Vauvojen kehitystä aiotaan mitata älytutilla

Suomalainen äitiyspakkaus on kerännyt kehuja vuosien saatossa ympäri maailmaa. Kehitys kehittyy, joten äitiyspakkauksen on uudistuttava.

Tulevaisuuden lapsi liitetään yhä varhemmin nettiin. Teknologian tutkimuskeskus VTT on suunnitellut älytutin, jolla vauvan elintoiminnoista saadaan langattomasti tietoa älypuhelimeen tai tietokoneeseen.

– Olemme kehittäneet tiedonsiirtoteknologiaa, joka saataisiin niin pieneksi, luotettavaksi ja turvalliseksi, että se voitaisiin laittaa tuttiin, kertoo tutkimusprofessori Minna Isomursu.

Tietoa, palveluita ja seurantalaitteita

-Digitaalinen äitiyspakkaus koostaisi nyt hajallaan olevaa tietoa lasten ja vanhempien terveydestä. Tietoa tuottavat niin julkiset tahot kuin yrityksetkin.  
-Jo olemassa olevat sovellukset saataisiin myös paremmin perheiden käyttöön.  
-VTT on itse kehittänyt jo aiemmin muun muassa Kasvuseula-palvelun, jolla voi seurata lapsen kasvukäyrää kuten neuvolakortista. Sillä on myös raskausmasennukseen tarkoitettu terapeuttinen sovellus Oiva.  
-Markkinoilla on myös esimerkiksi yksityisten tekemiä digitaalisia palveluja raskaana oleville.  
-Myös digitaaliset tuotteet, kuten älytutti ja petianturi, voisivat tulevaisuudessa olla osa digitaalista äitiyspakkausta.  
-Vauvojen monitorointi on käytössä jo nyt tehohoidossa, mutta kotikäytössä vaatimukset laitteille ovat erilaiset.  

Hänen mukaansa tutti voisi toimia esimerkiksi itkuhälyttimenä. Tutissa olisi mikrofoni, joka hälyttää kännykässä, jos vauva itkee. Tutilla voidaan myös mitata muun muassa vauvan ruumiinlämpöä, ph-arvoa ja suun imuvoimaa. Suun imuvoimasta voi tutkimusten mukaan päätellä suun kehittymistä ja sitä kautta mahdollisia puhevikoja.

VTT on kehitellyt myös petianturia, joka laitetaan vauvan sänkyyn. Sillä voidaan seurata lapsen nukkumisrytmiä.

"Vanhemmuus ei kiinni teknologiasta"

Teknologian tutkimuskeskus suunnittelee, että älylaitteet olisivat yksi osa laajempaa käyttöliittymää, johon kerättäisiin jo olemassa olevien oppaiden terveystieto ja sähköisiä terveyspalveluita. VTT selvittää, voisiko käyttöliittymää yhdistää Kelan nykyiseen äitiyspakkaukseen. 

– Äitiyspakkaus on hyvä konsepti tavoittaa kaikki lapsiperheet, Isomursu sanoo.

Hänen mukaansa muutama kansallisia tietojärjestelmäratkaisuja kehittävä julkinen taho on jo ilmoittanut olevansa kiinnostunut yhteistyöstä VTT:n kanssa palvelun kehittämiseksi. Kelan kanssa neuvottelut ovat vasta alussa.

Puolitoistavuotiaan tytön äitiä Sarita Blomqvistiä älytutti tai petianturi eivät innosta.

– En ole hankkinut edes itkuhälytintä, sillä koen, ettei minun vanhemmuuteni ole riippuvaista teknologiasta, turkulainen äiti toteaa.

Isomursu myöntää, että vauvan reaaliaikaiseen monitorointiin liittyy vielä tärkeää selvitettävää, kuten kenelle ja millaista hyötyä siitä on. Hänen mukaansa perheitä, joilta VTT on pyytänyt keksinnöistään palautetta, on mietityttänyt juuri yliteknistymisen vaara.

– Semmoinen kammoksuttaa, että kaikkeen pitää olla jokin laite.

Blomqvist on kokeillut terveyteen liittyviä kännykkäsovelluksia lapsen välipalojen suunnittelussa.

– Olisi mukavaa tietää, mitä voi syöttää lapselle ilman, että myrkyttää sokerilla tai muulla. Sovellukset ovat kuitenkin edelleen todella vajaita.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja