Varovasti liikenteessä! Lapissa paikoin huono ja vaarallinen ajokeli lumi- ja räntäsateen vuoksi

2:23
Katso videolta viikonlopun sääennuste.

Tieliikennekeskus ja Ilmatieteen laitos varoittavat huonosta ajokelistä Lapissa.

Ajokeli on paikoin huono Lapissa lumi- tai räntäsateen takia, varoitti Tieliikennekeskus varhain aamulla. Myös Ilmatieteen laitoksen varoituskartassa lähes koko Lappi oli aamusta keltaisella eli ajokeli on alueella mahdollisesti vaarallinen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan pohjoisosaan on leviämässä lumi- ja vesisadealue. Päivällä lunta sataa etenkin Käsivarresta Itä-Lappiin yltävällä alueella, muualla sade on pääosin vettä.

– Iltaa kohden myös Etelä-Lapissa lumisadetta. Yöllä myös Pohjanmaalla tullee jokunen lumikuuro, laitos kertoi pian aamukuuden jälkeen päivittämässä sääkatsauksessaan.

Ensilumen on ennustettu suurella todennäköisyydellä satavan Lappiin viikonlopun aikana. Ilmatieteen laitoksen ensilumen määritelmä täyttyy, jos aamulla kello 9 lunta on vähintään yksi sentti. Laitokselta kerrottiin eilen STT:lle olevan mahdollista, että lauantai-iltaan mennessä Keski-Lapin ja Koillismaan välisellä alueella lunta sataa jopa 10–15 senttiä.

Twitterissä Ilmatieteen laitos myös varoitti eilen mustasta jäästä.

– Lapissa ajokeliä huonontavat lumisateet, muualla keli on paikoin liukas mustan jään muodostumisen vuoksi. #talvirenkaat, tviitissä sanottiin.

Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti

Forecan mukaan lauantaista maanantai-iltaan asti ulottuvalla jaksolla lunta voi sataa Keski-Lapista Koillismaan itäosaan 10–30 senttimetriä. Lunta tulee ajoittain pyryttämällä.

Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti, erityisesti maan lounaisosaan, Foreca ennustaa. Lumi- ja vesisateet heikentävät ajokeliä syyslomien meno- ja paluuliikenteessä lähipäivinä, sääpalveluyritys varoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja