Mainos

Vanhanen vs. Ruusunen oikeussaliin vielä kerran

Ruusunen vs. Vanhanen -kirjajupakka puidaan vielä kerran.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on nyt heinäkuussa päättänyt ottaa käsittelyyn Pääministerin morsian -kirjasta langetetut sakot. Susan Ruusunen ja kustantaja Kari Ojala tuomittiin korkeimmassa oikeudessa sakkoihin kaksi vuotta sitten. EIT tutkii, loukattiinko rikostuomioilla sananvapautta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin valitsee jutut, jotka se ottaa käsittelyyn. Pääministerin morsian ylitti kynnyksen.

- He ottavat sellaiset jutut, jotka liittyvät demokratian säilyttämiseen ja joissa medialla on keskeinen asema, hallintotieteen ja oikeustieteen tohtori Zacharias Sundström sanoo MTV3 Uutisille. Sundström on ihmisoikeustuomioistuimessa kustantaja Ojalan avustaja.

Loukattiinko sananvapautta vai yksityisyyttä?

EIT ei voi muuttaa korkeimman oikeuden tuomiota. Se arvioi, loukkasivatko Ruususen ja Ojalan saamat sakkotuomiot sananvapautta.

Pääministerin ja yksinhuoltajaäidin suhteesta kertova kirja julkaistiin suuren kohun saattelemana 2007. Silloinen pääministeri Matti Vanhanen teki rikosilmoituksen yksityiselämänsä loukkaamisesta.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet, mutta hovioikeus tuomitsi. Juttu päätyi korkeimpaan oikeuteen, joka katsoi Vanhasen yksityisyyttä loukatun.

KKO totesi, että kirjan muutamat sinänsä harmittomat kuvailut Ruususen ja Vanhasen rakkauselämästä loukkasivat Vanhasen yksityisyyttä. Niissä Ruusunen kertoo - ei varsinaisesti edes kuvaa - hänen ja Vanhasen menneen saunaan, rakastelleen, hieroneen hartioita ja olleen romanttisia. Myös käden laittaminen reidelle kuului kiellettyihin kohtiin.

Koko kirja syyniin, ei vain yksityiskohdat

- KKO kiinnitti huomiota seksiin liittyviin yksityiskohtiin. Ei niin voida tehdä. Koko kirja pitää ottaa syyniin, Sundström sanoo.

- Koko kirja ei ole mitenkään hankala Vanhaselle. Se on kuitenkin hyväntahtoisesti kirjoitettu.

EIT käsittely on hidasta. Jutussa saataneen päätös aikaisintaan 2015.

Suomi on saanut vuosien mittaan peräti parikymmentä langettavaa päätöstä sananvapausasioissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.