EU toimittanut Ukrainaan noin 224 000 ammusta: Miljoonan tavoite kaukana – MTV seurasi sotaa

Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta 0:50
Katso karttavideolta, miten Ukrainan vastahyökkäys on edennyt kahdessa kuukaudessa. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 11. elokuuta 2023. Lauantain seuranta löytyy täältä.

  • Ainakin yksi ihminen on kuollut Zaporizhzhjan iskussa torstai-iltana
  • Ukraina on aloittanut 37 asuinalueen evakuoinnin Kupjanskin alueella
  • Venäjä väittää pysäyttäneensä dronehyökkäyksiä Moskovassa ja Krimillä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Lauantain seuranta löytyy täältä.

21.48:EU toimittanut Ukrainaan noin 224 000 ammusta

EU on toimittanut Ukrainalle noin 224 000 ammusta Ukrainan auttamiseksi taistelussa Venäjää vastaan, EU:n tiedottaja sanoo.

Ilmoitettu määrä on kasvanut vain joitakin tuhansia sitten toukokuun lopun. Silloin EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sanoi, että ammuksia on toimitettu 220 000.

Luku on yhä kaukana EU:n maaliskuussa asettamasta tavoitteesta, joka on toimittaa Ukrainaan miljoona tykistöammusta ensi kevääseen mennessä.

Ensimmäinen osa miljoonan ammuksen toimitussuunnitelmasta päättyi toukokuun lopussa. EU-mailla oli heinäkuun 15. päivään asti aikaa ilmoittaa toimituksistaan.

21.23: Valkoinen talo: Yhdysvallat avoin kouluttamaan ukrainalaisia lentäjiä

Valkoisen talon tiedottajan John Kirbyn mukaan Yhdysvallat on avoin ukrainalaisten lentäjien kouluttamiseen Yhdysvalloissa.

19.17: MTV:n toimittaja kipusi Kiovan jättipatsaalle: Neuvostosymbolit katoavat vasaroiden heiluessa

Ukraina käy sotaa myös kulttuurisella tasolla ja päivittää Venäjän hyökkäyksen jälkeen muistomerkkejä ja patsaitaan. 

Vaativin muutostyö on käynnissä yhdellä maailman suurimmista historiallisista monumenteista, Kiovassa sijaitsevalla Äiti Synnyinmaa -patsaalla. 

Hitsipillit ja vasarat heiluvat korkealla Kiovan yllä, kun monumentin neuvostosymbolien vaihtotyötä Ukrainan omiin tunnuksiin tehdään yötä päivää.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi Kiovasta, että 102-metrinen monumentti on todennäköisesti nyt Euroopan varjelluin: Ilmatorjuntakalustoa on jyvitetty suojelemaan jättipatsaan uudistustyön loppusuoraa.

– Äiti synnyinmaa -patsas on yksi viimeisistä Neuvostoliiton symboleista, joka edustaa kommunismia ja kolonialismia. Näiden symbolien  poistamisella on valtava ideologinen, poliittinen ja historiallinen merkitys Ukrainalle.  Samat merkitykset tälläkin symbolin poistamisella on venäläisille. Siksi voimmekin odottaa hyökkääjältä täällä nyt aivan mitä vain toimia, kertoo pääjohtaja Yurii Savchuk toisen maailmansodan kansallismuseosta.

Patsastyöläiset siirtyivät juuri ympärivuorokautiseen 24/7-työhön. Kaatosateet ja ilmahyökkäykset ovat viivyttäneet urakkaa, ja patsas on saatava valmiiksi ennen Ukrainan ensi viikon itsenäisyyspäivää.

MTV Ukrainassa Euroopan varjelluimmalla monumentilla: Toimittajamme kiipesi Äiti synnyinmaa -patsaalle – "Historian aikaikkuna sulkeutuu" 2:37

17.08: Järjestö: Lähes 400 Venäjälle vietyä ukrainalaislasta on palautettu kotimaahansa

Lähes 400 Venäjälle vietyä ukrainalaislasta on tähän mennessä palautettu kotimaahansa, SOS-Lapsikylät -lastensuojelujärjestö sanoo.

Järjestö on auttanut kotiuttamaan noin 80 lasta. Järjestön mukaan Ukrainan hallituksen keräämien tilastojen mukaan lapsia on palautettu maahan yhteensä ainakin 385.

Ukraina väittää, että yli 19 000 ukrainalaista lasta on pakkosiirretty Venäjälle helmikuun 2022 hyökkäyksen jälkeen.

Venäjä kiistää syytökset.

(STT)

17.07: Ukraina varoittaa Venäjää uusista droneiskuista

Ukraina varoittaa Moskovassa asuvia uusista droneiskuista, kertoo the Kyiv Post. Ukrainan mukaan Moskovan ilmapuolustus ei kykene suojelemaan kansalaisiaan.

Koko maailma näkee edelleen, että Venäjän puolustusjärjestelmä ja maa, joka väittää olevansa johtavassa asemassa asemarkkinoilla, on tehoton, vanhentunut eikä pysty vastaamaan asianmukaisesti nykyaikaisiin haasteisiin, toteaa Ukrainan sotilastiedustelun tiedottaja Andriy Yusov.

16.47: Ukraina: Olemme saartamassa Bahmutia – tämä tilanteesta tiedetään

Ukrainalaisjoukot ovat väitetysti valloittaneet keskeisiä kukkuloita Bahmutin kaupungin läheisyydessä Donetskin alueella Itä-Ukrainassa Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan, kertoo Guardian.

Ukraina on todennut, että sen tavoitteena on piirittää Bahmut. Kaupunki on tuhoutunut raunioiksi taisteluissa kuukausien aikana.

– Venäläiset ovat ansassa siellä, eivätkä pääse ulos ja nyt he eivät pysty liikkumaan kaupungin sisällä, koska pommitamme kaupunkia kukkuloilta, sanoo Maliar.

Lue lisää täältä.

16.19: Venäjä ampui hypersoonisia ohjuksia Länsi-Ukrainaan, poika kuoli

Venäjä ampui neljä hypersoonista Kinžal-ohjusta Länsi-Ukrainassa sijaitsevalle Ivano-Frankivskin alueelle, kertoo uutistoimisto Reuters. Ohjukset iskeytyivät sotilaslentokentän lähellä sijaitseviin alueisiin.

Iskuissa kuoli kahdeksanvuotias poika Ukrainan viranomaisten mukaan. Ohjus törmäsi perheen kotirakennukseen Kolomijan kaupungissa, iskussa haavoittui useita ihmisiä. Poika kuoli myöhemmin sairaalassa saamiinsa vammoihin alueen kuvernööri Svitlana Onyshchukin mukaan.

Ukrainan ilmapuolustus ampui yhden ohjuksista alas Kiovan lähellä. Ohjuksen osat putosivat lastensairaalan alueelle Obolonin alueella. Ohjuksen pudonneet osat vaurioittivat rakennuksen kattoa. Pudonneet osat vaurioittivat myös asuinrakennuksia maaseudulla. Pormestari Vitali Klitschkon mukaan uhreja ei ole.

(Reuters)

15.26: Zelenskyi: Kaikille värväyskeskusten johtajille kenkää – "Sodan aikana lahjonta on maanpetos"

Kaikkien Ukrainan alueellisten värväyskeskuksien johtajat on irtisanottu, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi Telegram-viestipalvelussa.

Presidentti Zelenskyin mukaan Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Valeri Zaluzhnyi toteuttaa irtisanomispäätöksen.

– Tämän järjestelmän pitää olla sellaisten ihmisten hoidettavana, jotka tietävät tarkalleen, mikä sota on ja miksi kyynisyys ja lahjonta ovat sodan aikana maanpetoksia, Zelenskyi kirjoitti Telegramissa.

Zelenskyin mukaan Ukrainassa on aloitettu 112 rikostutkintaa liittyen värväyskeskusten virkailijoiden toimintaan. Epäiltyjä on yhteensä 33, Zelenskyi kirjoittaa.

Rikostutkinnat ovat seurausta värväyskeskusten toiminnan tarkastuksista. Zelenskyin mukaan Ukrainan turvallisuuspalvelu käy läpi värväyskeskuksien uudet johtajat.

15.23: Mediat: Saksa neuvottelee Taurus-risteilyohjuksien toimittamisesta Ukrainalle – ongelmana 500 kilometrin kantama

Saksan hallitus neuvottelee ohjuksiin erikoistuneen MBDA-aseyhtiön kanssa Taurus-risteilyohjusten toimittamisesta Ukrainalle, nimetön turvallisuuslähde kertoo uutistoimisto Reutersille. Asiasta uutisoi aikaisemmin saksalaislehti Spiegel.

Ukraina on jo tovin yrittänyt saada Saksaa toimittamaan Taurus-ohjuksia, joilla on yli 500 kilometrin kantama, Reuters kirjoittaa. Taurus-risteilyohjuksia ammutaan hävittäjistä.

Saksan hallitus ja asevalmistaja MBDA neuvottelevat siitä, miten Taurus-risteilyohjusten kantamaa voitaisiin rajoittaa. Teknisesti se on hyvin helppoa, asiantuntijat sanovat Reutersin mukaan.

Saksalaislehti Spiegelin mukaan liittokansleri Olaf Scholz haluaa kaikin keinoin varmistaa, ettei Ukraina käytä saksalaisohjuksia iskeäkseen Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisälle.

Asia 60 sekunnissa: Tällaisia ovat Ukrainan havittelemat tuhovoimaiset Taurus-risteilyohjukset 1:00
Asia 60 sekunnissa: Tällaisia ovat Ukrainan havittelemat tuhovoimaiset Taurus-risteilyohjukset. Saksan ilmavoimien video.

13.25: Venäjä väittää iskeneensä ulkomaalaisia vapaaehtoissotilaita vastaan

Venäjän puolustusministeriö väittää maan armeijan iskeneen paikkaan, jossa on ”ulkomaalaisia palkkasotilaita”, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Käytännössä kyse on Ukrainan puolella taistelevista vapaaehtoisista.

Väitettä ei ole vahvistettu.

11.51: Venäjän puolustusministeriö: Moskovaan tähdännyt ukrainalaisdrone tuhottiin häiritsemällä signaalia

Moskovaa kohti lentänyt ukrainalainen drone pudotettiin häiritsemällä sen signaalia, kertoo Venäjän puolustusministeriö Reutersin mukaan.

(Reuters)

11.35: Moskovan pormestari: Vihollisdrone ammuttiin alas kaupungin yllä

Moskovan pormestarin Sergei Sobyanin on kertonut Telegram-viestipalvelussa, että Moskovan yllä ammuttiin alas vihollisdrone perjantaina.

Sobyaninin mukaan dronen jäänteet putosivat kaupungin keskustasta katsottuna luoteeseen ilman vakavia vahinkoja tai haavoittuneita.

(Reuters)

10.33: Tass: Moskovan kansainvälisen lentokentän ilmatila avattu

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoo Reutersin mukaan, että ilmatilan sulku ja lentojen keskeytys Moskovan kansainvälisellä Vnukovon lentokentällä on jo ohi.

Viime viikkoina ilmatilan sulkujen syynä alueella ovat tyypillisesti olleet drone-hyökkäykset.

(Reuters)

10.22: Tass: Moskovan kansainvälisen lentokentän ilmatila suljettu

Ilmatila Moskovan kansainvälisen Vnukovon lentokentän yllä on suljettu ja saapuvat ja lähtevät lennot keskeytetty, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass Reutersin mukaan.

(Reuters)

10.13: Reuters: Kiovassa kuultu useita räjähdyksiä

Ukrainan pääkaupunki Kiovassa on kuultu useita räjähdyksiä, kertovat silminnäkijät uutistoimisto Reutersille.

Ukrainaan on julistettu koko maan kattava ilmahälytys. 

Tiedossa ei ole, onko ilmahyökkäys kohdistunut Kiovan lisäksi myös muihin kohteisiin.

Ilmahyökkäyksen aiheuttamista vahingoista ei ole tietoa.

10.06: Mediat: Saksa neuvottelee Taurus-risteilyohjusten toimittamisesta Ukrainalle

Saksan hallitus neuvottelee ohjuksiin erikoistuneen MBDA-aseyhtiön kanssa Taurus-risteilyohjusten toimittamisesta Ukrainalle, nimetön turvallisuuslähde kertoo uutistoimisto Reutersille. Asiasta uutisoi aikaisemmin saksalaislehti Spiegel.

Ukraina on jo tovin yrittänyt saada Saksaa toimittamaan Taurus-ohjuksia, joilla on yli 500 kilometrin kantama. Taurus-risteilyohjuksia ammutaan hävittäjistä.

9.36: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 580 sotilasta ja 12 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 580 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 12 taistelupanssarivaunua, 15 panssariajoneuvoa ja 15 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.14: Tass: Venäjän ilmapuolustus tuhosi kaksi ukrainalaisdronea

Venäjän ilmapuolustus tuhosi kaksi ukrainalaisdronea, jotka lähestyivät venäläistä Kurskin kaupunkia myöhään torstaina, väittää Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass Reutersin mukaan. Lähteenä Tass käytti alueen kuvernööri Roman Starovoitia

(Reuters)

6.37: Moskovan alueella tulipalo varastorakennuksessa – syy epäselvä

Venäjän hätäpalvelu kertoi Reutersin mukaan myöhään torstaina varastorakennuksen palavan Odintsovon kaupungissa Moskovan alueella reilut parikymmentä kilometriä kaupungin keskustasta länteen. Paikka sijaitsee presidentti Vladimir Putinin virka-asunnon ja Vnukovon kansainvälisen lentokentän välillä.

Puolenyön aikaan palon kerrottiin roihuavan noin 2 000 neliömetrin alueella.

Palon syttymissyystä ei ole tietoa. Alueella on aikaisemmin ammuttu alas droneja.

Ukrainalaismedia Kyiv Post julkaisi palosta kuvia ja videon Twitterissä.

(Reuters)

23.48: Ukraina: Venäjä polttavat sotilaidensa ruumiita Ukrainassa

Venäjä polttohautaa kuolleiden sotilaidensa ruumiita miehitetyille Ukrainan alueille sen sijaan, että ruumiit kuljetettaisiin Venäjälle, väittää Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna MaliarThe Kyiv Independentin mukaan.

Maliarin mukaan Venäjän tarkoituksena on peitellä heidän tappioitaan. Polttohautauksia on tehty "lähes taukoamatta" lähellä Melitopolin kaupunkia Zaporizhzhjan alueella.

Lehden mukaan alueen asukkaat ovat tunteneet ruumiiden polttamisesta tulleen pistävän savun hajun jo pitkään.

23.32: Ainakin yksi ihminen on kuollut Zaporizhzhjan iskussa torstai-iltana

Yksi ihminen on kuollut ja 14 loukkaantunut Venäjän tekemässä hotelliin kohdistuneessa iskussa Zaporizhzhjan kaupungissa Ukrainassa, kertovat Ukrainan viranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kaupunginsihteeri Anatoliy Kurtevin mukaan loukkaantuneista kaksi on lapsia.

– Zaporizhzhja. Tämä kaupunki kärsii päivittäin Venäjän pommituksista. Siviilirakennuksessa syttyi tulipalo sen jälkeen, kun valtaajat osuivat siihen ohjuksella, totesi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

(Reuters)

18.29: Reuters: Yksi kuoli ja kaksi haavoittui Ukrainan ampumassa tykistötulessa Brjanskin alueella Venäjällä

Yhden henkilön väitetään kuolleen ja kahden haavoittuneen Ukrainan ampumassa tykistötulessa Venäjällä Brjanskin alueella, joka sijaitsee lähellä Ukrainan rajaa. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

– Valitettavasti tykistötulen tuloksena oli yhden miehen kuolema ja kahden paikallisen haavoittuminen, kertoo Brjanskin alueen kuvernööri Aleksandr Bogomaz Telegramissa Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa tykistötuli ammuttiin Chausyn kylään.

(Reuters)

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat