mahdollistavat Venäjän suojelemisen mahdollisilta ulkoisilta uhilta samalla kun ne auttavat varmistamaan maamme kansallisia etuja, Putin sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Venäjä on kärsinyt Ukrainan sodassa toistuvia tappioita, minkä jälkeen se on pyrkinyt ohjus- ja lennokkihyökkäyksillä tuhoamaan Ukrainan infrastruktuuria.

20.07: USA:n virkamies: Kovat taistelut jatkuvat Bakhmutin ympärillä, Venäjä edistynyt hyökkäyksessä

Yhdysvaltain hallinnon johtava virkamies uskoo, että kiivaat taistelut jatkuvat Ukrainan hallitseman mutta pahoin vaurioituneen Bakhmutin ympärillä Ukrainan itäosissa.

Taistelujen lopputulos on nimettömänä pysyttelevän virkamiehen mukaan epävarma, koska venäläiset ovat edistyneet hyökkäyksessään vähitellen.

Kommentista uutisoi Reuters.

20.00: Macron lupasi Ukrainalle panssaroituja taisteluajoneuvoja 

Ranska on luvannut toimittaa Ukrainan asevoimille panssaroituja taisteluajoneuvoja. Ranskan mukaan kerta on ensimmäinen Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana, kun länsimaissa valmistettuja taisteluajoneuvoja toimitetaan Ukrainalle.

AMX-10 RC -taisteluajoneuvojen toimittamisesta kertoi presidentti Emmanuel Macron.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vahvisti Twitterissä keskustelleensa asiasta Macronin kanssa puhelimitse. Zelenskyi kertoi maiden vahvistavan yhteistyötään myös muun muassa ilmapuolustuksen saralla. 

14.06: Brittitiedustelu: Ampumatarvikkeiden säilyttäminen lähellä joukkoja saattoi johtaa korkeaan uhrilukuun Makijivkassa

Ampumatarvikkeiden säilyttäminen lähellä venäläisjoukkoja saattoi johtaa korkeaan uhrilukuun Makijivkan iskussa, arvioidaan Britannian puolustusministeriön tiedustelukatsauksessa tänään.

Katsauksen mukaan on olemassa "realistinen mahdollisuus", että ampumatarvikkeita säilytettiin lähellä joukkojen majoitusta ja että ne räjähtivät iskussa, johtaen uusiin ​​räjähdyksiin.

Raportin mukaan Venäjän armeija on ennenkin varastoinut ammuksia turvallisuuskäytäntöjen vastaisesti. "Epäammattimaiset käytännöt" ovat näkyneet Venäjän suurissa menetyksissä, katsauksessa sanotaan.

Ukraina iski venäläissotilaiden tilapäiseen majapaikkaan uudenvuodenyönä. Venäjän mukaan iskussa kuoli 89 sotilasta, mutta uhriluvun epäillään olevan suurempi.

12.58: Ukrainan asevoimat sanoo surmanneensa ja haavoittaneensa ainakin 260 Venäjän sotilasta Zaporizhzhjan alueella 

Ukrainan asevoimat sanoo surmanneensa ja haavoittaneensa ainakin 260 venäläissotilasta Zaporizhzhjan alueella yhden ainoan päivän aikana.

Väitteestä uutisoi ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent, joka lisäsi ettei ole voinut vahvistaa asevoimien kertomaa riippumattomista lähteistä. Sivuston mukaan Ukrainan asevoimat ei antanut tarkkoja uhrilukuja eikä eritellyt kaatuneita ja haavoittuneita.

Iskut tehtiin Ukrainan asevoimien mukaan eilen Tokmakissa, Melitopolissa, Berdjanskissa, Polohyssa sekä Vasylivkassa. Iskuissa tuhoutui lisäksi Venäjän kaksi ammusvarastoa sekä runsaasti venäläisten asetarvikkeita.

12.52: Kyiv Independent: Venäjä menettänyt yli 100 000 sotilasta sodan alettua

Kyiv Independentin mukaan Venäjä on menettänyt sodan alkamisen jälkeen 108 910 sotilasta.

Ukrainan yleisesikunta kertoo Venäjän myös menettäneen 3 038 panssarivaunua, 6 106 panssaroitua taisteluajoneuvoa, 4 745 ajoneuvoa ja polttoainesäiliötä, 2 039 tykistöjärjestelmää, 424 monikantorakettijärjestelmää, 215 ilmapuolustusjärjestelmää, 283 lentokonetta, 270 helikopteria, 1 842 lennokkia ja 16 venettä.

11.07: Koko Ukrainaan annettu ilmahälytys

Ympäri Ukrainan on annettu ilmahälytys, kertoo ukrainalaismedia Ukrainska Pravda Twitterissä.

10.20: Mustanmeren satamassa raportoitiin yöllä räjähdyksiä

Mustanmeren satamassa Sevastopolissa on raportoitiin yöllä räjähdyksiä, kertoo Kyiv Independent.

Mariupolin pormestarin neuvonantaja Petro Andriushchenko kertoi, että Sevastopolissa on aktivoitu ilmapuolustus ainakin kahdesti.

8.36: Zelenskyi muistuttaa Venäjän tulevasta suurhyökkäyksestä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toisti varoituksensa Venäjän tulevasta suurhyökkäyksestä päivittäisessä videoviestissään tiistaina. 

– Meillä ei ole epäilystäkään siitä, että Venäjän nykyiset herrat heittävät kaiken, mitä heillä on jäljellä ja keräävät kaikki, jotka he voivat koota, yrittäessään kääntää sodan kulkua ja ainakin viivyttää tappiotaan, Zelenskyi sanoi.

– Meidän on häirittävä tätä venäläistä skenaariota. Me valmistaudumme tähän. Terroristien on hävittävä. Kaikkien heidän uusien hyökkäysyritystensä on epäonnistuttava, hän jatkoi.

Asiasta kertoo The Guardian.

8.10: ISW: Venäjä naamioi ukrainalaisten lasten pakkosiirtoja "lomiksi"

Ajatushautomo ISW kertoo raportissaan, että Vladimir Putin on vahvistanut Venäjän käyttävän erilaisia sosiaalisia järjestelmiä perustellaakseen ukrainalaisten lasten siirtämistä Venäjälle.

Putin kiitti uudenvuodenpuheessaan venäläisiä heidän ponnisteluistaan lähettää lapsia "lomille" miehitetyiltä Ukrainan alueilta. ISW on aikaisemmin raportoinut venäläisviranomaisten tavasta naamioida ukrainalaisten lasten siirtoja Venäjälle ja Krimille lomina.

Putin on myös ohjeistanut viranomaisia miehitetyillä alueilla etsimään orvoksi jääneitä lapsia. Orpolapsille myönnettäisiin "valtion sosiaalitukea" ja liitettäisiin osaksi sosiaalietuusjärjestelmää. Venäisillä viranomaisilla olisi näin tiedossa orpolasten nimet, joka helpottaa avaamaan väylän adoptioille venäläisiin perheisiin.

ISW huomauttaa, että ukrainalaislasten pakkoadoptiot venäläisiin perheisiin voivat rikkoa YK:n yleissopimusta kansanmurhan estämiseksi.

6.03: Venäjä syyttää Makijivkan iskusta joukkojen luvatonta kännyköiden käyttöä 

Venäjä sanoo sotilaiden matkapuhelinten käytön johtaneen iskuun Makijivkan kaupunkiin Donetskiin. Ukraina iski venäläissotilaiden tilapäiseen majapaikkaan uudenvuodenyönä.

Puolustusministeriön julkaisemassa videolausunnossa sanotaan, että tapahtunutta tutkii komissio. Lausunnon mukaan jo nyt on selvää, että suurin syy iskuun oli joukkojen sääntöjen vastainen matkapuhelinten käyttö vihollisen aseiden ulottuvissa.

Lausunnossa Venäjän sotavoimien kenraaliluutnantti sanoo, että sääntöjä rikkoneet saavat rangaistuksen. Lisäksi asevoimissa on hänen mukaansa ryhdytty toimiin vastaavien tapausten estämiseksi jatkossa.

Venäjän puolustusministeriö päivitti lausunnossaan iskun uhrimäärän 89:ään, kun lisää ruumiita oli löytynyt raunioista. Aiemmin Venäjä ilmoitti uhreja olleen 63. Lausunto oli harvinainen, sillä Venäjä ei yleensä juurikaan julkista tietoja Ukrainassa kärsimistään tappioista.

Ukrainan armeija on sanonut iskun uhrimäärän olleen huomattavasti suurempi, useita satoja.

23.44: Zelenskyi keskusteli Kanadan pääministerin kanssa puolustuksen vahvistamisesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo käyneensä "olennaisen" keskustelun Kanadan pääministerin Justin Trudeaun kanssa.

Keskustelun aiheena oli Ukrainan puolustusvalmiuksien vahvistaminen.

– Osoitin kiitollisuutta Kanadan vankasta tuesta Ukrainalle. Sovimme askelista rauhanehtojen täyttämiseen, Zelenskyi kirjoittaa Twitterissä.

20.58: Putin aikoo keskustella Erdoganin kanssa keskiviikkona

Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo keskustella Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa keskiviikkona, kertoo Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov Interfax-uutistoimistolle. 

Maiden johtajat ovat käyneet useita puhelinkeskusteluja Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa viime helmikuussa. 

Turkki toimi välittäjänä YK:n ja Venäjän välillä viime vuonna, kun viljan viemisestä Ukrainan satamista sovittiin viime vuonna. 

Lue myös:

    Uusimmat