Vanhanen: Kreikalle lainaaminen Suomelle reilusti voitollista

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan suomalaisten veronmaksajien ei ole syytä olla huolissaan rahan lainaamisesta Kreikalle, sillä Suomi tekisi lainajärjestelyllä tuntuvaa voittoa.

Euromaat pääsivät myöhään torstai-iltana sopuun Kreikan avustusmekanismista, joka perustuu euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Kreikalle myöntämiin lainoihin.

Hyvin talouttaan hoitanut Suomi saa markkinoilta lainaa alhaisella korolla, ja Kreikalta saatava korko olisi selvästi korkeampi, joten lainaaminen olisi Suomelle kannattavaa, Vanhanen muistutti tiedotustilaisuudessaan.

Avustusmekanismi on Vanhasen mukaan määrä ottaa käyttöön vain viimeisenä keinona, jos Kreikka ei enää saa markkinoilta lainaa kohtuullisella korolla.

Suomen osuus Kreikalle myönnettävistä lainoista olisi 1,25 prosenttia. Euromaiden osuus määrittyy sen mukaan, kuinka suurella osuudella ne ovat kartuttaneet Euroopan keskuspankin pääomaa.

Lainat tulisivat Vanhasen mukaan pääosin euroalueen mailta, ja IMF:n osuus jäisi vähäisemmäksi. Vanhasen mukaan nyt luotua lainamekanismia ei suinkaan olla heti soveltamassa käytäntöön.

- Kreikka itse arveli, että he eivät tule tarvitsemaan näitä lainoja, vaan tämän päätöksen tuella he pystyvät saamaan markkinoilta rahoitusta järkevällä hinnalla, Vanhanen sanoi.

Talousvalvonta tiukemmaksi

Kreikan avustusmekanismin ohella euromaat päättivät perustaa työryhmän, joka ryhtyy selvittämään euromaiden talouspolitiikan koordinoinnin parantamista. Tämä saattaa Vanhasen mukaan tarkoittaa muun muassa sitä, että euroalueen taloussääntöjen noudattamista kohennetaan sanktioiden avulla.

Yksi mahdollinen sanktio Vanhasen mukaan voisi olla EU:n aluetukien pidättäminen jäsenmaalta, joka jatkuvasti esimerkiksi ylittää taloussääntöjen budjettivajerajan.

Nyt perustetun työryhmän on määrä esittää raporttinsa EU:n valtiovarainministereille kuluvan vuoden loppuun mennessä.

- Tällä pyritään varmistamaan, että jatkossa mikään kriisi ei pääse näin pitkälle, Vanhanen sanoi viitaten Kreikan talouskriisiin, joka on horjuttanut koko euroalueen vakautta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja