Brittilehti: Venäjän propagandaelokuva Ukrainan sodasta ei kiinnosta venäläiskatsojia – MTV seurasi sotaa

Satelliittikuvat paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen seuraavan haasteen 0:49
Satelliittikuvat paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen seuraavan haasteen

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 2. syyskuuta 2023.

22.23: Ukrainalaiskenraali Guardianille: Venäjän pääpuolustuslinja murrettu Zaporizhzhjan alueella

Ukrainalaiskenraali kertoo Guardianille, että Ukrainan joukot ovat murtaneet Venäjän pääpuolustuslinjan Zaporizhzhjan alueella.

Kenraali Oleksandr Tarnavskiy uskoo Ukrainan saavuttavan nyt nopeammin aluevaltauksia, kun joukot pääsevät iskemään heikommin puolustettuun, toiseen puolustuslinjaan.

Kenraalin mukaan Venäjä oli käyttänyt 60 prosenttia ajastaan ja resursseistaan ensimmäisen pääpuolustuslinjan rakentamiseen. Toisen ja kolmannen puolustuslinjan rakentamiseen on hänen mukaansa kumpaankin käytetty vain 20 prosenttia resursseista. 

Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että Venäjä ei uskonut Ukrainan läpimurtoon ensimmäisestä puolustuslinjasta.

20.08: Brittilehti: Venäjän propagandaelokuva Ukrainan sodasta ei kiinnosta venäläiskatsojia

Venäjällä tuotettu propagandaelokuva maan sodasta Ukrainassa on osoittautunut elokuvateattereissa flopiksi, kertoo brittilehti Observer.

200 miljoonan ruplan budjetilla tuotettu The Witness on lehden mukaan tuottanut kahden ensimmäisen viikon aikana alle 14 miljoonaa ruplaa eli alle 135  000 euroa.

Elokuvan päähenkilö on fiktiivinen belgialaisviulisti, joka saapuu Kiovaan helmikuussa 2022 vähän ennen Venäjän hyökkäystä, Observer kertoo. Elokuvan kuvauksen mukaan päähenkilö joutuu todistamaan "ukrainalaisnationalistien epäinhimillisiä rikoksia ja verisiä provokaatioita".

Elokuva marssittaa Observerin mukaan valkokankaalle lukuisia valheita, joilla Kreml on perustellut hyökkäystä Ukrainaan. Elokuvassa muun muassa nähdään ukrainalaissotilaita vannomassa uskollisuuttaan Adolf Hitlerille sekä ukrainalaiskomentaja kanniskelemassa Hitlerin Mein Kampf -teosta. Presidentti Vladimir Putin väitti aikanaan suurhyökkäyksen alkaessa, että Ukraina täytyy "denatsifioida".

Yhdysvaltalaisen Time-lehden mukaan eräässä kohtauksessa päähenkilön lapsi ihmettelee, eikö Ukraina olekaan Venäjää.

18.48: Venäjä hyökkää Kupjanskissa

Venäjä yrittää paitsi estää Ukrainan etenemisen eritoten Etelä-Ukrainassa niin myös hyökätä itse Koillis-Ukrainan Kupjanskin alueella.

Britannia arvioi, että venäläisjoukot todennäköisesti pyrkivät omalla iskullaan häiritsemään Ukrainan vastahyökkäystä. Käytännössä Venäjä siis pyrkii pakottamaan Ukrainan jakamaan joukkojaan sekä Etelä- että Koillis-Ukrainaan.

Venäjä on itse väittänyt, että sen joukot ovat pystyneet ottaneet haltuunsa keskeisiä kukkuloita Kupjanskin alueella.

Britannia kuvailee Venäjän menestystä alueella "vaatimattomaksi". Siitä huolimatta Britannia pitää hyvin todennäköisenä, että Kremlin joukot pyrkivät hyödyntämään nämä voitot jatkamalla hyökkäystä.

Venäjä tosin ottaa brittiarvion mukaan saman riskin, johon se pyrkii Ukrainan pakottamaan eli rajalliset joukot voivat jakautua liian monelle alueelle.

Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan Venäjän hyökkäys Kupjanskissa osoittaa, etteivät "venäläiset tyhmiä ole".

– He arvasivat, että Ukraina tekee vastahyökkäyksen etelässä. Sodassa on tärkeintä pitää aloite hallussa. Venäjän tavoite oli, että kun Ukraina hyökkää etelässä, Venäjä hyökkää pohjoisessa, Toveri arvioi MTV Uutisille puhelimitse elokuussa.

– Jos Venäjä pystyisi läpimurtoon Kupjanskissa, silloin Ukrainan olisi pakko irrottaa joukkoja etelästä pohjoiseen. Ukrainan vastahyökkäys käytännössä pysähtyisi.

16.59: Katso lauantain tärkeimmät uutiset Ukrainasta

Valkoinen talo: Ukraina edennyt "huomattavasti" etelässä 6:37

15.34: Ukrainan väitetään edenneen huomattavasti etelässä – nyt vastassa on Venäjän pääpuolustuslinja

Ukrainalaisjoukot ovat edenneet "huomattavasti" Etelä-Ukrainassa Zaporizhzhjan alueella, väittää Valkoisen talon tiedottaja John Kirby muun muassa Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

Huomattavaksi kuvailtu eteneminen on Kirbyn mukaan tapahtunut viime päivien aikana.

– Olemme havainneet viimeisen noin 72 tunnin aikana huomattavaa etenemistä etelässä, Kirby sanoi.

– Ukraina on saavuttanut jonkin verran menestystä Venäjän toista puolustuslinjaa vastaan, Kirby jatkoi.

Kirby tosin totesi myös, että Ukrainakin on myöntänyt, että hyökkäys on edennyt hitaammin kuin maa on toivonut.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi niin ikään kirjoitti lauantaina viestipalvelu x:ssä, että ukrainalaisjoukot etenevät.

– Riippumatta siitä, mitä kukaan sanoo, me etenemme ja se on kaikkein tärkein asia, Zelenskyi sanoi.

Väitteitä Ukrainan etenemisestä ei ole kyetty vahvistamaan, BBC kirjoittaa.

Länsi-Zaporizhzjan rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Paksut punaiset viivat ovat Venäjän tiedettyjä valmisteltuja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Länsi-Zaporizhzjan rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Paksut punaiset viivat ovat Venäjän valmisteltuja puolustusasemia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

12.29: Reuters: Yhdysvallat lähettää köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia Abrams-tankkeihin

Yhdysvallat lähettää Ukrainalle ensimmäistä kertaa panssarinläpäisyyn tarkoitettuja ammuksia, jotka sisältävät köyhdytettyä uraania.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka sanoo nähneensä asian todistavan dokumentin. Uraaniammusten lähettämisen on Reutersin mukaan vahvistanut kaksi yhdysvaltalaisviranomaista.

Uraaniammukset ovat osa taisteluvarustepakettia, josta Yhdysvaltojen on määrä kertoa tarkemmin ensi viikolla, Reuters kirjoittaa.

Kyseisiä ammuksia voidaan ampua yhdysvaltalaisista Abrams-taistelupanssarivaunuista. Ensimmäisten Abrams-vaunujen on määrä saapua Ukrainaan syyskuun puolivälissä.

Britannia on jo aiemmin tänä vuonna lähettänyt Ukrainalle köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia. 

Köyhdytettyä uraania sisältävät ammukset ovat yhä radioaktiivisia, mutta köyhdyttämisen takia radioaktiivisuus on huomattavasti vähäisempää kuin raakauraanissa. 

11.58: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 570 sotilasta, 12 taistelupanssarivaunua ja 30 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 570 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 12 taistelupanssarivaunua, 24 panssariajoneuvoa ja 30 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

5.35: Venäjä sanoo tuhonneensa Krimin sillalle suunnanneita meridrooneja

Venäjä sanoo tuhonneensa kolme Ukrainan meridroonia, joiden kohteena oli Krimille vievä Kertshinsalmen silta.

Venäjän puolustusministeriön mukaan yksi miehittämättömistä veneistä olisi tuhottu perjantaina ja kaksi lauantain puolella.

18 kilometriä pitkä Kertshinsalmen silta yhdistää Venäjän laittomasti itseensä liittämän Krimin niemimaan ja Manner-Venäjän.

Silta on ollut viime kuukausina usein Ukrainan iskujen kohteena. Heinäkuisessa iskussa sillan tieosuus kärsi huomattavia vaurioita.

(STT)

20.37: Valko-Venäjä: Puolalainen sotilashelikopteri teki rajaloukkauksen

Valko-Venäjä syyttää puolalaisen sotilashelikopterin tehneen rajaloukkauksen. Valko-Venäjän rajakomitean mukaan puolalainen Mi-24 -sotilashelikoperi ylitti Valko-Venäjän rajan lentäen erittäin matalalla. Komitean mukaan helikopteri kävi 1200 metriä Valko-Venäjän puolella.

Valko-Venäjän ulkoministeriö kertoo kutsuneensa Puolan asiamiehen kuultavaksi ja vaati tutkintaa tapauksesta. 

17.29: Putin: Venäjä aikoo sijoittaa 1,9 biljoonaa ruplaa Ukrainassa sijaitseville "uusille alueille"

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä aikoo sijoittaa valtion budjetista 1,9 biljoonaa ruplaa, eli noin 20 miljardia dollaria miehittämiensä "uusien alueiden" kehittämiseen Ukrainassa.

Raha annettaisiin 2,5 vuoden aikana neljälle Ukrainan alueelle, jotka Venäjä julisti viime vuonna kuuluvan itselleen.

Venäjä ei hallitse ainuttakaan valtaamistaan alueista täysin ja vai muutamat maat ovat antaneet hyväksyntänsä aluevaltauksille

Lue lisää perjantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat