Väsyttääkö? Se voi olla oire näistä ongelmista

Vuoden pimein aika on täällä, eikä hieman valoa pimeyteen tuovaa lunta tunnu tulevan millään. Jo pelkkä pimeys voi väsyttää, mutta taustalla voi olla myös muita syitä, kuten erilaisia puutetiloja ja jopa sairaus.

Kunnon yöunien nukkuminen ehkäisee väsymystä parhaiten. Unenpuutteesta johtuva väsymys on luonnollista, mutta jos nukkuminen ei tunnu auttavan väsymykseen, kannattaa uupumuksen syy selvittää.

Vitamiinipuutokset väsyttävät

D- tai B12-vitamiinien puute voi aiheuttaa väsymyksen tunnetta. D-vitamiinin puutteesta on ollut viime vuosina paljon puhetta ja sitä onkin ryhdytty lisäämään maitotuotteisiin. Suurin osa suomalaisista saa ruokavaliostaan suositusten mukaisesti D-vitamiinia, mutta jos et käytä maitotuotteita tai syö kalaa, voi lisäannos purkista olla paikallaan.

Etenkin naisilla anemia voi olla syypää jatkuvaan väsymykseen, joten myös raudansaantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Myös runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi liuottavat elimistöstämme vitamiineja ja hivenaineita.

Jos epäilet kärsiväsi puutetiloista, kannattaa vitamiinitasot käydä mittauttamassa. Tuloksia odotellessa kannattaa syödä monivitamiinitabletteja, jotka turvaavat vitamiinien ja hivenaineiden saannin.

Masennus aiheuttaa uupumusta

Masennusta sairastavat ihmiset kokevat itsensä uupuneiksi neljä kertaa terveitä ihmisiä useammin.

Aerobinen liikunta vähintään 30 minuuttia kerrallaan kolmesta viiteen kertaan viikossa auttaa lievään ja keskivaikeaan masennukseen. Muista kuitenkin kääntyä lääkärin puoleen, jos epäilet sairastavasi masennusta.

Jos uupumus liittyy selkeästi pimeään vuodenaikaan, kirkasvalolampun käyttäminen voi piristää.

Stressi sotkee unta

Jatkuva stressaantuneisuus pitää lisämunuaisen tauotta ylikierroksilla, mikä saattaa saada sen toiminnan häiriintymään. Yöllä iskevät adrenaliinipiikit häiritsevät yöunta.

Meditaatio tai muu perusteellinen rauhoittuminen auttaa adrenaliinivirtoja tasoittumaan. Tärkeintä on istua hiljaa paikallaan ja tyhjentää mieli ajatuksista ainakin viideksi minuutiksi päivässä.

Liika kahvin juominen aiheuttaa kropan kuivumista, mikä taas johtaa väsymyksen tunteeseen. On tärkeää juoda päivässä ainakin kahdeksan lasillista vettä, enemmänkin, jos ruokavalio sisältää paljon kuituja.

Jos väsymys ei tunnu poistuvan millään, ja se haittaa elämää, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Väsymystä aiheuttavia sairauksia ovat esimerkiksi uniapnea ja fibromyalgia.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja