Näin Zelenskyi voitti mediasodan Venäjää vastaan – "Nyt nähtäväksi jää, onnistuuko hän pelastamaan oman kansansa"

20:50
Katso video: Vaikka Zelenskyi osaa mediapelin, se ei tarkoita, että hänen onnistumisensa mediasodassa olisivat pelkkää esittämistä, sanoo tietokirjailija Mika Kulju.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on onnistunut hallitsemaan Ukrainan mediasotaa Venäjää vastaan omien viestintätaitojensa avulla, arvioi tietokirjailija Mika Kulju MTV Uutisille. Kulju on kirjoittanut Zelenskyistä elämänkerran, joka julkaistaan tiistaina.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi osaa käyttää mediaa hyväkseen ja valita oikeat kanavat viestinsä läpisaamiseen. Tämä näkyy esimerkiksi Ukrainan onnistumisena mediasodassa Venäjän kanssa.

– Zelenskyi osaa puhutella länsimaista yleisöä ja tietää, millainen viesti länteen kannattaa lähettää. Vastaavasti venäjän sotapropaganda on suunnattu lähinnä venäläisille, eikä heidän viestinsä ole purenut lännessä,  Mika Kulju sanoo.

0:34
"Olet erittäin tervetullut" – Katso videolta Marinin ja Zelenskyin lämmin kohtaaminen

Zelenskyin onnistumisessa on auttanut Kuljun mukaan hänen näyttelijätaustansa. Hän on tottunut esiintymään yleisölle ja tietää, millaista roolia kannattaa esittää missäkin tilanteessa.

Se ei kuitenkaan tarkoita Kuljun mukaan sitä, että Zelenskyin onnistumiset sodassa olisivat vain pelkkää esittämistä.

– Jos ei ole muuta vaihtoehtoa kuin taistella, niin sitten ihmiset taistelevat.

Kansansuosio ei jatku välttämättä rauhan aikana

Zelenskyin poliittinen tulevaisuus sodan jälkeen on Kuljun mukaan epävarma. Presidentin suosio ei ollut kummoinen rauhan aikana ja hänen kansansuosionsa oli romahtanut.

– Hänen presidenttikaudellansa oli ollut skandaaleja ja taistelu maan sisäistä korruptiota vastaan ei ollut sujunut, Kulju sanoi.

Sodan aikana Zelenskyin kansansuosio nousi kuitenkin huippulukemiin.

6:02
Pääministeri Sanna Marin kommentoi tapaamistaan Volodymyr Zelenskyin kanssa

Kulju vertaa Zelenskyin poliittista uraa Iso-Britannian toisen maailmansodan aikaiseen pääministeri Winston Churchilliin. Kyseisen brittipoliitikon suosio ei ollut kummoinen rauhan aikana.

Vaikka Zelenskyin poliittinen ura sodan jälkeen on epävarma, on hän Kuljun mukaan tuonut Ukrainan koko maailman tietoisuuteen.

– Nyt kaikki tietävät missä Ukraina on, mikä sen lähihistoria on ja mikä sen merkitys Euroopalle on, Kulju sanoo.

– Voi sanoa, että Zelenskyi onnistui yhdistämään Euroopan. Nyt jää nähtäväksi, onnistuuko hän pelastamaan oman kansansa.

Elämänkerran kirjoittaminen oli raskas prosessi

Ensi viikon tiistaina julkaistaan Kuljun kirjoittama elämänkerta Zelenskyistä. Kirjassa Volodymyr Zelenskyi – koko tarina (Readme.fi, 2022) käsitellään Ukrainan presidenttiä ja maan sotatilanteen kehitystä.

Kulju aloitti Zelenksyin elämänkerran kirjoittamisen maaliskuun alussa, kun kustantaja pyysi häneltä vinkkejä, kuka voisi kirjoittaa sen. Kirjoittaja myönsi MTV Uutisten haastattelussa, että kyseessä oli hyvin intensiivinen ja henkisesti erittäin raskas kirjoitusurakka.

Aikataulu kirjoittamiselle oli Kuljun mukaan "aika murhaava".

1:45
MTV Sotarintaman läheisyydessä: Ukrainassa maansisäisiä pakolaisia on jo noin kahdeksan miljoonaa

Kulju oli kiinnostunut Venäjän hyökkäyksen ja Zelenskyin tarinan seuraamisesta ensin omasta mielenkiinnosta aihetta kohtaan. Yleinen historioitsijan kiinnostus muuttui työnteoksi siinä vaiheessa, kun kustantaja ehdotti kirjan kirjoittamista.

– Kirjoitin kirjaa aluksi vapaustaistelun historian näkökulmasta, perinteisestä taistelusta hyvän ja pahan välillä. Sitten kun Venäjän sotarikokset paljastuivat huhtikuussa maailmalle, kirjoitusprosessi muuttui paljon raskaammaksi.

Juttua muokattu 13.6.2022 kello 12.28: Korjattu Zelenskyin elämänkerran julkaisuaika. Jutun alusta korjattu Zelenskyi Ukrainan presidentiksi 15.6. klo 8.03.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja