Mainos

Vasureita on kaikkialla, mutta maailma on tehty oikeaksi

Nykyisin vasenkätisiä ei enää pakoteta käyttämään oikeaa kättä. Heitä ei myöskään polteta roviolla noitina. Vasenkätisyys on valtakulttuurille kuitenkin edelleen ikävä asia, jota ilman kaikki olisi sille helpompaa. Kulttuurin syövereissä vasenkätisyys pysyy edelleen sorrettuna. Toisaalta vasenkätisyydestä on tietyissä tilanteissa selvää hyötyä. Älkää unohtako vasenkätisiä!

Ihmisistä 8-15 prosenttia on vasenkätisiä. Vasenkätisyyden yleisyys kuitenkin vaihtelee paljon eri alueilla ja eri kulttuureissa. Tämä osoittaa, että vasenkätisyys ei ole kokonaan synnynnäistä, vaan myös kasvuympäristö vaikuttaa.

Osittain kätisyys kuitenkin on periytyvä ominaisuus. Vasenkätisten vanhempien lapsista 30-40 prosenttia on myös vasenkätisiä. Oikeakätisten vanhempien lapsista vasenkätisiä on alle kymmenen prosenttia.

Oikeakätiset ovat suuri enemmistö kaikissa maailman kulttuureissa. Alkeellisissa kulttuureissa vasenkätisyys on kuitenkin yleisempää, ja simpansseilla vasen- ja oikeakätisiä on yhtä paljon.

Oikeastaan vasen- ja oikeakätisistä puhuminen on monin tavoin harhaanjohtavaa, sillä lähes kaikilla on kaksi kättä, joita kumpaakin käytetään. Oikeakätinen tarvitsee vasenta siinä missä vasenkätinen tarvitsee oikeaa. Dominoiva käsi hoitaa hienomotoriset toiminnot, mutta toinen käsi tarjoaa kontekstin: se esimerkiksi pitää paperista kiinni, kun toinen käsi piirtää sille.

Vasenkätisyydestä lukuisia terveyshaittoja

Vasenkätisillä on tutkimusten mukaan hiukan normaalia enemmän kehityshäiriöitä. Heillä on alttius hermoston ja immuunijärjestelmän häiriöihin. Jonkin verran yleisempiä ovat myös allergiat ja suolistosairaudet. Sen sijaan yleinen uskomus, että vasenkätiset kuolevat keskimäärin seitsemän vuotta nuorempina kuin oikeakätiset, ei pidä uusien tutkimusten mukaan paikkaansa. Elinikäeroa ei käytännössä ole, tai ainakin se menee virhemarginaaliin.

Myöskään legenda vasenkätisten erilaisista aivoista ei pidä paikkaansa. Vasenkätisillä aivojen oikea puolisko kyllä on usein se vahvempi puoli, kun oikeakätisillä asia on päinvastoin. Eri toimintoihin erikoistuneet aivojen alueet ovat kätisyydestä huolimatta samoilla paikoilla. Yksi poikkeus kuitenkin on: noin neljäsosalla vasenkätisistä kielenhallinta tapahtuu molemmilla aivopuoliskoilla, kun se normaalisti on vain vasemmalla puoliskolla.

Vasurit sosiaalisesti kyvyttömämpiä kuin oikeakätiset

Skotlantilaisen Abertayn yliopiston tutkimuksen mukaan vasenkätiset ovat oikeakätisiä sosiaalisesti estyneempiä. Tutkijat havaitsivat, että vasenkätisillä oli suurempi taipumus olla pessimististen lausuntojen kanssa samaa mieltä kuin oikeakätisillä. Erityisesti uusiin tilanteisiin reagoimisessa vasenkätiset olivat estyneitä.

Reagointiero johtunee aivopuoliskojen käyttöeroista. Vasenkätisillä aivojen oikea puolisko on dominoiva, ja tämä näyttää ohjaajan negatiivisia tunteita. Oikeakätisillä aivojen vasen puolisko on dominantti.

Jos vasenkätisyydestä olisi ihmiselle vain haittaa, olisi sen evoluution tuloksena pitänyt kadota jo kauan sitten.

Koska näin ei ole, täytyy vasenkätisyydestä olla selvää hyötyä.

Väkivalta vasurien etu

Alkuperäiskansoja tutkittaessa on havaittu, että vasenkätisten osuudella on kytkös murhien ja tappojen määrään.

Vasenkätiset eivät ole sen verenhimoisempia kuin muut, mutta heillä on kätisyytensä takia etulyöntiasema. He ovat sen verran pieni vähemmistö, että oikeakätiset eivät harjaannu taistelemaan heitä vastaan. Mitä väkivaltaisempi alkukantainen kulttuuri, sitä enemmän vasenkätisiä.

Moderneissa kulttuureissa vasenkätisten etulyöntiasema tulee esiin lähinnä kamppailulajeissa, esimerkiksi miekkailussa, nyrkkeilyssä ja painissa. Myös tenniksessä vasenkätisyys on usein etu, sillä se hämää oikeakätistä vastustajaa. Lisäksi joukkueurheilussa muutamasta vasenkätisestä on usein suuri hyöty. Esimerkiksi jääkiekossa on tärkeää, että hyökkääjien kätisyydet menevät sopivasti ristiin.

Kamppailuetu ei ole hirveän suuri. On todennäköistä, että vasenkätisillä on myös jokin merkittävä biologinen etu, jota ei ole vielä löydetty.

Maailma on tehty oikeakätisille

Koska maailman ylivoimainen enemmistö on oikeakätisiä, ihmisten työkalut on tehty aina ensin heille. Vasta viimeisten vuosikymmenten aikana tähän ongelmaan on kiinnitetty todellista huomiota.

Vasenkätisen ihmisen on vaikeaa leikata normaaleilla saksilla. Onneksi nykyisin on tarjolla myös peilikuvasaksia vasenkätisille.

Tietokoneet on suunniteltu oikeakätisille. Hiiri on työpaikoilla ja julkisissa tiloissa aina näppäimistön oikealla puolella. Näytöllä pyörivä kursori on suunniteltu oikeakätisen näkökulmasta. Melko paljon tietokoneiden käyttöjärjestelmäasetuksista voi nykyisin muuttaa vasuriystävällisiksi, mutta hiiren sijainti pöydällä on todennäköisesti se seikka, joka saa useimmat vasenkätiset käyttämään heikompaa kättään.

Vasenkätisten koulutaival on yhtä tuskaa, kun liikuntatunneilla ei ole tarpeeksi sopivia pesäpalloräpylöitä ja sählymailoja. Musiikkitunneilla ei ole sopivia kitaroita eikä muita instrumentteja. Kirjoituksen opettelu on sekin yhtä tuskaa, kun perässä laahaava vasen käsi sotkee kaiken.

Monia aseitakin on vasenkätisen vaikea käyttää. Esimerkiksi lippaan vaihto voi olla suunniteltu vain oikeakätisille, eikä ampuma-aseista usein valmisteta vasenkätisille sopivia versioita. Toisaalta tämä voi olla hyväkin asia, jos vasenkätiset kerran johtavat murhatilastoja.

Vasemmuutta sorretaan eri kielissä

Kieli on tunnetusti valtaa. Se joka määrittelee sanojen merkitykset, määrää samalla suureksi osaksi, mitä ja miten niistä ajatellaan.

Historiallisesti vasenkätisyyttä on erityisesti kirjoitettaessa pidetty huonona asiana. Antiikissa ja keskiajalla kirjoittaa osasi niin harva, että kun tästä harvasta joukosta vain noin joka kymmenes kirjoitti vasemmalla kädellä, pidettiin sitä pahan merkkinä, jopa noituutena. Toisaalta oikeaa on aina pidetty kaikin tavoin hyveellisenä ainakin Euroopassa.

Latinan sana "sinistra" tarkoitti alun perin vasenpuoleisuutta. Myöhemmin siitä on kuitenkin tullut sana pahuudelle ja epäonnelle. Nämä merkityssisällöt näkyvät edelleen monissa eurooppalaisissa kielissä: englannissa "sinister" tarkoittaa jotakin pahaenteistä, uhkaavaa ja ranskassa "sinistre" tarkoittaa onnettomuutta, kolkkoa ja pahaenteistä. Näistä kielistä sanan vasenpuoleisuusmerkitykset ovat ainakin puhekielestä kadonneet. Espanjassa "siniestro" tarkoittaa edelleen sekä vasenta, nurinkurista, pahaa, ilkeää että onnettomuutta.

Englannin vasenta tarkoittava sana "left" tulee anglosaksin sanasta "lyft", joka tarkoitti heikkoa. Saksan linke Seite tarkoittaa sekä vasenta että väärää puolta.

Monissa kielissä oikeaa tarkoittava sana tarkoittaa myös oikeutta ja kunnollisuutta. Miettikää vaikka suomea. Oikea, oikeus, oikein. Se on vähän niin kuin ranskassa, jossa "droit(e)" tarkoittaa sekä oikeaa, suoraa, rehellistä, ryhdikästä, juridiikkaa, oikeutta johonkin, laki että myös valtaoikeutta. Huomatkaa myös, kuinka vaikeaa sanan "oikea" merkityksistä on kertoa käyttämättä jotakin sanan johdannaista myös sen merkityksissä. Oikea vain on edelleen oikein.

Jutun lähteenä käytettiin seuraavia artikkeleita:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.