Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen Harkovassa, Ukraina jatkaa vastaiskuaan Hersonissa – Britannia: Kreml kasvattaa asetuotantoaan

Venäjä on kasvattanut puolustusbudjettiaan lisätäkseen maan puolustusteollisuuden tuotantoa Ukrainassa käytävän sodan vuoksi, kertoo Britannian puolustusministeriö tilannekatsauksessaan.

Brittiministeriön mukaan teollisuudenalalla ei päästä välttämättä haluttuihin tavoitteisiin, sillä maa kärsii pakotteiden vaikutuksista sekä ammattitaitoisen työvoiman puutteesta.

Tilannekatsauksessa kerrotaan myös, että venäläisjoukot ovat edenneet Harkovan alueella ensimmäistä kertaa moneen viikkoon. Amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) taas katsoo, että Venäjä "todennäköisesti" tekee rajoitettuja hyökkäyksiä Harkovasta koilliseen.

Harkovan suunnan hyökkäysten arvioidaan pyrkivän siihen, ettei Ukrainan tykistö enää pystyisi uhkaamaan Venäjän huoltoreittejä. Ukraina teki toukokuussa onnistuneen vastahyökkäyksen Harkovan alueella ja työnsi venäläisjoukot pois kaupungin välittömästä läheisyydestä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjä jatkaa Harkovan tuhoamista – katso toimittajamme raportti 1:56
Venäjä jatkaa Harkovan tuhoamista – katso toimittajamme raportti.

Itä-Ukrainassa Venäjä yritti pitkään muodostaa niin sanottua jättimottia Donetskin ja Iziumin kaupunkien välille. Iziumista ei ole ilmeisesti vieläkään hyökkäyssuuntana täysin luovuttu, sillä Venäjä on jälleen pyrkinyt etenemään sillä suunnalla. Kremlin hyökkäykset Iziumista kaakkoon eivät ole kuitenkaan onnistuneet, toteaa ISW.

Ukraina puolestaan on raporttien mukaan jatkanut vastahyökkäystään Hersonin alueella, kertoo ISW. Ukraina iski alun perin Hersonin suunnalla samoihin aikoihin kun taistelut Severodonetskista kiihtyivät.

Taisteluiden pääpainopiste on yhä Severodonetskissa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessaan, että taistelut Itä-Ukrainan Donbassin alueella tulevat jäämään Euroopan historiankirjoihin yhtenä maanosan raaimmista.

Venäjä ottaa vanhempaa kalustoa käyttöön

Jos on Ukrainalla pulaa sekä raskaasta kalustosta että tykinammuksista, niin ilmeisesti Venäjäkään ei pysty enää sodan neljännen kuukauden aikana kuljettamaan rintamalle vain uunituoretta kalustoa.

Sosiaalisessa mediassa kiertää video, jossa näkyy miten Ukrainan rajan läheisyydessä sijaitsevalla Belgorodin alueella kuljetetaan junalla T-80BV-panssarivaunuja ja BMP-1-rynnäkkövaunuja.

Kumpikaan vaunu ei edusta Venäjän modernia kalustoa, vaan BMP-2 on pääosin korvannut edeltäjänsä, kun taas T-80BV on vuonna 1985 valmistettu malli, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan 4:27
Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan.

Venäjä on menettänyt Ukrainan sodan aikana vähintään satoja panssarivaunuja ja jo toukokuussa Britannian puolustusministeriö kertoi, että Venäjä on todennäköisesti siirtänyt varastoistaan T-62-panssarivaunuja Etelä-Ukrainaan. T-62-vaunuja valmistettiin Neuvostoliitossa viimeksi vuonna 1975.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina: Venäjä menetti päivässä 200 sotilasta, Venäjä sanoo iskeneensä tykistön ammusvarastoon

Ukraina sanoo Venäjän menettäneen viimeisen vuorokauden aikana noin 200 sotilasta. Tämän lisäksi Venäjä kärsi päivässä tappioita muun muassa kahden panssarivaunun, yhden lentokoneen ja 11 panssariajoneuvon verran. The Kyiv Independentin raportoimia lukuja ei ole vahvistettu.

Venäjä puolestaan väittää iskeneenä risteilyohjuksella Pohjois-Ukrainan Chernihivin alueella sijaitsevaan tykistön ammusvarastoon, kertoo Venäjän valtionmedia RIA.

Ukraina on myöntänyt tykistönsä kärsivän ammuspulasta. Ukrainalaistietojen mukaan Venäjä käyttää päivittäin noin 50 000 tykinammusta ja rakettia, kun taas Ukrainan vastaus jää 5 000–6 000 ammukseen.

Lisäksi Venäjä väittää tuhonneensa MiG-29-hävittäjän ja Mi-24-helikopterin. Asiasta kertoo valtionmedia TASS. Tappioita ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat