Ukrainan joukot kertoivat vallanneensa asemia Dneprjoen itärannalta – MTV seurasi sotaa

10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiihkeimmän taistelukentän 1:58
Katso myös: 10 tuhotun panssarin rykelmä – tältä näyttää Ukrainan kiihkeimmällä taistelukentällä

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 17. marraskuuta 2023. Tuoreimpia tietoja pääset lukemaan täältä

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyin kansliapäällikkö: Ukrainalla on sillanpääasema Dneprjoen itärannalla

  • Valkoinen talo: Ukrainan tukemiseen varatuista varoista 96 prosenttia käytetty

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.52: Ex-venäläisdiplomaatti syyttää "pelkuri"-länttä Ukrainan hyökkäyksen ongelmista

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi totesi äskettäin brittilehti Economistin haastattelussa, että sota Ukrainassa on pattitilanteessa

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kiirehti saman tien kiistämään armeijansa komentajan arvion. 

Rintamakartta tukee Zaluzhnyin lausuntoa: Sen enempää Ukraina kuin Venäjäkään ei ole edennyt huomattavasti sitten loppuvuoden 2022.

Entinen venäläisdiplomaatti Boris Bondarev kuvailee nykyistä tilannetta "surulliseksi" ja syyttää asiasta Moscow Times -mediassa julkaistussa mielipidekirjoituksestaan suurelta osin länsimaita.

– Ongelma johtuu suurelta osin Ukrainan armeijan kroonisesta alivarustamisesta, joka johtuu Ukrainan päättämättömistä ja usein pelkurimaisista länsiliittolaisista, Bondarev kirjoittaa.

Bondarev työskenteli Venäjän YK:n Geneven suurlähetystössä vuoden 2022 toukokuuhun saakka, jolloin hän ilmoitti eronneensa Venäjän suurhyökkäyksen vuoksi.

Bondarev mielestä länsimaat ovat suhtautuneet ristiriitaisesta Venäjän suurhyökkäykseen sen alusta alkaen.

– On totta, että länsimaat ovat kerta toisensa jälkeen asettaneet Venäjälle uusia pakotteita ja julistaneet tukevansa Ukrainaa niin pitkään kuin se on tarpeellista.

– Mutta tuella on ollut selvät rajat.

18.36: Ukrainan joukot kertoivat vallanneensa asemia Dneprjoen itärannalta

Ukrainan merijalkaväki kertoo ylittäneensä Dneprjoen lähellä Hersonin kaupunkia Etelä-Ukrainassa ja vallanneensa useita sillanpääasemia joen itärannalta.

–  Ukrainan puolustusvoimat suoritti useita menestyksekkäitä operaatioita Dneprjoen vasemmalla rannalla Hersonin rintamalohkolla. Puolustusvoimien eri yksikköjen yhteistyöllä joukot saivat jalansijan useissa sillanpääasemissa, asevoimat kertoi sosiaalisessa mediassa perjantaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvia sotilaista, jotka ylittivät jokea pienellä veneellä ja nousivat maihin.

Rintamalta on saatu jo aiemminkin vahvistamattomia tietoja siitä, että Ukrainan joukot olisivat ylittäneet joen, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun Ukrainan asevoimat vahvistaa vallanneensa asemia joen itärannalta.

Venäjän Hersonin miehityshallinnon edustaja kertoi jo viime viikolla, että Ukrainan joukkoja olisi saarrettu joen itärannalle, missä heitä on kohdannut "tulihelvetti", kun joukkoja on tulitettu tykistöllä, raketeilla ja miehittämättömistä ilma-aluksista.

Venäjän ja Ukrainan joukot ovat käytännössä olleet asemissa joen vastakkaisilla rannoilla sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi Hersonin alueen länsiosasta vuosi sitten.

14.52: Venäjä kertoi lähettäneensä ensimmäiset ilmaiset viljalastit kohti Afrikkaa

Venäjä on lähettänyt ensimmäiset lupaamistaan ilmaisista viljalasteista Afrikkaan, kertoi Venäjän maatalousministeri Dmitri Patrushev perjantaina.

Patrushevin mukaan matkaan on lähtenyt kaksi venäläisalusta, toinen kohti Somaliaa ja toinen Burkina Fasoon. Kummankin laivan lastina on Venäjän valtiollisen median mukaan 25 000 tonnia viljaa.

Ministerin mukaan Venäjä lähettää vielä ennen vuodenvaihdetta ilmaisviljaa Keski-Afrikan tasavaltaan, Eritreaan, Maliin ja Zimbabween.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi heinäkuussa, että Venäjä lähettää ilmaiseksi 200 000 tonnia viljaa kuuteen Afrikan maahan.

Putin kertoi asiasta pian sen jälkeen kun Venäjä oli vetäytynyt Mustanmeren viljasopimuksesta, jonka turvin Ukrainan maataloustuotteita saatiin vietyä maan eteläosan satamista maailmanmarkkinoille. Venäjä väitti ilman mitään todisteita, että suurin osa Ukrainasta lähteneistä tuotteista päätyi muualle kuin köyhiin maihin.

Venäjä ja Ukraina kuuluvat maailman suurimpiin maataloustuotteiden viejiin.

14.44: Zelenskyi kiittää presidentti Niinistöä ja Suomen hallitusta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää viestipalvelu X:ssä presidentti Sauli Niinistöä ja Suomen hallitusta uudesta puolustustarvikeapupaketista.

– Apua ei vahvista vain Ukrainaa, vaan myös Suomen ja muun Euroopan turvallisuutta, Zelenskyi kirjoittaa.

Suomi arvioi, että tuoreimman apupaketin suorituskyvyn korvaaminen maksaa Suomelle noin 100 miljoonaa euroa.

Yhteensä Suomi on lähettänyt Ukrainalle sotilasapua korvausarvoltaan 1,5 miljardin euron edestä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

14.01: Tuhannet taas ilman sähköä Ukrainassa Venäjän tulituksen jäljiltä

Ukrainassa tuhannet lähellä etulinjaa olevissa kylissä ja kaupungeissa asuvat ihmiset ovat jääneet ilman sähköä Venäjän viimeaikaisten iskujen vuoksi, kertoivat Ukrainan viranomaiset.

Pahiten sähkökatkot koettelevat Harkovan ja Donetskin alueita idässä ja Hersonia etelässä. Hersonin kaupungissa 28  000 ihmistä on energiaministeriön mukaan ilman sähköä

Itäisellä Donetskin alueella pitkälle toistasataa asutuskeskusta jäi ilman sähköä, kun kranaattitulitus katkaisi voimalinjan. Harkovassa taas paikallisen yksityisen sähkönjakeluyhtiön rakennukseen osunut kranaattituli jätti noin 17  600 asiakasta sähköttä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi aiemmin tällä viikolla toimittajille uskovansa, että Venäjä on kerännyt runsaasti ohjuksia varastoon voidakseen tehdä talvella massiivisia ohjusiskuja Ukrainan energiasektoria vastaan.

Zelenskyi varoitti, että vaikka Ukrainan ilmatorjuntajärjestelmät ovat parantuneet viime talvesta, ne eivät tarjoa sataprosenttista suojaa.

13.36: Ukraina: Venäjä menetti yli 1 100 sotilasta ja 27 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 140 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 27 taistelupanssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa ja 29 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

12.43: Suomelta 20. apupaketti puolustustarvikkeita Ukrainaan

Suomi lähettää Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua. Presidentti Sauli Niinistö päätti asiasta tänään valtioneuvoston esityksestä, kertoo puolustusministeriö.

Kyseessä on Suomen 20. puolustustarvikeapulähetys Ukrainaan. Lähetyksen sisältämien suorituskykyjen korvaamisen arvioidaan maksavan Suomelle noin sata miljoonaa euroa.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan Suomen 20 puolustustarvikeapupakettia ovat korvausarvoltaan yhteensä noin 1,5 miljardia euroa.

10.19: Kreml: Puheet Venäjän valmiudesta aloittaa ydinsota "tuomittavaa hulluutta"

Kremlin mukaan väitteet siitä, että Venäjä olisi valmis aloittamaan ydinsodan, ovat "tuomittavaa hulluutta" ja osa lännen Venäjää vastaan käymää näennäissotaa.

– Pidän tätä hulluutena , jota ei voi mitenkään hyväksyä, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi venäläisen opiskelijatelevisioaseman haastattelussa.

Hän viitattasi vastauksessaan hänen mukaansa "mielettömiin syytöksiin", joiden mukaan Venäjä olisi valmis aloittamaan ydinsodan.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat maailman ylivoimaisesti suurimmat ydinasevaltoja.

10.04: Ukrainan ilmapuolutus: Useita drone-hyökkäyksiä torjuttu

Ukrainan ilmatorjunta kertoo ampuneensa alas yhdeksän kymmenestä Venäjän dronesta yöllä Mykolaivin ja Odessan alueella. Droneja kerrotaan ammutun alas myös Hmelnitskin ja Zhytomyrin alueilla.

Venäjän kerrotaan myös laukaisseen useita C-300 ohjuksia yöllisen hyökkäyksen aikana itäisen Donetskin alueella lähellä eturintamaa.

Venäjän kerrotaan kiihdyttäneen iskujaan Ukrainan satamiin sen jälkeen, kun se vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta. (Reuters)

9.52: Ukrainan puolustusvoimat: Sillanpääasemia saatu Heronissa

Ukrainan puolustusvoimat kertoo, että se on tehnyt ”sarjan menestyksekkäitä operaatioita” Dnepr-joen itäisellä rannalla Venäjän valtaamalla Hersonin alueella. Puolustusvoimat kertoo luoneensa useita sillanpääasemia alueelle. (Reuters)

20.52: Länsilähteiden mukaan Ukrainan vastahyökkäys on "kulminoitunut" – tätä se tarkoittaa

Nimettömät länsilähteet myöntävät, että Ukrainan vastahyökkäys Zaporizhzhjassa on "käytännössä kulminoitunut", brittilehti Guardian kirjoittaa.

Hyökkäyksen kulminoitumisella tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa hyökkäävän armeijan joukot ovat kuluneet siinä määrin, etteivät ne pysty jatkamaan tehokasta hyökkäämistä.

Vastahyökkäys ei ole pystynyt merkittäviin läpimurtoihin, ja on edennyt esimerkiksi päähyökkäyssuunnallaan Länsi-Zaporizhzhjassa vain reilun kymmenen kilometrin syvyyteen.

19.24: Tankin tuho? Poikkeuksellinen video näyttää Javelin-ohjuksen matkan alusta loppuun

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa väitetysti näkyy, miten ukrainalaisjoukot pysäyttävät Javelin-panssarintorjuntaohjuksilla venäläisten panssarien etenemisen.

Videolla on poikkeuksellisen selvästi nähtävissä, miten Javelin-panssarintorjuntaohjusta käytetään.

Noin 40 sekunnin kohdalla videolla näkyy, miten väitetysti venäläinen panssarivaunu etenee avomaastossa.

Vaikuttaa siltä, että Javelin-panssarintorjuntaohjus laukaistaan viereiseltä peltoaukiolta, jonka erottaa panssarivaunusta pieni metsikkö.

On myös mahdollista, että ohjus ammutaan kuvan ulkopuolella olevasta toisesta metsäaukiosta tai muusta suojasta.

Joka tapauksessa videolla näkyy harvinaisen selkeästi Javelin-ohjuksen lentorata aina panssarille saakka.

Ukrainan vahvistamaton video näyttää: Javelin-ohjus iskee venäläispanssariin 1:03
Ukrainan vahvistamaton video näyttää: Javelin-ohjus iskee venäläispanssariin.

17:16: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1 300 sotilasta ja liki 30 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 330 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 11 taistelupanssarivaunua, 17 panssariajoneuvoa ja 36 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat