"Ex-puoliso otti velkaa nimiini – lasku lankesi minulle"

Jarin* entinen avopuoliso Minna* pelasi erilaisia rahapelejä mieheltään salassa vuosien ajan. Totuus Minnan ongelmista ja rahasotkuista alkoi valjeta vasta, kun kaupat yhteisestä omakotitalosta oli lyöty lukkoon. Lopputuloksena Jarille jäi maksettavaksi Minnan tekemiä velkoja 100 000 euron edestä.

Jari tapasi entisen avopuolisonsa seitsemisen vuotta sitten.

– Tapasimme ensi kertaa erään yhteisen tuttavamme kautta, eikä siinä kauaa nokka ehtinyt tuhista, kun asuimme jo saman katon alla. Ensimmäinen yhteinen lapsemmekin syntyi pian, Jari kertoo.

Vielä tässä vaiheessa Jarilla ei ollut aavistustakaan tulevasta velkahelvetistä. Vasta vuosia myöhemmin Jarille selvisi, että suhteen alkuajoista asti Minna oli käyttänyt kaikki rahansa ja ison kasan muidenkin rahoja pelaamiseen.

– Kun minä olin töissä ja Minna esikoisemme kanssa kotona, hän pystyi pelaamaan erilaisia nettipelejä kaiket päivät minun huomaamattani.

Kun rahat loppuivat, Minna kustansi pelaamisensa erilaisilla lainoilla, joista selviytyäkseen hän otti aina vaan uusia lainoja. Pian hänen oma luottonsa ei enää riittänyt.

Totuus paljastui liian myöhään

Kolme vuotta sitten Jari taipui Minnan tahtoon hankkia yhteinen omakotitalo. Pariskunta otti yhteisen asuntolainan, mutta pian talokauppojen jälkeen Jarille selvisi, ettei Minnalla ollut aikomustakaan maksaa omaa osuuttaan talosta, ja totuus Minnan rahasotkuista alkoi pikkuhiljaa paljastua.

– Vähän myöhemmin minulle soitettiin perintätoimistosta ja tiedusteltiin, miten ajattelin hoitaa velkani, joista minulla siis ei ollut aavistustakaan. Kävi ilmi, että Minna oli varastanut sähköisesti identiteettini ja ottanut nimiini erilaisia lainoja ja tekstiviestivippejä yhteensä kymmenillä tuhansilla euroilla, Jari selittää.

Kun Jari sai tietää Minnan puuhista ja avoliitto oli lähellä loppuaan, Minna heittäytyi avuttomaksi.

– Minna alkoi uhkailla itsemurhalla, enkä tiennyt miten toimia. Olin juuri saanut tietää, että minulla oli asuntolainan lisäksi kymmenien tuhansien eurojen velat maksettavanani ja kolme lasta huollettavana. Lopulta päätin, että minun on pelastettava ainakin lapseni ja itseni vielä kun se oli mahdollista, ja tein Minnasta rikosilmoituksen.

Missä on luotonantajien vastuu?

Rikosilmoituksen tekemisen jälkeen velkojia ilmestyi aina vain lisää. Jarilta kului useita kuukausia pelkästään siihen, että hän selvitteli, mille kaikille tahoille hänen nimiinsä oli tehty velkaa. Sillä vielä silloin, kun Minna asui parin yhteisessä kodissa, tämä varasti Jarin postit, minkä takia Jari ei koskaan nähnyt yhtäkään laskua, ja vasta perintätoimistojen edustajien ja ulosottomiesten kolkutellessa ovelle velkojen kokonaismäärä selvisi.

– Miten on mahdollista, että joku voi ottaa toisen ihmisen nimiin näin paljon lainaa, eikä kukaan ota vastuuta? Minä en ole tehnyt mitään väärää, eikä minun kuuluisi joutua näitä sairaan ihmisen tekemiä velkoja maksamaan, Jari huokaa.

Oikeus oli kuitenkin toista mieltä, ja kolmen vuoden tutkinnan jälkeen käydyn oikeudenkäynnin tuloksena Jarin harteille lankesi 100 000 euron velat lainarahasta, jota Jari itse ei ole koskaan nähnyt.

Muitakin huijattiin

Niihin aikoihin, kun Jari vasta selvitteli velkapainajaisensa laajuutta, hänelle valkeni, että Minna oli huijannut muitakin.

– Kotiovellamme alkoi rampata väkeä, joille Minna oli velkaa. Hän oli muun muassa teeskennellyt välittävänsä koiranpentuja ja ottanut niistä varausmaksuja. Kun ostajat eivät olemattomia pentuja sitten koskaan saaneet, he tulivat karhuamaan rahojaan takaisin kotiovellemme. Hän on myös selittänyt tuntemattomille ihmisille, että lapsemme on koomassa ja huijannut pankkivirkailijaa saadakseen käyttöoikeuden poikamme tilille, Jari luettelee.

Mutta koska Minnaa ei ole virallisesti todettu sairaaksi, kukaan ei korvaa Jarille tai muille Minnan huijaamille ihmisille koituneita tappioita.

– Olen pyytänyt apua kaikilta mahdollisilta ja mahdottomilta tahoilta. Suomessa liikkuu varmasti sen verran ylimääräistä rahaa ja tahtoa auttaa, että selviän tästä vielä, Jari päättää.

*Henkilöiden nimet on muutettu

Studio55/Elina Rantalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat