Ukraina: Venäjä menetti päivässä 800 sotilasta – MTV seurasi Ukrainan sotaa

Tämä ase pysäytti venäläiskolonnat Avdijivkassa 0:20
Tämä ase pysäytti venäläiskolonnat Avdijivkassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 13. marraskuuta 2023.

  • Venäjän ohjus osui rahtilaivaan Odessan alueella

  • Valkoinen talo: Ukrainan tukemiseen varatuista varoista 96 prosenttia käytetty

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

17.50: 10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiivaimman taistelukentän

Venäjä on viime aikoina vahvistetusti edennyt Itä-Ukrainan Avdijivkan kaupungin ympäristössä.

Venäjän hyökkäysoperaation tempo Avdijivkassa kiristyi viime viikon perjantaina ja lauantaina, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Näiden iskujen tavoitteena oli pikemminkin varmistaa aiemmat saavutukset kuin huomattavasti edetä lisää, ISW tarkentaa.

Venäjän lokakuussa alueella alkaneen hyökkäyksen alkuperäinen tavoite vaikuttaa olleen kaupungin piirittäminen pihtiliikkeellä. Tässä Venäjä ei ole onnistunut, vaan suomalainen Black Bird Groupin ylläpitämän kartan mukaan Venäjän hyökkäyskärkien välissä on yhä useita kilometrejä Ukrainan hallussaan pitämää maata.

Sen sijaan paikallistetun kuvamateriaalin perusteella Venäjä on onnistunut etenemään Avdijivkan läheisen Stepoven kylän ympäristössä usealla suunnalla.

Avdijivkan alueen lisäksi Venäjä on vahvistetusti edennyt hieman Länsi-Zaporizhzhjassa samalla alueella, joka on ollut Ukrainan 4. kesäkuuta alkaneen vastahyökkäyksen pääsuunta. Seudulla taistellaan yhä Robotynen ja Verboven liepeillä eli samoissa paikoissa, joissa on sodittu käytännössä koko syksy.

10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiihkeimmän taistelukentän 1:58
Ukrainan armeijan julkaisema video Venäjän kärsimistä tappioista Avdijivkassa, jossa Venäjä on hyökännyt aktiivisesti loka-marraskuussa. Video koostuu useista pätkistä, joiden kuvausajankohtaa ei ole vahvistettu. Videota ei suositella herkimmille.

16.02: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 800 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 800 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi taistelupanssarivaunua, kuusi panssariajoneuvoa ja kymmenen tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.12: Uutistoimistot vetävät pois uutisen Venäjän joukkojen uudelleen ryhmittymisestä

Venäläiset uutistoimistot vetävät pois uutisensa, joiden mukaan Venäjän joukot olisivat ryhmittymässä Ukrainassa Dneprjoen itäpuolelle.

10.07: Venäjä siirtää Dneprjoella olevat joukkonsa "suotuisampiin asemiin"

Venäjä siirtää Dneprjoella Ukrainassa olevat joukkojaan "suotuisampiin asemiin" joen itäpuolelle, kertoo Venäjän puolustusministeriö valtiollisen uutistoimiston RIA mukaan.

Venäjän armeija kertoi perjantaina sen joukkojen estäneen ukrainalaisten yrityksen muodostaa sillanpääasemaa Dnipron kaupungin itärannalle ja läheisille saarille.

Reuters ei pystynyt vahvistamaan sotilasraportteja riippumattomasti.

5.54: Saksa kaksinkertaistaa Ukrainalle ensi vuonna annettavan sotilaallisen tuen

Saksa kaksinkertaistaa vuonna 2024 Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen, ilmoitti Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sunnuntaina.

Saksa tukee Ukrainaa ensi vuonna kahdeksalla miljardilla eurolla, Pistorius sanoi ARD-televisiokanavalle. Saksalaisministerin mukaan tuen lisääminen on osoitus siitä, ettei maa ole luovuttamassa Ukrainan suhteen.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt länsimaisilta liittolaisiltaan lisää sotilaallista tukea. Ukrainan tänä vuonna käynnistynyt vastahyökkäys ei ole onnistunut ajamaan pääosin maan itä- ja eteläosiin juurtuneita venäläisjoukkoja pois.

5.04: Ammustoimitukset Ukrainaan laahaavat pahasti jäljessä

Euroopan unionin ulko- ja puolustusministerit tapaavat Brysselissä tilanteessa, jossa tavoite miljoonan ammuksen toimittamisesta Ukrainaan näyttää yhä epätodennäköisemmältä.

EU:n ammustoimitukset Ukrainaan laahaavat jäljessä siinä määrin pahasti, että miljoonan raskaan tykistöammuksen toimittaminen Ukrainaan ensi kevääseen mennessä näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Tavoite lanseerattiin alkujaan Viron aloitteesta.

STT:n tietojen mukaan unionin jäsenmaiden varastoista on saatu Ukrainaan vain noin 300 000 ammusta. Joukossa on muutakin kuin 155 millimetrin raskaita tykistöammuksia.

Ammustoimituksia koskeviin lukuihin on liittynyt aiemmin epävarmuuksia. Toukokuun ulkoministerikokouksen alla tuli tietoa vain noin 60 000 toimitetusta ammuksesta, mutta kokouksen jälkeen EU:n korkea edustaja Josep Borrell raportoikin julkisuuteen jopa 220 000 toimitetusta ammuksesta.

Myös tällä kertaa tilastotietoja eri jäsenmaista kerättiin yhä viime viikolla, joten jonkinlaisia päivityksiä lukuihin voi ilmaantua. Mittaluokka kuitenkin kertoo, että todennäköisesti tavoitetta on mahdoton saavuttaa tavoiteajassa.

Toimitukset jäsenmaiden omista varastoista ovat nopein tapa saada ammuksia Ukrainaan, mutta samalla jäsenmaiden on pakko säilyttää oma puolustuskykynsä. Siksi varastotoimituksilla on rajansa ennen niiden täyttämistä.

17.04: Kyiv Post: Venäjän ohjusisku Kiovaan estettiin amerikkalaisvalmisteisilla ohjuksilla

Ukrainan ilmavoimien komentaja on kiitellyt yhdysvaltalaisia Patriot-ohjuksia Venäjän eilisen ohjushyökkäyksen torjumisessa. Aiheesta uutisoi ukrainalainen Kyiv Post. Venäjä yritti iskeä Kiovaan ohjuksilla lähes kahden kuukauden tauon jälkeen, mutta hyökkäys torjuttiin.

Kenraaliluutnantti Mykola Oleschukin mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, olivatko Venäjän hyökkäyksessään käyttämät ohjukset Iskander-M -ohjuksia vai S-400 -ohjuksia. Ohjushyökkäyksestä ei raportoitu aiheutuneen vahinkoja.

11.18: Putinin panssaripulaa maalaillaan "jalkaväkirenessanssiksi" – edes omat eivät niele selitystä

Venäjä on kärsinyt sodan aikana valtavia panssaritappioita, mikä on pakottanut sen muuttamaan taktiikoitaan.

Venäläinen sotabloggari on esittänyt väitteen, jonka mukaan Venäjän armeijassa tullaan kokemaan "todellinen jalkaväkitaistelun renessanssi".

Syynä on kommentaattorin mukaan se, että Venäjällä on käytössään vähemmän taistelupanssarivaunuja, rynnäkkövaunuja ja panssariajoneuvoja. Käytännössä venäläisbloggari siis yrittää muotoilla panssaripulan mahdollisuudeksi. 

Toinen venäläiskommentaattori toteaa väitettyyn jalkaväkirenessanssiin kriittisesti, että tilanne kertoo ikäviä asioita Venäjän kärsimistä tappioista ja huonosta koordinaatiosta eturintamalla. 

Venäläisten sotakommentaattorien käymästä jalkaväkikeskustelusta kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

9.25: WP: Tämä tiedetään erikoisoperaatioiden veteraanista, joka koordinoi Nord Stream -räjähdykset

Ukrainalaiseversti Roman Tshervinskyilla oli keskeinen rooli Nord Stream -kaasuputken pommituksessa viime vuonna, väittävät yhdysvaltalaismedia Washington Post (WP) ja saksalaislehti Der Spiegel.

Kolme räjähdystä aiheuttivat suuren vuodon Nord Stream 1- ja Nord Stream 2 -kaasuputkiin 26. syyskuuta 2022. Välittömästi alkoi valtava spekulaatio iskun tekijästä. Länsimaissa syyttävät katseet kääntyivät Kremliin, Venäjä kiisti osallisuutensa. Ainakin Saksa, Tanska ja Ruotsi ovat virallisesti tutkineet tapausta.

Medioiden nimettömien lähteiden mukaan Ukrainan erikoisjoukoissa palvellut Roman Tshervinskyi oli operaation koordinaattori.

Postin mukaan 48-vuotias Tshervinskyi hoiti logistiikan ja tuen kuusihenkiselle ryhmälle, joka vuokrasi väärennetyillä henkilöllisyystodistuksilla purjeveneen ja asetti räjähteet kaasuputkelle.

Lisää sunnuntain sotatapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat