Ruotsin parlamentti hyväksyi puolen miljardin euron apupaketin Ukrainaan – MTV seurasi sotaa 23.3.

Putin ja Xi tapasivat Moskovassa: "Kiinan ehdotusta voisi käyttää pohjana rauhalle Ukrainassa" 4:12
Katso myös: Putin ja Xi tapasivat Moskovassa: "Kiinan ehdotusta voisi käyttää pohjana rauhalle Ukrainassa"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 23. maaliskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Tämä seuranta on päättynyt. Voit lukea lisää Ukrainan sodan tapahtumista perjantain seuranta-artikkelistamme.

  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Ukraina väittää Venäjän risteilyohjuslastin räjähtäneen Krimillä – Kiova ei ole ottanut vastuuta
  • ISW: Venäjä on edennyt Bahmutissa ja lisännyt hyökkäyksiä Avdiivkassa
  • Kansainvälinen tuomioistuin antoi Putinista pidätysmääräyksen
  • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
  • Presidentti Putin on vieraillut Krimin niemimaalla ja Mariupolissa
  • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.48: Ruotsin parlamentti hyväksyi puolen miljardin euron apupaketin Ukrainaan

Ruotsin parlamentti hyväksyi torstaina 6,2 miljardin kruunun eli noin 550 miljoonan euron sotilasapupaketin Ukrainalle.

Maan hallituksen ehdottama apupaketti sisältäisi muun muassa Leopard-taistelupanssarivaunuja, Archer-tykkejä sekä ammuksia.

Aiemmin hallitus päätti toimittaa Ukrainalle kahdeksan Archer-tykistöjärjestelmää ja enintään kymmenen Leopard-vaunua.

Archer on yksi maailman kehittyneimmistä tykistöjärjestelmistä, joka pystyy ampumaan jopa 50 kilometrin etäisyydelle.

Apupaketin rahoittamiseksi puolustusvoimien määrärahoja ollaan korottamassa 730 miljoonalla kruunulla eli noin 65 miljoonalla eurolla vuoden sisällä.

Ruotsin hallitus on arvioinut, että vuosina 2024–2028 määrärahoja on kasvatettava 6,1 miljardilla kruunulla eli noin 540 miljoonalla eurolla.

23.06: Espanja lähettämässä Ukrainaan kuusi Leopard 2 -panssarivaunua ensi viikon loppuun mennessä

Espanjan puolustusministeriö kertoi torstaina lähettävänsä Ukrainaan kuusi Leopard 2 -taistelupanssarivaunua ensi viikon loppuun mennessä. Espanja on luvannut toimittaa Ukrainaan yhteensä kymmenen Leopard-vaunua. 

Myös Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tänään, että Suomi luovuttaa Ukrainalle kolme Leopard 2 -raivauspanssarivaunua lisää.

Aiemmin Suomi on jo päättänyt kolmen raivauspanssarivaunun luovuttamisesta, eli yhteensä Suomi luovuttaa Ukrainalle kuusi Leopard 2 -vaunua.

Lisäksi Suomi antaa Ukrainalle Leopard 2 -vaunujen käyttöön ja kunnossapitoon liittyvää koulutusta.

20.41: Ukrainan armeija kumoaa aiemman väitteensä, jonka mukaan venäläisjoukot olisivat vetäytyneet Nova Kakhovkasta

Ukrainan armeijan pääesikunta sanoo tehneensä virheen sanoessaan aiemmin, että venäläisjoukot olisivat vetäytyneet Nova Kakhovkan kaupungista, kertoo Reuters.

Pääesikunnan mukaan alkuperäisessä raportissa olleita tietoja oli käytetty virheellisesti.

20.28: Venäläiskuvernööri kiistää, että venäläisjoukot olisivat poistuneet Nova Kakhovkan kaupungista

Venäjän asettama Hersonin alueen kuvernööri Vladimir Saldo on kiistänyt sen, että venäläisjoukot olisivat ovat vetäytyneet Hersonin alueella sijaitsevasta Nova Kakhovkan kaupungista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Saldon mukaan kaikki Nova Kakhovkassa ja Dnepr-joen itärannalla olevat venäläisjoukot ovat edelleen asemissaan.

19.24: Venäjän joukot ovat poistuneet Nova Kakhovkan kaupungista Hersonissa

Venäjän joukot ovat poistuneet Hersonin seudulla sijaitsevasta Nova Kakhovkan kaupungista, kertoo Ukrainan armeijan pääesikunta. Kaupunki sijaitsee Dnepr-joen itärannalla, minne joen länsipuolella aiemmin olleet Venäjän joukot ryhmittyivät uudelleen Ukrainan onnistuneen vastahyökkäyksen myötä.

Ukrainan tietojen mukaan venäläiset varastivat kaupungista lähtiessään muun muassa kodinkoneita, arvotavaraa ja matkapuhelimia. (Reuters)

19.11: Islanti tunnusti holodomorin Ukrainan kansanmurhaksi

Islanti on tunnustanut holodomorin Ukrainan kansanmurhaksi, kirjoittaa maan ulkoministeri Þórdís Kolbrún R. Gylfadóttir viestipalvelu Twitterissä.

Myös Euroopan parlamentti hyväksyi viime joulukuussa päätöslauselman, jonka mukaan Neuvostoliiton vuosina 1932–1933 aiheuttama miljoonien ukrainalaisten hengen vaatinut holodomor-nälänhätä oli kansanmurha.

Islannin lisäksi muun muassa Viro, Puola, Portugali, Romania Australia, Kanada, Latvia, Liettua ja Yhdysvallat ovat tunnustaneet holodomorin Ukrainan kansanmurhaksi.

18.37: Stoltenberg tyrmäsi Venäjän valitukset köyhdytettyä uraania sisältävistä ammuksista

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tyrmäsi torstaina Venäjän valitukset siitä, että Britannia aikoo lähettää Ukrainalle ammuksia, jotka sisältävät köyhdytettyä uraania.

Venäjän mukaan tällaisten ammusten toimittaminen merkitsisi Ukrainan sodan vakavaa laajentamista.

–  Naton liittolaismaat seuraavat kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisten säännöksien määräyksiä kaikessa mitä ne toimittavat Ukrainaan, Stoltenberg sanoi.

–  Vaarallista tässä on itse sota, joka on vaatinut tuhansittain ihmishenkiä. Tärkein asia, jonka presidentti Putin voi tehdä riskien vähentämiseksi, on lopettaa sota, pääsihteeri jatkoi puhuessaan uutistoimisto AFP:lle hollantilaisessa lentotukikohdassa.

Putin sanoi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän on pakko reagoida, jos Britannia toimittaa köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia Ukrainaan.

Köyhdytettyä uraania käytetään muun muassa panssarintorjunta-ammuksissa, koska sillä on erittäin hyvä läpäisykyky.

15.56: Slovakia on antanut Ukrainalle ensimmäiset Mig-hävittäjät

Slovakia kertoo luovuttaneensa Ukrainalle ensimmäiset neljä lupaamaansa Mig 29-hävittäjälentokonetta. Slovakia aikoo lahjoittaa Ukrainalle yhteensä 13 kyseisen tyypin hävittäjää.

Loput on määrä luovuttaa Ukrainalle lähiviikkoina. Myös Puola on aiemmin kertonut antavansa Ukrainalle neuvostovalmisteisia hävittäjiä. (Reuters)

14.19: Ukrainassa havaittu jalkaväkimiinoja sairaaloissa

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö kertoo työntekijöidensä havainneen jalkaväkimiinoja sairaaloiden sisällä Ukrainassa sodan aikana.

Havaintoja tehtiin kolme kertaa lokakuussa Hersonissa, Donetskissa ja Izjumissa. Kaikki havainnot tehtiin alueilla, jotka olivat olleet Venäjän hallussa, mutta jotka Ukraina oli saanut vallattua takaisin.

Lääkärit Ilman Rajoja on pyytänyt sodan aikana pääsyä rintamalinjan molemmille puolille, mutta ei toistaiseksi ole saanut lupaa hoitaa potilaita Venäjän hallinnoimilla alueilla. Järjestön havainnot rajoittuvat siis Ukrainan hallussa oleville ja sen Venäjältä takaisin valtaamille alueille.

– Maamiinojen käyttö on yleistä rintama-alueilla, mutta niiden sijoittaminen terveydenhuollon laitoksiin on järkyttävää: se on merkittävä epäinhimillinen teko. Se viestii ihmisille, jotka tulevat etsimään lääkkeitä tai hoitoja, että sairaalat eivät ole turvallisia paikkoja, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Donetskin alueen projektikoordinaattori Vincenzo Porpiglia tiedotteessa.

11.44: Ukrainan maavoimien komentaja: Käytämme pian hyväksemme Venäjän joukkojen kulumisen Bahmutissa

Ukrainan maavoimien komentaja sanoo Ukrainan käyttävän pian hyväkseen Venäjän joukkojen kulumista Bahmutin taistelussa.

Oleksandr Syrskyin mukaan Venäjä yrittää edelleen ottaa Bahmutin haltuunsa ja kärsii suuria tappioita. Hän sanoi, että Ukraina käyttää pian tilaisuuden hyväkseen ja viittasi alueisiin, jotka Ukraina on vallannut takaisin Venäjältä aiemmin sodan aikana.

Donetskin alueella sijaitsevasta Bahmutista on käyty taisteluja kuukausien ajan, mikä on tehnyt kaupungista symbolisesti merkittävän.

10.05: Brittitiedustelu: Venäläiskomentajat pelkäävät, että Ukraina hyökkää lujaa Harkovan alueella

Itä-Ukrainan Luhanskin alueen pohjoisosassa Svatoven ja Kreminan välisellä alueella on käyty raskaita taisteluita maaliskuun alusta alkaen, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Venäjä on onnistunut hyökkäyksillään osittain valloittamaan Kreminan kaupunkiin johtavat reitit, joita Ukraina vielä alkuvuodesta uhkasi.

Kremlin joukkojen eteneminen on kuitenkin tälläkin alueella ollut varsin vaatimatonta, sillä brittiministeriö puhuu Venäjän valloittaneen korkeintaan muutamia kilometrejä.

Britannia uskoo venäläiskomentajien hyökkäyksillä Svatoven-Kreminan alueella olevan kaksi keskeistä tavoitetta.

Ensinnäkin he haluavat lisää tilaa ukrainalaisjoukkojen ja valmisteltujen puolustuslinjojen väliin. Kyseiset linjat sijaitsevat puolustajalle edullisessa korkeassa maastossa, minkä lisäksi Oskil-joen tarjoamat luontaiset esteet täydentävät sitä.

Toinen Venäjän tavoite alueella on todennäköisesti vallata liikenneyhteyksien ja täten huollon kannalta keskeinen Kupjanskin kaupunki. Venäjä miehitti kaupunkia viime vuonna helmikuusta syyskuuhun. Ukraina valtasi Kupjanskin takaisin Harkovan alueen vastahyökkäyksen yhteydessä.

Suuressa mittakaavassa Venäjä aikoo Koillis-Ukrainassa pääasiassa puolustaa, Britannia arvioi. Kyseisen alueen venäläiskomentajat todennäköisesti pelkäävät, että Ukraina saattaa yrittää alueella suurta vastahyökkäystä kevään tai kesän aikana, brittitiedustelu toteaa.

Ukrainan itärintama 23.3.2023
Itä-Ukrainan rintamatilanne 22. maaliskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

8.12: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 660 sotilasta ja 13 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 660 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 13 panssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa ja 21 tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.55: ISW: Shoigu käveli pois, kun häneltä kysyttiin, koska sota loppuu

Venäjän puolustusministeriön pyörittämän TV Zvezdan -median toimittaja kysyi puolustusministeri Sergei Shoigulta ensin, kuinka Ukrainan sota päättyy.

Shoigu totesi yksinkertaisesti, että "kaikki sodat päättyvät rauhaan". Shoigun ja toimittajan sananvaihdosta raportoi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Samainen toimittaja esitti jatkokysymyksen, kuinka pian rauhan voidaan odottaa laskeutuvan Ukrainaan. Shoigu ei vastannut kysymykseen, vaan poistui paikalta.

TV Zvezda näytti aluksi Shoigun uloskävelyn, mutta myöhemmissä lähetyksissä tämä osio oli poistettu uutisoinnista.

7.32: Venäjä väitetään vievän Ukrainaan hyvin vanhoja panssarivaunuja – videon kuvausajankohtaa epäillään

Venäjän uskotaan kuljettavan rintamalle T-54/T-55-panssarivaunuja, raportoi georgialainen avoimen tiedon tutkimusryhmä Conflict Intelligence Team (CIT). Sen sijaan OSINTdefender väittää, että todistusaineistona käytetty video on viime lokakuulta, eivätkä vaunut ole matkalla Ukrainaan.

CIT:n tietojen mukaan T-54/T-55-panssarivaunuja kuljettanut juna on lähtenyt liikkeelle Venäjän itäkolkassa sijaitsevasta Arsenjevista, jossa sijaitsee panssarivaunujen varastointi- ja korjaustukikohta. Tällä hetkellä junan uskotaan olevan matkalla kohti Ukrainaa. OSINTdefenderin mukaan näin ei ole, vaan videolla vaunuja kuljetetaan mahdollisesti purkupaikalle.

Päivitystä muokattu 23.3.2023 kello 12.32: Jutun julkaisun jälkeen tuli tieto, että T-54/T-55-uutisen todistusaineistona toiminut video on saatettu julkaista jo lokakuussa 2022, eivätkä tankit kulje siinä kohti Ukrainaa, vaan mahdollisesti purkupaikalle. Juttua on muokattu siten, että nämä uudet tiedot on otettu huomioon. Lisäksi otsikko muokattu muotoon "Venäjän väitettiin vievän hyvin vanhoja panssarivaunuja Ukrainaan – videon kuvausajankohtaa epäillään".

23.51: Presidentti Zelenskyi vieraili Harkovassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili keskiviikkona Harkovan kaupungissa Ukrainan koillisosassa. Zelenskyi kirjoittaa asiasta Telegram-kanavallaan.

Zelenskyi kertoo luovuttaneensa kaupungin pormestari Ihor Terehoville "Hero City of Ukraine"-palkinnon eli vapaasti käännettynä Ukrainan sankarikaupunki -palkinnon.

Zelenskyi sanoo tavanneensa Harkovassa myös paikallisia virkamiehiä ja sotilasjohtoa ja palkinneensa Harkovan aluetta puolustaneita ukrainalaissotilaita.

Zelenskyi antoi viime vuoden maaliskuussa Harkovalle "sankarikaupunki"-arvonimen tunnustuksena siitä, miten kaupunki esti Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen.

Harkovan kaupunki sijaitsee Ukrainan koillisosassa noin 30 kilometrin päässä Venäjän vastaiselta rajalta.

Zelenskyi kertoi aiemmin keskiviikkona vierailleensa myös armeijan tukikohdissa Itä-Ukrainassa lähellä Bahmutia.

23.14: Pelastustyöt päättyneet Zaporizhzhjan kaupungissa

Pelastustyöt ovat päättyneet Zaporizhzhjan kaupungissa kerrostaloiskun jäljiltä, kirjoittaa Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko Facebookissa.

Aiemmin keskiviikkona venäläisohjus osui kerrostaloon tuhoten muun muassa asuntoja ja parvekkeita. Iskussa kuoli yksi ja loukkaantui 34 ihmistä. Klymenkon mukaan loukkaantuneiden joukossa oli myös kolme lasta.

Paikalla olleet poliisit kirjasivat myös todisteita Venäjän sotarikoksesta siviilejä kohtaan, Klymenko kirjoittaa julkaisussaan.

22.55: Ainakin kahdeksan kuoli lennokki-iskussa Kiovan alueella

Ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ja seitsemän loukkaantunut lennokki-iskussa Kiovan alueella, kertoivat Ukrainan viranomaiset keskiviikkona uutiskanava CNN:n mukaan.

Viranomaisten mukaan isku kohdistui asuinrakennukseen Rzhyshchivin kaupungissa, joka sijaitsee noin 85 kilometriä kaakkoon pääkaupungista Kiovasta.

Viranomaisten mukaan ainakin neljä ihmistä on vielä raunioiden alla. 

Kiovan alueen poliisipäällikkö sanoi aiemmin, että isku olisi kohdistunut asuntolarakennukseen.

Poliisipäällikön mukaan viranomaiset evakuoivat yli 200 ihmistä iskun jälkeen.

Lisää keskiviikon tapahtumista voit lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat