Zelenskyi: Donbassin taistelut Euroopan historian raaimpien joukossa – "Vain riittävä määrä tykistöä takaa kidutuksen päättämisen"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että taistelut Itä-Ukrainan Donbassin alueella tulevat jäämään Euroopan historiankirjoihin yhtenä maanosan raaimmista.

Zelenskyi sanoi maanantai-illan puheessaan, että taistelun hinta on erittäin korkea. Hän kuvaa tilannetta erittäin pelottavaksi. Presidentti kuitenkin uskoo, että Venäjän etenemisestä huolimatta Ukrainan joukot tulevat kukistamaan Venäjän asevoimat alueella.

– Tuomme päivittäin esiin kumppaneillemme, että ainoastaan riittävä määrä nykyaikaista tykistöä takaa Ukrainalle etulyöntiaseman ja lopulta venäläisten toteuttaman kidutuksen päättämisen Donbassissa, Zelenskyi sanoi.

Ukrainan asevoimat kertoi aiemmin joukkojensa vetäytyneen Donbassin alueella sijaitsevan Severodonetskin keskustasta. Kaupungissa on käyty raskaita taisteluita viime viikkoina.

Kaikki kolme Severodonetskista ulos vievää siltaa on tuhottu, Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidai kertoi maanantai-iltana Guardian-lehden mukaan. Kuvernöörin mukaan Venäjä ei ole täysin valloittanut kaupunkia, sillä osa kaupunkia on yhä ukrainalaisten hallinnassa.

"Jätä jäljelle vain kärventynyt maa"

BBC:n Lysytshanskissa ollut toimittaja Orla Guerin kirjoittaa, että alueella elämä ja kuolema ovat hyvin lähellä toisiaan. Lysytshansk sijaitsee yhä Ukrainan hallussa olevilla alueilla lähellä Sjevjerodonetskia, jossa taas Venäjä on edennyt.

– Jos Lysytshanskissa säilyy hengissä, päivä on hyvä, BBC:n haastattelema poliisipäällikkö sanoo.

Guerin kirjoittaa, että Venäjä ei ainoastaan tuhoa rakennuksia vaan kaupungin historiaa pyyhitään pois.

– Taktiikka on harkittu: pommita, kukista, murskaa ja jätä jäljelle vain kärventynyt maa, Guerin kirjoittaa.

Jos Zelenskyin puheen sisältävä julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat