Velkataakka vei Samin asunnottomaksi alle 20-vuotiaana

Sami* joutui pahoihin velkoihin jo 17-vuotiaana.

Sami oli vielä peruskoulua käyvä poika, kun hänen tyttöystävänsä tuli raskaaksi. Nuori pari muutti yhteen ja päätti aloittaa perhe-elämän. Talouteen piti saada rahaa, mutta ammattitaidottomalle nuorelle miehelle töitä ei tahtonut löytyä.

17-vuotiaana Sami sai ystävänsä kanssa idean yrityksen perustamisesta. Poikkeusluvalla yrittäjäksi ryhtyminen onnistui ja suuri pankkilainakin järjestyi.

– Isäni oli toiminut 40 vuotta yrittäjänä, ja hän yritti takoa järkeä päähäni. En kuitenkaan uskonut häntä, Sami muistelee.

Hämärähommista leipää pöytään

Yritys pysyi pystyssä puoli vuotta. Muistoksi jäivät vain suuret velat.

– Sillä summalla olisi ostanut vaikka pienen asunnon. Opiskelu olisi kiinnostanut, mutta velkojen takia se ei ollut mahdollista.

Rahavaikeudet alkoivat näkyä myös Samin parisuhteessa. Rahaa oli pakko saada, mutta töitä ei löytynyt. Sami päätyi hämärähommiin saadakseen leipää pöytään.

Kotona tilanne ei kuitenkaan kohentunut. Eräänä päivänä Sami huomasi saapuneensa tyhjään kotiin.

– Kyllä siinä vaiheessa menetin elämäniloni täysin. Yhteisvastuullinen velallinenkin otti hatkat, ja kaikki kaatui yksin minun niskaani. Aloin käydä taistelua myös huoltajuudesta.

Uusi yritys vei kodin

Aika auttoi eron aiheuttamaan masennukseen. Sami täytti 18 vuotta ja pikkuhiljaa elämänilo palasi takaisin. Nuori mies sai idean uudesta yrityksestä. Tällä kertaa panokset olivat entistä kovemmat.

Alku näytti hyvältä: Sami sai hankittua asunnon paremmalta alueelta, ja lapsen tapaamiset sujuivat mukavasti. Yhteishuoltajuudestakin päästiin sopuun. Pikkuhiljaa myynti alkoi kuitenkin heiketä ja yrityksen tilanne näytti yhä huonommalta.

– Liekö olin vähän nuori ja tyhmä, en osannut hallita ketjua ja jouduin huijatuksi. Siinä meni asunto ja autot kertalaakista. Tipuin täysin pohjalle. Onneksi poikani oli vasta 2-vuotias, joten pystyin salaamaan vaikeudet häneltä.

Lapsensa äidille Sami ei uskaltanut kertoa kodittomuudestaan. Hän pelkäsi menettävänsä yhteishuoltajuuden. Sami päätyi majailemaan ystäviensä luona ja varastoissa. Rahaa hän alkoi hankkia ajamalla pimeää taksia.

Kolmas kerta onnistui

Eräänä iltana Samin kyytiin hyppäsi keski-ikäinen mies, joka alkoi jututtaa Samia. Pian Sami huomasi istuvansa miehen luona kahvilla. Juttu luisti ja mies kertoi olevansa yrittäjä.

– Seuraavana maanantaina minulla alkoi työvoimapoliittinen harjoittelu hänen yrityksessään. Olin onneni kukkuloilla. Siinä meni vuosi, kunnes aloimme yhdessä miettiä vaihtoehtoa, että perustaisin oman yrityksen. Mies lupasi tukea minua kaikissa vaiheissa.

Monen mutkan kautta Sami saikin jälleen yrityksen perustettua. Asuntokin löytyi.

Ystävät eivät tiedä taustaa

Tällä kertaa yritys pysyi pystyssä. Sami toimii sen johtajana edelleen, vielä vuosien jälkeen.

Taustansa hän on pitänyt visusti salassa asiakkailtaan.

– Eivät he hyväksyisi, jos tietäisivät, että olen ulosottoviraston kirjoilla. Se välillä on ärsyttänyt itseänikin, kun tuttavat tulevat puhumaan, että minulla on varmasti paljon rahaa yrityksen ansiosta. He eivät tiedä todellisesta helvetistäni mitään.

Sami kertoo elävänsä nykyään päivä kerrallaan.

– Olen mennyt naimisiin ja saanut hankittua meille omakotitalon. Olen iloinen siitä, että pystyn nostamaan palkkaa yrityksestäni.

*) nimi muutettu

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja