Vapaa-ajan asumista edistetään mökkien rakentamiskampanjalla

Vapaa-ajan asumista edistetään valtakunnallisella mökkien korjaus- ja rakentamiskampanjalla. Ensi vuoden kestävän kampanjan tärkeimpänä tavoitteena on vahvistaa maaseutujen elinvoimaa vapaa-ajan asumisen avulla. Kampanjan järjestää Saaristoasiain neuvottelukunta yhdessä kuntien ja sidosryhmien kanssa.

Vapaa-ajan asuntojen korjaus-, jätevesijärjestelmien parantamis-, sähköistys- ja uudisrakentamiskampanjaan otetaan mukaan 200 kuntaa. Kutsu on lähetetty kunnille, joissa on paljon mökkiläisiä tai joille kakkosasumisella on huomattavaa merkitystä. -Mökkien korjauksella on vaikutusta, koska ympärivuotinen kakkosasuminen kasvaa peruskorjatuissa, sähköistetyissä mökeissä, joissa myös vesiasiat ovat kunnossa, vakuuttaa neuvotteleva virkamies Jorma Leppänen Sisäasiainministeriöstä.

Vapaa-ajan asuminen on noussut yhdeksi maaseudun tärkeimmistä kehitysmahdollisuuksista. Siihen käytetään vuosittain 8,5 miljardia markkaa. -Kakkosasukkaita on haja-asutusalueilla noin 1,7 miljoonaa ja vakituisia asukkaita noin miljoona, Leppänen kertoo.

Vapaa-ajan asuntojen peruskorjaus- ja laajentamistarve on suuri mökkien ikärakenteen vuoksi. Vapaa-ajan kasvu ja etätyö asettavat aiempaa korkeampia vaatimuksia mökeille.

Kampanjan järjestäjien mukaan monien mökkien jätevesien käsittely ja käyttövesijärjestelmät kaipaavat parannuksia. Lisäksi noin puolet eli 200 000 vapaa-ajan asuntoa on sähköistämättä.

Lue myös:

    Uusimmat