Mainos

Vauvalle lisää kerrosvaatetta yli viiden asteen pakkasilla

Moni ajattelee, ettei vauva altistu kylmälle nukkuessaan toppavaatteissa suojaisissa vaunuissa. Näin luuli myös tutkija Marjo Tourula, kunnes tutkimus paljasti toisin.

– Osalla vauvoista tapahtui käsien ja jalkojen viilenemistä. Mitä nopeammin jäähtyminen ulkona tapahtui, sitä lyhyemmäksi lapsen unet jäivät eli he kokivat kylmyyttä ja heräsivät siihen, kertoo tohtorikoulutettava Tourula Oulun yliopistosta.

Tourula huomasi myös, että vauvojen keskimääräinen iholämpötila Iaski ulkona nukkumisen aikana ja nousi sisällä nukkuessa.

Tourulan mukaan vauvojen pukemiseen tulisikin kiinnittää tarkempaa huomiota, sillä vauvat nukkuvat ulkona noin kolme kertaa pidemmät päiväunet kuin sisällä.

– Jotkut nukkuivat vaunuissa jopa viisi tuntia. Vauvat eivät reagoi hitaaseen jäähtymiseen, joten ulkona nukkumista kannattaa myös lyhentää, jos pakkasta on reilusti.

Tutkimuksen mukaan vanhemmilla on vaikeuksia arvioida, kuinka paljon lapselle pitäisi pukea vaatteita ulos. Parhaiten vanhemmat osasivat pukea lapsensa silloin, kun ulkona oli viitisen astetta pakkasta.

– Oli mielenkiintoista todeta, että äitiyspakkauksen talvikerrosvaatetus eli toppa- ja välipuku sekä makuupussi riittävät pitämään lapsen lämpimänä viidessä pakkasasteessa. Tätä kylmemmässä on syytä lisätä villavaatteita ja peitteitä.

Kokeile päätä ja sormia

Ulkona nukkumiselle on Tourulan mukaan mahdotonta antaa pakkasrajoja. Yleensä vanhemmat nukuttivat lastaan 10–15 asteen pakkasessa, jotkut jopa lähellä 30:tä pakkasastetta.

Neuvolat suosittelevat pakkasrajaksi noin kymmentä pakkasastetta.

– Vanhemmat kysyvät usein lapsen pukeutumisohjeita. Hankalimpia aikoja ovat vuodenaikojen taitekohdat, kun säät vaihtelevat, kertoo terveydenhoitaja Kaisu Visuri Kaakkurin terveyskeskuksesta.

Oulun yliopistollisen sairaalan lastenlääkäri Marjo Renko kehottaa kokeilemaan ulkona nukkuvien vauvojen päätä ja sormia säännöllisesti ja käyttämään pukemisessa maalaisjärkeä sen mukaan, onko vauvalla hiki vai ovatko raajat viileät. Aivan pienten vauvojen lämmönsäätely toimii huonosti.

– Moni kokee vaikeaksi lapsen oikeanlaisen pukemisen ulosnukkumista varten. Neuvoloissa olisi hyvä olla tarkempia ulkona nukuttamisen oppaita, sanoo Tourula.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.