Mainos

Vauvan päiväunet ulkona monissa perheissä arkirutiinia

Oulussa on alettu tutkia vuosikymmenten ajan suositeltua hoitokäytäntöä - onko vauvojen ulkona nukuttaminen tarpeellista?

Vauva vaunuihin ja ulos päiväunille myös talvipakkasella on suomalaisperheisiin iskostunut tapa. Ohjeet vauvojen ulkona nukuttamiseen antoi arkkiatri Arvo Ylppö jo 1920-luvulla, mutta vasta nyt tätä hoitokäytäntöä ja sen terveysvaikutuksia on alettu tutkia tieteellisesti.

- Esimerkiksi Oulun alueella noin 95 prosenttia vanhemmista nukuttaa vauvansa ulkona. Sitä pidetään itsestään selvänä asiana. Vanhemmat arvioivat, että lapsi on ulkona nukuttujen unien jälkeen virkeämpi ja syö paremmin verrattaessa sisällä nukuttuihin päiväuniin, selvittää terveystieteen maisteri Marjo Tourula.

Tourula tutkii aihetta Oulun yliopistossa työstämäänsä väitöskirjaansa varten. Tutkija kertoo, että Arvo Ylpön ajoista nukuttamisohjeet ovat muuttuneet vain hieman. Hänen tavoitteenaan on päivittää hoito-ohjeet ja samalla hankkia monipuolista tietoa tästä erityisesti pohjoismaiseen kulttuurin liittyvästä lastenhoitokäytännöstä.

- Ulkona nukuttamista ei ole tieteellisesti tutkittu, ainakaan aiheesta ei löydy artikkeleita. Toivon mukaan tutkimukseni tuloksista on hyötyä niin vanhemmille kuin terveydenhoitajille, jotka antavat vanhemmille nukuttamisohjeita.

Vauva ulos, äiti peiton alle lämpimään

Marjo Tourula on kolmen pojan äiti ja itsekin aikanaan vienyt vauvansa ulos.

- Tulin päiväunien ajaksi sisälle lämpimien vilttien alle levähtämään. Mietin silloin, miksi vien lapsen ulos kylmään nukkumaan. Terveydenhoitajat opastivat nukuttamaan lasta ulkona, ja itsellänikin oli sellainen olo, että se on lapselle hyväksi. Olen peruskoulutukseltani lastensairaanhoitaja, joten rupesin selvittämään asiaa enemmänkin.

Tourula teki lasten aiheesta pro gradu -tutkielman Oulun yliopiston hoitotieteen ja terveyshallinnon laitokselle vuonna 1995. Nyt hän jatkaa tutkimuksia muun muassa mittaamalla niin sisällä kuin ulkona nukkuvien vauvojen ihon lämpötilaa. Viime talvena tutkimukseen osallistui Oulun läänin alueella 16 vauvaa, ja vähintään yhtä iso joukko olisi tarkoitus saada vapaaehtoisia myös tämän talven aikana.

- Nollakelin lämpötilatkin ovat tärkeitä, mutta tarkoitus on odotella myös pakkasia.

Ensimmäisiä tuloksia on luvassa ensi vuoden aikana.

Kylmiä varpaita, hikisiä päitä

Jo Marjo Tourulan pro gradu -tutkielma osoitti, että käytännöt vaihtelevat perheissä melkoisesti.

- Osa terveydenhoitajista antaa ohjeen, että kymmenen pakkasastetta olisi rajana lapsen ulkona nukuttamiselle. Kuitenkin on paljon vanhempia, jotka nukuttavat vauvoja ulkona tätäkin kovemmilla pakkasilla, Tourula tietää.

Plussakeleistä koviin pakkasiin vaihtelevat talvisäät vaikeuttavat vanhempien valintaa siitä, mitä he pukisivat vauvalleen päälle vaunuihin.

- Lapsilla on ollut kylmiä käsiä ja jalkoja ulkona nukkumisen jälkeen. Osa lapsista on ollut hikisiä. Voisi ajatella, että pukeminen ei ole aina osunut oikein kohdilleen.

Myös ikähaitari vaihtelee hieman. Tyypillistä on viedä vauva unilleen ulos niin kauan kuin hän mahtuu vaunuihin. Tourulan mukaan joku saattaa nukuttaa ulkona vielä kaksivuotiastakin lastaan.

Vanhemmat eivät koe lapsen nukuttamista ulkona turvattomaksi.

- Vauvoja seurataan tiheästi ja vaunuissa pidetään itkuhälyttimiä. Pelkona on, että kissat ja oravat menevät vaunuihin. Vähemmän on tullut esille sitä, että ympäristö olisi muuten turvaton.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.