Väsynyt äiti: Näin saat vihanpuuskat hallintaan

Kun perheen teini-ikäinen on sotkenut koko asunnon, pääseekö huuliltasi voimasana? Jokainen meistä on joskus väsynyt. Workingmother.com kertoo, miten väsynyt äiti pääsee eroon kiukunpuuskista.

Kun lapset riehuvat ja kotikin on epäsiisti, eivät hermot välttämättä pidä. Workingmother.com listasi tavat, joilla pääset eroon kiukunpuuskistasi.

Kuuntele kiukkua

Kiukkuisuus yrittää kertoa sinulle jotain, joten muista kuunnella. Parisuhde- ja perheterapeutti Hal Runkelin mukaan viha on hyödyllinen tunne, joka yrittää työntää meitä kohti asiaa, jonka täytyy muuttua.

Jos voit tunnistaa ongelman, joka saa sinut muuttumaan huutavaksi äidiksi, olet jo lähempänä ongelman ratkaisemista! Kenties juuri sinä olet vastuussa kaikista kotitöistä lasten lisäksi; kenties mies saa käydä harrastuksissaan, mutta sinä et? Onko aamuisin aina liian vähän aikaa, vai jäävätkö teini-ikäisten lasten vaatteet aina keskelle lattiaa?

Kiinnitä huomiota tilanteisiin, joissa suutut, ja yritä muuttaa niitä.

Pitäisi – tai sitten ei

Hal Runkelin mukaan ihmiset muuttuvat ärtyneiksi ja huutavat, kun todellisuus ei vastaa heidän kuvitelmaansa tai unelmaansa. Kenties ajattelet, ettei vanhemmuuden pitäisi olla näin vaikeaa, tai talon pitäisi olla siistimpi, tai pomon ei pitäisi vaatia minulta, äidiltä, niin paljoa. Odotukset ja vaatimukset johtavat katkeruuteen ja vihaan.

Hyväksy, että vanhemmuus on joskus rankkaa. Talosi ei tarvitse olla yhtä siisti kuin ennen lasten saapumista – elämäsihän oli silloin aivan erilaista! Kenties sinulta vaaditaan töissä paljon, mutta jos asialle ei voi mitään, siitä on turha saada vatsahaavaa.

Anna itsesi hyväksyä olosuhteet, jotka vallitsevat nyt. Ala sitten tehdä muutoksia: sen sijaan, että huutaisit vastahakoiselle teinillesi, puhu rauhallisesti ja kunnioittaen. Muista, että teini-ikäkin menee ohi joskus! Valikoi kodistasi ne tilat, joiden ainakin täytyy olla siistinä: kenties lasten huoneet voivat olla kaoottisempia, kunhan olohuone on siisti? Runkelin mukaan päätöksistäsi tulee parempia ja kestävämpiä, jos teet ne ollessasi rauhallinen.

Pysäytä purkaus

Opi tunnistamaan varoitusmerkit, joista tiedät, että olet räjähtämispisteessä ja huutomyrsky alkaa pian. Toimi, ennen kuin on liian myöhäistä.

Kysy itseltäsi, miltä kehossasi tuntuu, kun alat suuttua. Jos et ole varma asiasta, ala kiinnittää siihen huomiota. Fyysisten muutosten huomaaminen voi auttaa sinua rauhoittumaan; jos se yksinään ei toimi, voit niiden ilmetessä ottaa aikalisän ja tehdä rauhoittavia harjoituksia, kuten vaikka laskea kymmeneen. Jos et keksi, mitä tekisit, kokeile seuraavia vinkkejä:

Karkaa kylpyhuoneeseen. Istu pöntölle ja hengitä syvään ja rauhallisesti, hengitystäsi kuunnellen.

Tunnista tunteesi. Sano ärsytystekijä mielessäsi ääneen: "vauvan itkemisen ääni raivostuttaa minua". Tunteen tunnistaminen ei saa sitä paisumaan tunnistamattomaksi hirviöksi.

Muistele iloisempaa hetkeä. Miltä se koko perheen matka Italiaan tuntuikaan, mitä siellä näit tai haistoit? Vedä hyvä muisto esiin kriisin hetkellä.

Huolehdi itsestäsi

Eniten huutavat ja herkästi räjähtävät äidit ovat usein niitä kilteimpiä: muiden tarpeet ensin, minä vasta viimeisenä.

Muista huolehtia itsestäsi. Tietenkin lapsesi tarpeet ovat tärkeitä, mutta voitko todella olla hänelle paras mahdollinen äiti, jos toimit automaattiohjauksella etkä uupumisen vuoksi jaksa oikein edes hengittää?

Ota aikaa itsellesi. Tee sitä, mistä nautit: käy uimassa, saunassa, kävelyllä tai drinkillä ystäväsi kanssa.

Järjestele työasioita

Uupumus voi seurata kotoa töihinkin. Jos huudat työtovereillesi ja projektit kaatuvat niskaan, pyydä rohkeasti lisäaikaa tai apua. Delegoi työtehtäviä eteenpäin. Pomosi ei ole naimisissa kanssasi: sinun ei siis kannata huutaa hänelle!

Sovi, että teet töitä kotoa tai tulet hieman aiemmin töihin, jotta ehdit ajoissa kotiin, neuvoo workingmother.com. Toisin kuin voisi luulla, ihmisiä ne pomotikin ovat, ja asiat voidaan yleensä järjestää parhain päin.

Tunnusta

Tunnusta turhautumisesi ja tunteesi ihmiselle, joka ymmärtää varmasti: toiselle äidille. Jokainen meistä luulee, että naapurin elämä on täydellistä, lapset eivät koskaan huuda heidän huushollissaan ja lattiakin vain kiiltelee puhtauttaan.

Todellisuudessa jokainen meistä on joskus uupunut. Jos voit löytää edes yhden ihmisen, jonka kanssa jakaa huolesi, taakkasi kevenee huomattavasti.


MTV3/Helmi

Lähde: Workingmother.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja