Mainos

Vanhuksiin kohdistuva öinen kiusanteko suututtaa lukijoita – Ovikellopiinasta kärsinyt pariskunta: Avun määrä yllätti

Joidenkin nuorten kummallinen kiusanteko, joka on kohdistunut erityisesti iäkkäisiin ja sairastuneisiin ihmisiin, on noussut viikon puheenaiheeksi MTV.fissä. 

Viikko sitten MTV Uutiset kertoi vakavasti sairastuneen pariskunnan piinasta, joka on kestänyt jo useamman vuoden ajan. Häiriköinti alkoi ärsyttävällä ovikellon pimpottelulla, mutta syksyn aikana pariskuntaa on häiritty ovikellon soiton lisäksi ikkunoita ja ovia hakkaamalla sekä sisälle kurkkimalla.

Samanlaisia kokemuksia oli myös 96-vuotiaalla sotaveteraanilla Armas Maastolla, jonka tarinan MTV Uutiset kertoi perjantaina. 

Nuoret hakkasivat Maaston ikkunoita ja kurkkivat verhojen raosta.

Lukijoilta tukea asukkaille – huutia nuorille

MTV:n uutisjutut Marin ja Kimmon sekä Armas Maaston kiusaamisesta ovat keränneet valtavasti kommentteja tuohtuneilta lukijoilta. Tässä poimintoja: 

Koettakaas pitää ne kersanne ruodussa. Siellä taas kaksi vätysvanhempaa eivät osaa katsella pentujensa perään. 

Kerrankin olisi Odinin sotureille joku ihan oikea tehtävä. Tehtävä, jonka anarkistinuoretkin voisivat hyväksyä? Menkää talon luokse 24/7 ja antakaa sotaveteraanin nukkua rauhassa.

Tuollaista ei voi mitenkään laittaa ajattelemattomuuden piikkiin. Jatkuva kiusanteko vanhukselle on todella törkeää. Sotaveteraanit jos ketkä ovat ansainneet turvatun vanhuus ajan.

olis pitäny kutsua kiusaajien vanhemmat paikalle. näkemään kuinka kulta pulla mössö muksut kiusaa veteraania, joka taistellut itsenäisen suomen puolesta henkensä kaupalla.

Ei törkeänpää käytöstä voi olla kun pelotella miestä joka on varmaan saannut pelätä sodassa tarpeekseen. Hyvä että saa nukkua yönsä rauhassa jatkossa. Kyllä meidän pitäs huolehtia enenmän noista miehistä jotka parhaan nuoruutensa antoivat maansa puolesta, osalla käy ainaostaan kotipalvelu ja muita ei näy, omaiset käy toki katsomassa, mutta yksinäisyys on monen ainut ystävä.

Toivottavasti ei sanonut liian aikaisin "Nyt on keveä olo",saataa aikansa olla rauhallista ja sitten jatkuu.Toivotaan kuitenkin parasta.

Vanhemmat puhutteluun. Kenen 13-vuotiaat kuljeskelee keskellä yötä ties missä ?

Hienoa toimintaa veteraaneilta. Toivottavasti vanhemmat ottaisivat kasvattajan, ei kaverin, roolin jatkossa. Ilman veteraaneja olisimme ties missä.

Minkä takia Suomessa millään viranomaisella ei tehtävänkuvaan kuulu ohjata ihmisiä ja ennaltaehkäistä ongelmia. Poliisi ei voi tehdä mitään, ennen kuin rikos tapahtuu. Eikö todella? Eikö poliisi voisi rakentavasti palvella yhteiskuntaa ja puhutella näitä nuoria?

Vanhemmat mitä lapsenne puuhtaa? Kohta joku voi kuolla! Syyttäkööt sitten itseään. Itse ainakin tarttuihin kättä pidempään.

Vapaa kasvatus ja täydellinen kurin/auktoriteetin puuttuminen jo lapsesta alkaen; tässä on tulos...

Ne on lapsia. Kunnon puhuttelu. Ihme juttu että aikuiset pelkää lapsia!!! Ei mitään sossuja ennenkuin muut keinot on käytetty. Aika epäreilu a vanhemmilla joutua sossuje. Syynättäväksi, todennäköisesti vanhemmat ei tiedä koko asiasta mitään.

Kamera valmiiksi ja kuvat jokaisesta häidiköstä ja sitten vaan lähetetään haaste vanhemille jotka on vastuussa alaikäisten tekemisestä

 Kommentit on poimittu MTV Uutisten keskusteluryhmistä

Alkuviikosta hän oli soittanut ystävälleen, Porvoonseudun sotaveteraanien puheenjohtaja Tuomo Kankkuselle ja kertonut ongelmastaan.

– Hän on niin mukava ja maltillinen, ei tunne vihaa ketään kohtaan. Mutta hän kertoi, että nuoret kurkistelivat verhojen välistä ja hän meni piiloon peiton alle soittaakseen taskulampun valossa poliisille, Kankkunen kertoo. 

Kankkusen avulla nuoret saatiin itse teosta kiinni. Kaksi tyttöä passitettiin pyytämään sotaveteraanilta anteeksi ja lupaamaan, ettei häiriköinti enää jatku.

"Tulemme heti auttamaan"

Myös vuosien kiusasta kärsineellä eteläsuomalaisella pariskunnalla on hyviä uutisia. Nyt on mennyt jo viikko ilman häiriköintiä.

– Vielä en uskalla huokaista ihan kokonaan ja huutaa hurraata, mutta saamamme apu ja tuki ovat olleet todella tärkeitä. Niiden voimalla olemme uskaltaneet alkaa elää normaalia elämää - olemme pitäneet verhot auki ja valotkin päällä.

Vaikka pariskunta halusi kertoa kokemuksistaan nimettömänä, moni sukulainen ja samalla asuinalueella asuva tunnisti heidät MTV:n uutisjutusta. Monet naapurit ovat uskaltautuneet kertomaan lisäksi omista kokemuksistaan.

– Läheiseni ja naapurini tietysti tiesivät piinastamme, mutta nyt saimme viestejä ja puheluita kaukaisemmiltakin sukulaisilta ja tuttavilta. He ovat sanoneet, että tulemme heti auttamaan. Ei kuitenkaan ole yhtä kellonaikaa, jolloin häiriötä esiintyy, joten välttämättä meillä istuminen ja kyttääminen päivätolkulla ei ole järkevää sekään.

Parasta Marin mielestä on se, että hän kokee saaneensa kunnollisen tukiringin nyt avukseen.

– Puhelinnumeroita on nyt paljon ja niin monet lähistöllä ovat nyt tietoisia nuorten toiminnasta. Jos häiriötä vielä esiintyy, saamme avun paikalle todella nopeasti, Mari kertoo.

"Päätin, etten näytä pelkoani"

Samalla asuinalueella myös muut kertoivat pariskunnalle jo aiemmin joutuneensa samankaltaisen ovikelloterrorin kohteiksi. Lisäksi tutut ovat kertoneet muunlaisestakin pelottelusta ja esimerkiksi autojen sotkemisesta kananmunilla.

– Eräs tuttu rouva oli iltalenkillä kohdannut nuoria, joista yksi veti huivin suunsa eteen ja lähti tulemaan kohti. Koira murisi, mutta nuori vaan lähestyi. Ihan viime hetkellä nuori teki u-käännöksen, mutta loppulenkin nämä nuoret seurasivat naista ja huutelivat kaikenlaista hävytöntä, Mari kertoi aiemmin.

Aivan kokonaan nuoret eivät ole kuitenkaan rauhoittuneet. Alueella ajavia autoja heiteltiin viime viikolla lumipalloilla ja yhtenä iltana, kun Mari oli iltalenkillä koiransa kanssa, vastaan tuli nuoria uhmakkaalla asenteella.

He kääntyivät Marin suuntaan ja lähestyivät tuijottaen.

– Päätin, etten pelkää - tai no pelkäsinhän minä, mutta päätin, etten enää näytä sitä, Mari kertoo.

Samalla Mari haluaa lähettää terveisensä sotaveteraani Maastolle.

– Kyllä vanhalla miehellä on todella ollut pelottavia öitä. Mitä ihmettä näillä nuorilla voi liikkua päässään?

Sovintoa ja ymmärrystä puolin ja toisin

Sotaveteraania auttaneella Kankkusella on suunnitteilla yhteistyö koulun kanssa – hän haluaisi kutsua koululuokan uudelle sotaveteraanihuoneelle kuulemaan sodan ajasta ja juttelemaan vielä virkeiden sotaveteraanien kanssa. 

– Tällä tavalla jatkettaisiin tätä veteraanisukupolven elämänfilosofiaa, Armaksen toivomaa sovintoa sukupolvien välille, Kankkunen sanoo MTV:lle.

Samoin Marin ja Kimmon tapauksessa paikalliset vanhempainyhdistykset ovat luvanneet puhua asiasta kouluilla.

Sen lisäksi, että Mari toivoo myös vanhempien puhuvan lapsilleen käytöstavoista, hän toivoo aikuisten miettivän lapsilleen sopivia kotiintuloaikoja.

– Itselläni on useampia lapsia, nyt jo aikuisia, mutta kyllä meillä oli aina tarkat kotiintuloajat. Ymmärrän myös vaikeita perhetilanteita, sillä meillä oli välillä niin sanottuja "ottolapsia" asumassa viikon tai pari, jotta tilanne omassa kotona rauhoittuu. Puhuimme lasten kanssa paljon myös päihteistä, ja vaikka kuri oli tiukka, on lapset myöhemmin siitä kiittäneet.

Mari uskoo, että vanhempien pienetkin teot auttavat nuoria löytämään järkevämpää tekemistä iltaisin.

– Nuoret voisivat kutsua kavereita koteihinsa, jotta vanhemmatkin näkevät, keiden kanssa aikaa vietetään. Ja yhdessä voidaan miettiä asioita, joita omalla paikkakunnalla voi tehdä. Vanhusten kiusaaminen ei voi olla ainoa vaihtoehto.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.