Zelenskyiltä tyrmäys joulutulitauolle: "Sota loppuu vasta, kun venäläiset lähtevät Ukrainaista tai me heitämme heidät ulos" – MTV seurasi sotaa 05.01.2023

Venäläiskomentaja pahoinpiteli alaiset - suomalaisasiantuntijan mukaan oli olennaista, ettei hakkaaminen muuttunut vahingoittamiseksi 6:21
MTV Uutiset Live 4.1.2022: Venäläiskomentaja pahoinpiteli alaiset – suomalaisasiantuntija kommentoi

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 5. tammikuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • USA ja Saksa vahvistivat panssarivaunutoimitukset Ukrainaan 

  • Putinin tulitaukoilmoitus herättää epäilyjä Ukrainassa ja maailmalla

  • Putin ilmoitti ehdottavansa aselepoa jouluksi

  • Erdogan Putinille: Rauhaa tukisi yksipuolinen tulitauko

  • Ranskan Emmanuel Macron lupasi Ukrainalle panssaroituja taisteluajoneuvoja

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.56: Zelenskyiltä tyrmäys Putinin joulutulitauolle: Venäjä haluaa vain pysäyttää Ukrainan etenemisen 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmää Venäjän presidentin Vladimir Putinin julistaman joulutulitauon taktisena pelinä.

Hänen mukaansa Venäjä pyrkii sillä vain estämään Ukrainan etenemisen itäisellä Donbassin alueella ja tuomaan sen varjolla alueelle lisää joukkoja ja välineitä.

– He haluavat käyttää lyhyttä joulutaukoa estääkseen poikiemme etenemisen Donbassissa ja tuodakseen varusteita, ampumatarvikkeita ja mobilisoituja joukkojaan lähemmäs meidän asemiamme, Zelenskyi sanoi videoidussa puheessaan.

Reutersin mukaan hän suuntasi sanansa pikemminkin venäläisille kuin ukrainalaisille.

– Sota loppuu vasta, kun venäläissotilaat lähtevät Ukrainaista tai me heitämme heidät ulos.

Kreml tiedotti aiemmin tänään, että Putin määrää tulitauon Ukrainaan huomisesta perjantaista lauantaihin. Tauko kestää 36 tuntia.

21.28: USA ja Saksa vahvistivat panssarivaunutoimitukset Ukrainaan 

Yhdysvallat ja Saksa toimittavat Ukrainaan panssarivaunuja, Valkoinen talo kertoo.

Asiasta sopivat Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

Valkoisen talon lausunnon mukaan Yhdysvallat toimittaa Ukrainaan Bradley-panssarivaunuja ja Saksa Marder-panssarivaunuja. Molemmat maat aikovat myös kouluttaa ukrainalaisia niiden käyttöön.

Lisäksi myös Saksa toimittaa Ukrainaan Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän. Yhdysvallat ilmoitti omasta Patriot-toimituksestaan jo viime kuussa.

Saksa ja Yhdysvallat  lähettävät Ukrainaan panssaroituja taisteluvaunuja 2:25
Katso myös: Saksa ja Yhdysvallat lähettävät Ukrainaan panssaroituja taisteluvaunuja, Mari Karppinen raportoi USA:sta

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että USA:ssa uuden askeleen taustalla on muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailu USA:ssa joulukuussa.

Kyseiset Bradley-panssariajoneuvot ovat olleet Yhdysvaltain armeijan käytössä jo pitkään.

– Niitä käytetään pääasiassa miehistön siirtämiseen, mutta siinä on myös järeä ase, joten sitä pystytään käyttämään myös taisteluissa. Sitä pidetään tehokkaana, ja sen uskotaan lisäävän taisteluvalmiutta, Karppinen selvittää. 

Yhdysvalloissa toivotaan Karppisen mukaan, että panssarivaunuavustus auttaa Ukrainaa etenemään.

– Moni täällä ymmärtää se, että Yhdysvalloilta tarvitaan lisäapua. Osa on totta kai huolissaan siitä, voiko uusi linjanmuutos jollain tavalla eskaloida tilannetta länsimaiden ja Venäjän kanssa.

20.41: Yhdysvaltojen asepaketti sisältänee 50 panssariajoneuvoa

Yhdysvaltojen uusi asepaketti Ukrainalle pitää sisällään noin 50 Bradley-panssariajoneuvoa, kertovat kaksi viranomaislähdettä uutistoimisto Reutersille. Paketin sisältö paljastettaneen huomenna perjantaina.

20.14: YK:n Guterres: Tulitauko on tervetullut, mutta ei korvaa oikeaa rauhaa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres pitää Venäjän esittämää tulitaukoa tervetulleena.

Hän tähdentää lausunnossaan kuitenkin sitä, että se ei korvaa YK:n peruskirjan ja kansainvälisen oikeuden mukaista rauhaa. Guterresin kommenteista kertoi Reuters.

19.48: Biden: Putin yrittää saada ”happea” tulitaukoehdotuksella 

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin "yrittää saada happea" sotaponnistuksilleen esittämällä 36 tunnin tulitaukoa Ukrainaan. Biden kommentoi asiaa toimittajille Valkoisessa talossa illalla Reutersin mukaan.

Kremlin mukaan Putin määräsi tulitauon huomisesta keskipäivästä alkaen.

Ukraina torjui tuoreeltaan Putinin ehdotuksen. Sen mukaan aselepoa ei ole ennen Venäjä vetää joukkonsa pois miehitetyiltä alueilta.

18.46: Ensimmäiset sodassa taistelleet venäläisvangit armahdettu

Ensimmäinen erä Ukrainan rintamalla sotilasyhtiö Wagnerin riveissä taistelleita venäläisvankeja on saanut armahduksen, yhtiön omistaja Jevgeni Prigozhin kertoi.

Hän ilmoitti asiasta tänään julkaistulla videolla.

Prigozhinin on raportoitu kiertäneen viime kesänä venäläisissä vankiloissa rekrytoimassa vankeja Wagnerin taistelijoiksi. Vangeille tarjottiin vapautta korvaukseksi puolen vuoden sotimisesta.

Wagnerin taistelijat ovat olleet merkittävä apu Venäjän asevoimille Ukrainan rintamalla.

18.38: Saksa ja USA aikovat kiihdyttää Ukrainan aseistamista

Saksa ja Yhdysvallat suunnittelevat kiihdyttävänsä uusien aseiden toimittamista Ukrainan armeijalle. Asiasta kertoivat uutistoimisto AFP:lle saksalaiset hallituslähteet.

Nimettöminä puhuneet lähteet eivät täsmentäneet, minkälaisia aseita uudet toimitukset sisältäisivät, mutta saksalaismedian mukaan Saksa on aikeissa antaa Ukrainalle länsivalmisteisia Marder-panssarivaunuja.

18.21: Asiantuntija epäilee aselepoa

Aleksanteri-instituutin vieraileva tukija Ilmari Käihkö pitää Vladimir Putinin vetoa "kyynisenä taktiikkana", jonka  Ukraina on suoraan jo torjunut.

– Ukrainan näkökulmasta (tilanne on se, että) jos Venäjä tahtoo rauhaa, Venäjän pitää vetäytyä Ukrainasta.

Tulitauon julistaminen jouluksi voi olla lisäksi Putinin yritys saada sympatiaa maailmalta ja uskovaisilta ihmisiltä. Käihkö tähdentää myös sitä, että tulitauko hyödyttäisi Venäjää enemmän kuin Ukrainaa tässä tilanteessa.

Vladimir Putin määräsi Ukrainan sotaan joulutauon – asiantuntija:"Kyynistä taktiikkaa" 3:11
Asiantuntija luonnehtii Putinin jouluista aselepopäätöstä "kyyniseksi taktiikaksi".

18.05: Zelenskyin neuvonantajalta tyly vastaus Putinin tulitaukoehdotukseen

Volodymyr Zelenskyin lähipiiriin kuuluva presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak kommentoi nopeasti Twitterissä uutista Vladimir Putinin tulitaukoehdotuksesta.

Putin määräsi tänään venäläisjoukkoja pitämään tulitauon Ukrainassa huomenna ja ylihuomenna Venäjällä vietettävän joulun kunniaksi. Samalla hän ehdotti vastaavaa tulitaukoa myös Ukrainalle.

– Ensinnäkin, Ukraina ei hyökkää vieraisiin maihin ja tapa siviilejä, kuten Venäjän armeija. Ukraina tuhoaa ainoastaan alueellaan olevia miehitysjoukkoja, hän kirjoittaa.

–Toiseksi, Venäjän armeijan on lähdettävä miehittämiltään alueilta – vasta sitten se voi saada "väliaikaisen tulitauon". Pidä tekopyhyys itselläsi, hän vastasi Putinille.

Lue lisää aiheesta täältä.

17.13: Kreml ilmoittaa ehdottavansa aselepoa jouluksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt Ukrainaan tulitauon huomiseksi ja ylihuomiseksi. Venäjällä on huomenna jouluaatto ja ylihuomenna joulupäivä. Tulitauko kestää 36 tuntia huomisesta puolestapäivästä lähtien.

Kreml ehdottaa myös Ukrainaa julistamaan aselevon jouluaatoksi ja -päiväksi eli 6. ja 7. tammikuuta. Se perustelee sitä mahdollisuudella ihmisten osallistua joulun juhlallisuuksiin.

Venäjällä ja laajalti myös Ukrainassa joulua vietetään juliaanisen kalenterin mukaan. Juliaanisen kalenterin 25. joulukuuta vastaa Suomessakin käytettävän geogoriaanisen kalenterin 6. tammikuuta.

Aiemmin tänään Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill ehdotti ortodoksisen joulun ajaksi tulitaukoa Ukrainaan.

15.16: Yhdysvallat harkitsee panssaroitujen taisteluajoneuvojen lähettämistä Ukrainaan

Yhdysvallat harkitsee panssaroitujen taisteluajoneuvojen lähettämistä Ukrainaan, kertoi presidentti Joe Biden keskiviikkona.

Kyseessä on Bradley-panssariajoneuvo, joka on suunniteltu joukkojen kuljettamiseen taistelukentällä. Se on aseistettu useilla eri aseilla miehistön suojaamiseksi ja vihamielisten kohteiden kimppuun hyökkäämiseksi.

Puolustusministeriön virkamiehen mukaan Yhdysvallat voisi ilmoittaa ajoneuvojen siirrosta seuraavassa Ukrainan turvallisuuspaketissa.

Kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi keskiviikkona, että Yhdysvallat aikoo ilmoittaa uudesta avustuspaketista lähipäivinä tai -viikkoina.

Yhdysvallat on aiemmin toimittanut Ukrainalle muitakin panssaroituja ajoneuvoja, muun muassa MRAP-ajoneuvoja (Mine Resistant Ambush Protected) ja panssaroituja hyötyajoneuvoja. Yhdysvallat on myös maksanut neuvostoaikaisten T-72-panssarivaunujen kunnostuksen.

Yhdysvallat eivät kuitenkaan ole tällä hetkellä valmiita lähettämään M-1 Abrams -panssarivaunuja Ukrainaan, toistuvista pyynnöistä huolimatta.

13.45: Mika Aaltola: Venäjän puheet ydinaseista ovat tietoista signalointia

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kirjoittaa Twitterissä Venäjän luisivan yhä syvemmälle fasismiin.

– Uhkaavaa mutta surullisen ennustettavaa pullistelua Venäjältä. Z-maa on luisumassa yhä syvemmälle fasismiin, militarismiin, Aaltola kirjoittaa.

Aaltolan mukaan Venäjällä suunnitellaan rajojen sulkemista, sillä väestöä vuotaa maasta pois.

– Putin on rakentanut valtion, joka voi vyöryttää kansalaisyhteiskuntaa. Hallinto osoittaa, että se on kontrollissa.

Huhupuheet ydinaseista ovat Aaltolan mukaan “tietoista signalointia”, jolla pyritään tehostamaan sitä pelotetta, joka Venäjällä enää on jäljellä.

– Katsokaa meitä, Venäjää! Olemme arvaamaton. Ei voi muuta kuin seurata huolestuneena Suomessa hulluutta ajassamme ja Venäjän tilaa, Aaltola kirjoittaa.

13.15: Putin: Venäjä on valmis vuoropuheluun, jos Ukraina myöntää alueiden menettämisen

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina olevansa avoin vuoropuheluun Ukrainan kanssa, jos Ukraina ottaa huomioon "uudet alueelliset realiteetit". Putin kommentoi Ukrainan sodan tilannetta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa.

Kremlin mukaan vuoropuhelun ehtona on se, että Ukraina hyväksyy Venäjän miehittämät (Ukrainan) alueet venäläisiksi.

Erdoganin on määrä keskustella myöhemmin torstaina Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Erdogan on toistuvasti yrittänyt saada Putinin ja Zelenskyin Turkkiin rauhanhuippukokoukseen.

12.46: Patriarkka Kirill vaatii tulitaukoa Ukrainaan, kertoo Tass

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kirjoittaa Guardianin mukaan, että patriarkka Kirill vaatii tulitaukoa ja joulurauhaa Ukrainaan.

– Minä, Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill, vetoan kaikkiin sisäisen konfliktin osapuoliin vetoomuksella tulitauosta ja joulurauhasta keskipäivästä 6. tammikuuta keskiyöhön 7. tammikuuta, jotta ortodoksit voivat osallistua jumalanpalveluksiin jouluaattona ja Kristuksen syntymäpäivänä, kirkon verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa todetaan.

Patriarkka Kirill on lausunnoissaan asettunut näkyvästi tukemaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

11.45: Erdogan: Rauhaa tulisi edistää yksipuolisella tulitauolla

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan totesi Venäjän presidentti Vladimir Putinille puhelimessa, että Ukrainan sodan rauhanpyrkimyksiä tulisi tukea yksipuolisella tulitauolla ja ”visiolla oikeudenmukaisesta ratkaisusta”.

Reutersin mukaan johtajat keskustelivat energiasta, Mustanmeren viljakäytävästä ja Erdogan kertoi Putinille konkreettisista askeleista kurditaistelijoiden poistamiseksi Syyrian raja-alueelta.

9.12: Yli 60 prosenttia Bahmutista on tuhoutunut, sanoo Ukraina

Ukrainan mukaan yli 60 prosenttia Bahmutista on nyt tuhoutunut, kun Venäjän joukot yrittävät edetä kaupunkiin. 

Donetskin alueen sotilashallinnon päällikön Pavlo Kyrylenkon mukaan kaksi siviiliä kuoli eilen pommituksessa Bahmutissa.

– Millaisia yrityksiä kaupunkiin etenemiseksi vihollinen tekeekään, se epäonnistuu. Millaista edistymistä heillä olikaan, heidät on työnnetty takaisin entisiin asemiinsa kaupungin rajojen ulkopuolelle, Kyrylenko kertoi Ukrainan televisiolle CNN:n mukaan.

– Itseasiassa he [venäläiset] ovat nyt litteällä, tuhoutuneella alueella, joka osaltaan vaikuttaa heidän suuriin henkilöstötappioihinsa. 

Video: Ukrainan presidentti Zelenskyi vieraili Bahmutissa 20.12.2022

Zelenskyi vieraili Bahmutissa 0:48

7.50: ISW: Venäjän riippuvuus iranilaisdroneista kasvaa

Venäjä on enenevässä määrin riippuvainen iranilaisista lennokeista, kirjoittaa sotaa seuraava ajatushautomo Insitute for the Study of War.

Ukrainan sotilastiedustelun pääosaston edustajan Vadym Skibitskyn mukaan venäläiset ovat käyttäneet noin 660 iranilaislennokkia Ukrainassa syyskuun jälkeen. ISW:n oman arvion mukaan viimeisen kuukauden aikana droneiskut Ukrainan kriittistä infrastruktuuria kohtaan ovat kasvaneet juuri iranilaislennokeilla. 

Ukrainan tiedustelun mukaan Venäjä on saamassa lisää iranilaislennokkeja. ISW pohtii, että Venäjä todennäköisesti pyrkii kasvattamaan yhteistyötään Iranin kanssa turvatakseen asetoimitukset jatkossa. 

Keskiviikon uutisia:

20.43: Venäjä syytti omia sotilaitaan Ukrainan iskusta – näin kommentoi suomalaisasiantuntija 

Venäjän mukaan sen omien sotilaiden kännyköiden käyttö johti Ukrainan tekemään tuhoisaan ohjusiskuun uudenvuodenyönä. Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän johtaja Simo Pesu pitää Venäjän lausuntoja kaikessa karuudessaan taktisina.

Itäukrainalaisen Makijivkan kaupungissa sijaitsevaan sotilaiden majapaikkaan uudenvuodenyönä osuneessa iskussa kuoli Venäjän mukaan 89 venäläistä. Kyseessä on eniten venäläistappioita vaatinut isku sitten hyökkäyksen alun. 

Venäjän puolustusministeriön julkaisemassa videolausunnossa sanotaan, että tapahtunutta tutkii komissio. Lausunnon mukaan jo nyt on selvää, että suurin syy iskuun oli joukkojen sääntöjen vastainen matkapuhelinten käyttö vihollisen aseiden ulottuvissa.

– Varmasti molemmin puolin käytetään yksittäistä tapahtumaa taistelukentällä sen ilmaisemiseksi (mitä halutaan julkisuuteen kertoa). Ukraina kertoo, että se osaa käyttää tehokkaasti länsimaisia aseita, joita sille tuodaan, ja Venäjä kertoo omalle väestölleen, että tappiot ovat rajoitettuja ja niihin on syitä, mihin voidaan puuttua, Simo Pesu totesi MTV:n Seitsemän uutisten haastattelussa.

Sotajohdon arvostelu on ollut Venäjällä poikkeuksellisen ankaraa iskun jälkeen. Pesun mukaan se kertoo Venäjän huonosta sotamenestyksestä.

– Sota ei ole mennyt hyvin. Venäjän sodan johto on joutunut syksyn lopulla ottamaan kantaa ja puhumaan siitä laajemmin. 

– Taustalla ovat myös Venäjän sisäiset, eliitin väliset valtakamppailut, joihin meillä ei tietysti ulkopuolelta ole näkymää.

20.16: Venäjä lähetti yliääniohjuksin varustetun taistelualuksen sotaharjoituksiin Atlantille

Venäjän presisentti Vladimir Putin ja puolustusministeri Sergei Shoigu ottivat tänään osaa seremoniaan, jossa yliääniohjuksin varustettu taistelualus lähetettiin sotaharjoituksiin Atlantille, Intian valtamerelle ja Välimerelle.

Laiva on varustettu Zircon-ohjusjärjestelmillä, jotka Shoigun mukaan pystyvät läpäisemään minkä tahansa uudenaikaisen ilmatorjunnan.

– Olen varma, että tällaiset voimalliset aseet mahdollistavat Venäjän suojelemisen mahdollisilta ulkoisilta uhilta samalla kun ne auttavat varmistamaan maamme kansallisia etuja, Putin sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Venäjä on kärsinyt Ukrainan sodassa toistuvia tappioita, minkä jälkeen se on pyrkinyt ohjus- ja lennokkihyökkäyksillä tuhoamaan Ukrainan infrastruktuuria.

Lue lisää keskiviikon uutisia .

Lue myös:

    Uusimmat