Varmista lapsesi turvallisuus – muistilista leluostoksille

Turvallisuus on yksi lelun tärkeimmistä ominaisuuksista. Lelut eivät saa aiheuttaa vaaraa sen ikäisille lapsille, joille ne on tarkoitettu. Muista siis huomioida lelun turvallisuus leluja hankkiessasi.

Ole erityisen tarkkana, jos lapsesi saa jostakin vanhoja leluja. Vanhemmat lelut saattavat sisältää vaarallisia aineita, kuten lakkoja ja maaleja, joita ei enää nykyisin saa käyttää leluissa.

Estä tukehtumisvaara

Lelusta ei saa irrota osia, jotka ovat lapsen nieltävissä. Ennen kun annat lelun lapselle, varmista, että esimerkiksi leikkipyörän pyörät, ja muut pienet osat, on kiinnitetty leluun kunnolla.

Suklaamunan sisällä olevat pikkuesineet voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Älä anna pienen lapsen avata suklaamunia ilman valvontaa.

Lelujen muovipakkaukset voivat myös aiheuttaa tukehtumisvaaran. Poista muovipakkaukset ennen kuin lapsi saa ne käsiinsä.

Jos lelu toimii paristojen avulla, varmista, ettei lapsi saa irrotettua paristoja lelusta. Paristot voivat olla nieltynä vaarallisia.

Älä anna pienelle lapselle leluja, joissa on pieniä voimakkaita magneetteja. Voimakkaita, lapsen nieltävissä olevia magneetteja voi olla esimerkiksi vanhoissa magneettisissa rakennussarjoissa.

Vältä tarroja ja kovia ääniä

Alle 3-vuotiaiden lasten lelujen täytyy olla erityisen lujia. Niiden täytyy kestää heittämistä ja hakkaamista hajoamatta. Älä siis osta pienelle lapselle helposti särkyviä muovileluja.

Vältä myös leluja, joilla on voimakas ääni. Pistoolit ja vihellyspillit voivat vahingoittaa lapsen kuuloa.

Tarkista, onko pienimpien lasten leluissa ja esimerkiksi helistimissä muovitarroja, jotka lähtevät helposti irti.

Allergiaa leikkitatuoinneista

Suoraan iholle liimattavat tai maalattavat tatuoinnit voivat olla lapsen mielestä hyvin houkuttelevia. Näihin kannattaa kuitenkin suhtautua varoen.

Väliaikaisissa tatuoinneissa oleva musta väri voi sisältää parafenyleenidiamiinia, joka saattaa aiheuttaa voimakkaita allergisia reagtioita. Allergiset oireet voivat ilmetä vasta muutaman päivän kuluttua.

Kysy myyjältä

Noudata aina lelujen ikämerkintöjä. Varmista myös ennen ostoa, että lelussa on myyntipäällysmerkinnät ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Leluissa tulee olla myös käyttötavaroiden tuoteturvallisuuteen liittyvä CE-merkintä. CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää EU:n voimassa olevat lelusäädökset.

Jos epäilet lelun turvallisuutta, kysy asiaa ennen ostoa myyjältä. Lelujen turvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, jos lelun ostaa markkinoilta tai muilta tilapäisiltä myyntipaikoilta.

Tarkista myös hygieenisyys: pehmeiden eläinten ja nukkejen olisi kestettävä pesua.

Lähde: Tukes

LUE MYÖS:

Katso myös Erilaiset äidit -sarjan jakso, jossa esikoislastaan odottava Sauerlandien pariskunta valmistautuu lapsen tuloon.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat