Venäjä kertoo estäneensä Ukrainan droneiskun Belgorodissa – MTV seurasi sotaa

Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta 0:50
Katso karttavideolta, miten Ukrainan vastahyökkäys on edennyt kahdessa kuukaudessa. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 12. elokuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

  • Ainakin yksi ihminen on kuollut Zaporizhzhjan iskussa torstai-iltana
  • Ukraina on aloittanut 37 asuinalueen evakuoinnin Kupjanskin alueella
  • Venäjä väittää pysäyttäneensä dronehyökkäyksiä Moskovassa ja Krimillä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sunnuntain seuranta löytyy täältä

23.36: Venäjä kertoo estäneensä Ukrainan droneiskun Belgorodissa

Venäjä kertoo estäneensä ukrainalaisen dronen iskun Belgorodin alueella.  Venäjä kertoo viestipalvelu Telegramissa, että tilanteessa ei vaurioitunut mitään eikä kukaan loukkaantunut. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

Venäjän mukaan kyseessä oli hyökkäys Venäjän alueella sijaitseviin laitoksiin, mutta iskun kohdetta ei yksilöity tarkemmin. 

17.52: Odessa avaa virallisesti uimarantojaan: Pormestari ei ole tyytyväinen

Ukrainan suuri rannikkokaupunki Odessa on virallisesti avannut rantoja uimareille – ensimmäistä kertaa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.

Uiminen on kuitenkin kiellettyä ilmahälytysten aikaan, uutisoi uutiskanava CNN.

Odessa on ollut 17 kuukauden ajan Venäjän jatkuvien hyökkäysten kohteena. Venäjä on myös kylvänyt mereen runsaasti miinoja. Kaupungin rantoja on uhannut myös Kahovkan padon murtumisesta aiheutuneet valumavedet.

Odessan sotilashallinnon johtaja kertoo viestipalvelu Telegramissa, että useat uinti- ja virkistäytymisalueet ovat avoinna aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Uusia rantoja on tarkoitus avata, kun niitä saadaan tarkastettua.

Odessan pormestari kuitenkin kritisoi, että rantalomailu on hieman ennenaikaista, kun samaan aikaan Ukrainan puolustajat taistelevat joka metristä omaa maataan.

14.09: Venäjä: Krimin siltaa vastaan hyökätty raketeilla

Venäjän Krimin niemimaan miehityshallinnon kuvernöörin Sergei Aksyonovin mukaan Venäjä on ampunut alas kaksi Ukrainan ampumaa rakettia Kertshinsalmen yllä.

Kuvernöörin mukaan Venäjän ja Ukrainan Krimin niemimaan yhdistävä Krimin silta ei vahingoittunut hyökkäyksessä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukraina teki hyökkäyksen S-200-raketeilla. Puolustusministeriön mukaan hyökkäys ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Sosiaalisessa mediassa kiertää video, jossa väitetään näkyvän, miten Krimin sillalta tai sen läheisyydestä nousee runsaasti savua. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukraina on tehnyt Krimin siltaa vastaan useita iskuja Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Ukraina ei ole kommentoinut väitettyä hyökkäystä. Ukraina on yleensä tuoreeltaan kommentoinut hyvin niukasti tai ei lainkaan Krimille tai Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisälle tehtyjä iskuja. 

Siitä huolimatta nimettömät ukrainalaislähteet ovat tyypillisesti kertoneet varsin pian Ukrainan olleen iskujen takana.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen

.

13.37: Poliisi kuollut ja muita haavoittunut pommi-iskussa Zaporizhzhjan alueella

Ukrainan sisäasiainministeri Ihor Klymenko kertoo CNN:n mukaan Venäjän iskeneen Orikhivin kaupunkiin Kaakkois-Ukrainassa. Klymenko tiedotti asiasta viestipalvelu Telegramissa.

– Vihollinen iski Orikhiviin ohjatulla pommilla aamulla. Poliisi kuoli iskussa. 12 ihmistä on haavoittunut, mukaan lukien neljä poliisia, Klymenko kirjoittaa.

Kaupunki sijaitsee 60 kilometriä Zaporizhzhjasta kaakkoon.

9.52: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 510 sotilasta ja viisi taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 510 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi taistelupanssarivaunua, kuusi panssariajoneuvoa ja kymmenen tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

9.46: ISW: Ukraina on edennyt merkittävästi Zaporizhzhjassa

Ukrainalaisjoukot ovat edenneet "taktisesti merkittävästi" Länsi-Zaporizhzhjan alueella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Paikallistetun kuvamateriaalin perusteella ukrainalaisjoukot ovat saavuttaneet Robotynen kylän laitamat. Ukraina on pyrkinyt hyökkäämään alueella yli kahden kuukauden ajan.

ISW kuitenkin huomauttaa, ettei tietoa ukrainalaisasemien pysyvyydestä ja laajuudesta ole. Kyse voi siis olla esimerkiksi vain tilapäisestä tiedustelusta.

Ajatushautomon mukaan ukrainalaisjoukkojen eteneminen on joka tapauksessa merkittävää, sillä Venäjä on käyttänyt runsaasti vaivaa, aikaa ja voimavaroja puolustaakseen aluetta.

Venäläisten sotakommentaattorien mukaan ukrainaisjoukot pakottivat venäläissotilaat vetäytymään itse Robotynen kylään torstain ja perjantain aikana.

Suomalaisen Black Bird Groupin analysoimien satelliittikuvien perusteella Robotynen ja Kopanin kylät muodostavat alueella Venäjän ensimmäisen varsinaisen puolustuslinjan ytimen.

Läpimurrosta ei voida puhua, sillä näiden kylien takana on vielä ilmeisesti neljä puolustuslinjaa. Näistä Ukrainan näkökulmasta katsottuna toinen on Black Bird Groupin Pasi Paroisen mukaan "valmisteltu pääpuolustuslinja".

Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 11. elokuuta.
Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 11. elokuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

7.23: Venäjä väittää ampuneensa alas 20 lennokkia Krimin lähellä

Venäjä väittää ampuneensa alas 20 miehittämätöntä Ukrainan lennokkia Krimin niemimaan läheisyydessä.

Puolustusministeriön mukaan 14 droonia tuhottiin ilmapuolustusjärjestelmillä ja kuusi elektronisen sodankäynnin keinoin. Iskusta ei Venäjän mukaan koitunut uhreja tai materiaalista vahinkoa.

Venäjän mukaan Moskovaan on kohdistunut viime päivinä useita lennokki-iskuja. Viimeksi eilen Venäjä sanoi pudottaneensa ukrainalaisen taistelulennokin Moskovan länsiosassa.

5.59: The Kyiv Independent: Venäjä pommittanut Sumyn aluetta

Venäläiset joukot pommittivat kuutta kuntaa Sumyn alueella, väitti Sumyn alueen sotilashallinto perjantaina. Asiasta uutisoi The Kyiv Independent, jonka mukaan päivän aikana alueella tehtiin yhdeksän hyökkäystä. 

Venäläisjoukot käyttivät Ukrainan mukaan tykistöä, iranilaisvalmisteisia Shahed-robotteja ja kranaatinheittimiä.

Nova Slobodan, Seredyna-Budan, Krasnopillian, Hotinin, Velyka Pysarivkan ja Junakivkan kunnat joutuivat tulituksen kohteeksi, Ukraina sanoo.

Seredyna-Budan kunnassa kaksi yksityistä asuinrakennusta vaurioitui Ukrainan mukaan pommitusten seurauksena.

Muita uhreja ei raportoitu.

21.48:EU toimittanut Ukrainaan noin 224 000 ammusta

EU on toimittanut Ukrainalle noin 224 000 ammusta Ukrainan auttamiseksi taistelussa Venäjää vastaan, EU:n tiedottaja sanoo.

Ilmoitettu määrä on kasvanut vain joitakin tuhansia sitten toukokuun lopun. Silloin EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sanoi, että ammuksia on toimitettu 220 000.

Luku on yhä kaukana EU:n maaliskuussa asettamasta tavoitteesta, joka on toimittaa Ukrainaan miljoona tykistöammusta ensi kevääseen mennessä.

Ensimmäinen osa miljoonan ammuksen toimitussuunnitelmasta päättyi toukokuun lopussa. EU-mailla oli heinäkuun 15. päivään asti aikaa ilmoittaa toimituksistaan.

21.23: Valkoinen talo: Yhdysvallat avoin kouluttamaan ukrainalaisia lentäjiä

Valkoisen talon tiedottajan John Kirbyn mukaan Yhdysvallat on avoin ukrainalaisten lentäjien kouluttamiseen Yhdysvalloissa.

Lue lisää perjantain tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat