Ukraina syyttää Venäjää merirosvouksesta – MTV seurasi sotaa

Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta 0:50
Katso karttavideolta, miten Ukrainan vastahyökkäys on edennyt kahdessa kuukaudessa. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 13. elokuuta 2023. 

  • ISW: Ukraina on edennyt taktisesti merkittävästi Zaporizhzhjassa
  • Ukraina on aloittanut 37 asuinalueen evakuoinnin Kupjanskin alueella
  • Venäjä väittää pysäyttäneensä dronehyökkäyksiä Moskovassa ja Krimillä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.52: Ukraina syyttää Venäjää merirosvouksesta

Ukraina syyttää Venäjää merirosvauksesta Mustallamerellä sen jälkeen, kun venäjä pysäytti Palaun lipun alla purjehtineen rahtialuksen varoitusslaukausten jälkeen.

Venäjän mukaan Palaun lipun alla purjehtinut alus ei vastannut, kun sota-aluksesta vaadittiin päästä tutkimaan sen lastia. Tämän jälkeen sota-aluksesta ammuttiin automaattiaseilla varoitustulta kohti alusta, kertoi Venäjän puolustusministeriö.

Varoitustulituksen jälkeen venäläissotilaat pääsivät helikopterilla tutkimaan laivaa. Tarkastuksen jälkeen laiva päästettiin jatkamaan matkaansa, puolustusministeriön lausunnossa sanottiin.

Ukraina on vedonnut kansainväliseen yhteisöön, jotta Venäjän toimi tuomittaisiin rikoksena.

20.16: Rauhannobelisti MTV:lle: Ukraina tarvitsee tehokkaampia aseita

Viime vuoden Nobelin rauhanpalkinnon vastaanottanut ukrainalainen kansalaisoikeusjärjestö vaatii Ukrainalle lisää aseapua. Center for Civil Liberties -järjestön johtajan Oleksandra Matviychukin mukaan Ukrainan iskut venäläiskohteisiin ovat hyväksyttäviä humanitaarisestakin näkökulmasta. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi rauhannobelistin Kiovassa. 

Matviychuk on tyytymätön. Kuten Ukrainan sodanjohto, haluaa hänkin lännestä tehokkaampia aseita nopeammin ja enemmän. 

Nobelisti ajaa rauhaa, joka tulee hänen mukaansa sillä, että Ukraina voittaa Venäjän nopeasti – ei vain sinnittelemällä henkihieverissä kestosodassa.

– Käytännössä on selvä ero sillä, että autetaan Ukrainaa olemaan romahtamatta ja sillä, että autetaan Ukrainaa voittamaan nopeasti. Se tarkoittaa uusia asetyyppejä, nopeampaa 
päätöksentekoa ja raskaampia pakotteita, Matviychuk kommentoi.

Lue lisää aiheesta täältä.

15.29: Ukrainalaissotilaat veivät Käärmesaarelle rajamerkin

Ukrainalaisjoukot ovat jälleen tehneet symbolisen vierailun Käärmesaarelle, jolla on ollut merkittävä rooli Ukrainan sotapropagandassa Venäjän suurhyökkäyksen aikana.

Lauantaina ukrainalaisjoukot julkaisivat vierailustaan videon, jonka voi katsoa alta.

Uutisklipit 1:22
Ukrainan armeija julkaisi lauantaina videon, jossa rajamerkki pystytetään Käärmesaarelle.

Vierailun aikana ukrainalaissotilaat, rajavartijat ja sotilastiedustelun jäsenet kuljettivat saarelle rajamerkin, Ukrainan rajavartiolaitoksen johtaja Serhiy Deineko kertoi Facebookissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Käärmesaarta kuukausia miehittäneet venäläiset tuhosivat aiemman rajamerkin, Ukraina väittää. Ukrainan armeija ilmoitti heinäkuussa 2022 vallanneensa saaren takaisin.

15.16: Ukraina väittää tuhonneensa kaksi Venäjän ammusvarastoa Hersonissa

Ukrainan armeija väittää tuhonneensa kaksi Venäjän armeijan ammusvarastoa, jotka sijaitsivat Hersonin alueen Oleshkyn asutuskeskuksessa. Väitetyistä iskuista kertoi Ukrainan eteläisen armeijaryhmän tiedottaja Vladyslav Nazarov ja uutisoi ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Nazarov julkaisi yhdestä väitetystä ammusvarastapalosta myös videon, jonka aitoutta ei ole vahvistettu.

Armeijan tiedottajan mukaan Ukraina iski Oleshkyssa myös kohteeseen, jossa sijaitsi "ryhmä" venäläisjoukkoja. Ryhmän kokoa ei määritelty.

Tietoja iskuista ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole niitä tiettävästi kommentoinut.

Venäjän miehittämä Oleshky sijaitsee Hersonin kaupungin lähettyvillä, Dneprjoen itärannalla. 

Oleshkystä noin 20 kilometriä itään on puolestaan Kozachi Laherin kylä, jonka lähettyville ukrainalaisjoukot ovat tällä viikolla Dneprjoen yli hyökänneet ja poikkeuksellisesti myös jääneet asemiin.

14.16: Venäjä kertoi ampuneensa varoituslaukauksia rahtialusta kohti Mustallamerellä

Venäjä kertoo sota-aluksensa ampuneen varoituslaukauksia kohti rahtialusta, joka oli matkalla Izmailin satamaan Mustallamerellä.

Venäjän mukaan Palaun lipun alla purjehtinut alus ei vastannut, kun sota-aluksesta vaadittiin päästä tutkimaan sen lastia. Tämän jälkeen sota-aluksesta ammuttiin automaattiaseilla varoitustulta kohti alusta, kertoi Venäjän puolustusministeriö.

Varoitustulituksen jälkeen venäläissotilaat pääsivät helikopterilla tutkimaan laivaa. Tarkastuksen jälkeen laiva päästettiin jatkamaan matkaansa, puolustusministeriön lausunnossa sanottiin.

Izmailin satama on tällä hetkellä Ukrainan maataloustuotteiden tärkein vientireitti.

Venäjän vetäydyttyä Mustanmeren viljanvientisopimuksesta heinäkuussa se on toistuvasti hyökännyt Odessan alueen satamiin Etelä-Ukrainassa.

13.51: The Guardian: Myös perheen 12-vuotias poika kuoli Venäjän iskettyä Hersonin alueella

Ukrainan sisäasiainministeri Ihor Klymenkon mukaan Venäjän sunnuntaiaamuisessa iskussa Hersonin alueella loukkaantunut 12-vuotias poika on kuollut, uutisoi brittilehti The Guardian.

Ministeriö tiedotti aiemmin kuuden ihmisen kuolleen Venäjän tykistöiskussa. Yksi kuolleista oli vasta 23 päivän ikäinen vauva, brittilehden tietojen mukaan pojan pikkusisko.

– Koko perhe kuoli Shiroka Balkassa, Klymenko kertoi.

Isku on vaatinut tähän mennessä yhteensä seitsemän ihmisen hengen.

13.15: The Guardian: 23 päivän ikäinen vauva ja viisi muuta kuollut Venäjän iskussa Hersonin alueella

Brittilehti The Guardian uutisoi Ukrainan sisäministeriön tietoihin viitaten kuuden ihmisen kuolleen Venäjän tykistöiskussa Hersonin alueelle sunnuntaiaamuna. Yksi kuolleista oli vasta 23 päivän ikäinen vauva.

Lehti kertoo, että Shiroka Balkassa menehtyi muun muassa perheen isä, äiti ja vauva, ja vakavasti loukkaantunut 12-vuotias poika vietiin sairaalaan hoidettavaksi.

– Terroristit eivät koskaan lopeta siviilien tappamista vapaaehtoisesti. Terroristit on pysäytettävä. Voimalla. He eivät ymmärrä mitään muuta, sisäasiainministeriö kirjoitti viestipalvelu Telegramissa The Guardianin mukaan.

11.01: ISW: Ukraina on hyökännyt Dneprjoen yli ja pitää kiinni asemistaan: "Venäläisjoukot huolestuneita"

Dneprjoen itärannalle hyökänneet ukrainalaisjoukot eivät ole vetäytyneet takaisin joen länsipuolelle, vaan ovat pysyneet asemissaan, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) venäläisten sotabloggaajien väitteisiin nojaten.

Kremliin liitetyn sotabloggaaja Rybarin mukaan ukrainalaisjoukot ovat perustaneet aseman Hersonin kaupungista itään sijaitsevan Kozachi Laherin kylän liepeille.

Joen yli tehtävät hyökkäykset eivät ole poikkeuksellisia, sillä sekä Ukraina että Venäjä ovat toistuvasti tehneet niitä. Myös Dneprjoen saarista on käyty aktiivista taistelua siitä lähtien, kun Ukraina valtasi Hersonin kaupungin ja muun Dneprjoen länsirannan viime syksyn vastahyökkäyksellään.

Sen sijaan pysyvempien asemien pitäminen Dneprjoen niin sanotulla toisella puolella on tiettävästi harvinaista.

– Jatkuvat venäläisväitteet siitä, että ukrainalaisjoukot pitävät pysyviä asemia Dneprjoen itärannalla viittaavat siihen, että venäläisjoukot ovat tästä huolissaan, ISW kirjoittaa.

Hersonin alueen rintamatilanne 12.8.2023
Dneprjoen taistelutilanne Hersonin kaupungin lähettyvillä 12. elokuuta. Sininen nuoli on Ukrainan hyökkäys, punainen Venäjän.

10.32: Britannia: Wagner joutuu supistamaan toimintojaan rahapulan vuoksi

Puolustusministeriön mukaan on täysin mahdollista, ettei Venäjä enää rahoita Wagneria.

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner joutunee todennäköisesti leikkaamaan toimintojaan ja järjestelemään niitä uudelleen. Syynä on se, että yhtiön on säästettävä palkkakuluissa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Kesäkuun kapinan jälkeen Venäjä on alkanut toimia Wagnerin omistajan Jevgeni Prigozhinin taloudellisia etuja vastaan. Puolustusministeriön mukaan on täysin mahdollista, ettei Venäjä enää rahoita yhtiön toimintaa.

Jos Venäjä on lopettanut maksamisen, toiseksi todennäköisin rahoittaja olisi Valko-Venäjä. Suurehkon joukon rahoittaminen olisi kuitenkin merkittävä ja mahdollisesti myös epätoivottu kuluerä Valko-Venäjälle, jonka resurssit ovat vaatimattomat, puolustusministeriö uskoo.

(STT)

8.33: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 560 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 560 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme taistelupanssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa ja 19 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.05: The Kyiv Independent: Venäjä pommittanut Sumyn aluetta

Venäjän joukot pommittivat Ukrainan mukaan neljää Sumyn alueen kuntaa lauantaina. Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

Sumyn alueen sotilashallinnon Telegram-viestin mukaan Venäjä pommitti Krasnopilliania, Bilopilliania, Znob-Novhorodskenia ja Nova Slobodania.

Kuolonuhreja ei ole raportoitu ja alueen vahingoista ei ollut tietoa julkaisuhetkellä.

23.36: Venäjä kertoo estäneensä Ukrainan droneiskun Belgorodissa

Venäjä kertoo estäneensä ukrainalaisen dronen iskun Belgorodin alueella.  Venäjä kertoo viestipalvelu Telegramissa, että tilanteessa ei vaurioitunut mitään eikä kukaan loukkaantunut. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

Venäjän mukaan kyseessä oli hyökkäys Venäjän alueella sijaitseviin laitoksiin, mutta iskun kohdetta ei yksilöity tarkemmin. 

17.52: Odessa avaa virallisesti uimarantojaan: Pormestari ei ole tyytyväinen

Ukrainan suuri rannikkokaupunki Odessa on virallisesti avannut rantoja uimareille – ensimmäistä kertaa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.

Uiminen on kuitenkin kiellettyä ilmahälytysten aikaan, uutisoi uutiskanava CNN.

Odessa on ollut 17 kuukauden ajan Venäjän jatkuvien hyökkäysten kohteena. Venäjä on myös kylvänyt mereen runsaasti miinoja. Kaupungin rantoja on uhannut myös Kahovkan padon murtumisesta aiheutuneet valumavedet.

Odessan sotilashallinnon johtaja kertoo viestipalvelu Telegramissa, että useat uinti- ja virkistäytymisalueet ovat avoinna aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Uusia rantoja on tarkoitus avata, kun niitä saadaan tarkastettua.

Odessan pormestari kuitenkin kritisoi, että rantalomailu on hieman ennenaikaista, kun samaan aikaan Ukrainan puolustajat taistelevat joka metristä omaa maataan.

14.09: Venäjä: Krimin siltaa vastaan hyökätty raketeilla

Venäjän Krimin niemimaan miehityshallinnon kuvernöörin Sergei Aksyonovin mukaan Venäjä on ampunut alas kaksi Ukrainan ampumaa rakettia Kertshinsalmen yllä.

Kuvernöörin mukaan Venäjän ja Ukrainan Krimin niemimaan yhdistävä Krimin silta ei vahingoittunut hyökkäyksessä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukraina teki hyökkäyksen S-200-raketeilla. Puolustusministeriön mukaan hyökkäys ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Sosiaalisessa mediassa kiertää video, jossa väitetään näkyvän, miten Krimin sillalta tai sen läheisyydestä nousee runsaasti savua. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukraina on tehnyt Krimin siltaa vastaan useita iskuja Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Ukraina ei ole kommentoinut väitettyä hyökkäystä. Ukraina on yleensä tuoreeltaan kommentoinut hyvin niukasti tai ei lainkaan Krimille tai Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisälle tehtyjä iskuja. 

Siitä huolimatta nimettömät ukrainalaislähteet ovat tyypillisesti kertoneet varsin pian Ukrainan olleen iskujen takana.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen

.

Lue myös:

    Uusimmat