Valvottiko kissa? Näin hillitset yölliset juoksut ja mouruamiset

Kuinka saada kissa lopettamaan korvia huumaava moukuna ja kilpajuoksu pitkin asuntoa – keskellä yötä? Öisin moukuva kissa saattaa kaivata seuraa ja leikkejä, ehkäpä jotain naposteltavaakin. Lue vinkit, kuinka saat kissasi yöjuoksut hillittyä!

Kissa on yöeläin, joka on aktiivinen iltahämärissä, jolloin on loistava aika saalistaa. Kissa näkee yöllä pienetkin liikkeet paremmin kuin ihminen päivällä. Yöllinen aktiivisuus ei kotikissalla ole ainoastaan saalistajan leikkimistä, vaan kyse voi olla seurankaipuusta tai kenties kurnivasta vatsasta. Onneksi kotikissat tuntuvat omaksuvan perheen aikataulun ja ovat rauhallisia yöllä ja aktiivisempia päivällä, vaikka nokosilla ne ovat myös päiväsaikaankin. Muista kuitenkin, ettei kissa osaa katsoa kelloa: se saattaa olla sitä mieltä, että kello 04:00 on jo korkea aika nousta ylös.

Kissan yltiömäinen maukuminen ja levottomuus yöaikaan voi johtua monista eri tekijöistä. Jos tämä on aivan uusi käytösmalli, kannattaa kissa viedä eläinlääkärille tarkastettavaksi, ettei kyseessä ole lääketieteellinen ongelma: onko kissalla kipuja? Jos kissa saa terveenpaperit, kyse on käyttäytymisongelmasta.

Kissat ovat erittäin vaativia luontokappaleita; ne maukuvat ja kehräävät saadakseen huomiosi, oli kyseessä sitten ruuan kinuminen, leikkihetken vaatiminen tai masun rapsuttelun kaipaaminen.

Aikataulut leikille!

Järjestä kissallesi tietyt aikataulut leikille pitkin päivää tai juuri ennen nukkumaan menoa. Pidä aikatauluista kiinni, jotta kissa oppii milloin leikkiminen on sinun kanssasi niin ikään sallittua. Kun on nukkumaanmenoaika, sinun täytynee vetää selvät rajat; sulje ovi perässäsi ja näytä kissalle oma paikkansa yöksi. Kun et anna huomiota huomiohakuiselle maukumiselle, kissa lopettanee sen aikanaan.

Piilottele kissanleluja tai -nameja kissalle pitkin asuntoa yöksi, jotta kissa voi yksin leikkiä viidakon petoa ja metsästää ja leikkiä, kun sinä nukut.

Voit myös yrittää muuttaa kissasi käytöstä näyttämällä tälle, että kissa käyttäytyy epähyväksyttävästi. Älä ikinä huuda kissalle tai läimäise sitä! Sen sijaan ota purkki, jossa on kolikoita ja ravista sitä voimakkaasti ja sano napakasti kerran "Ei". Kissa oppii nopeasti, mitä ei-käsky tarkoittaa.

Feromoni rauhoittaa

On olemassa useita eri tuotteita, mitkä rauhoittavat kissaa, kuten feromonituotteet. Esimerkiksi Feliway sisältää synteettistä kissan naamaferomonia, jolla on kissoihin tyynnyttävä ja turvallisuuden tunnetta luova vaikutus. Se myös vähentää kynsimistä sekä virtsamerkkien ruikkimista, miten kissa merkitsee reviirinsä. Tämän lisäksi feromonituote rauhoittaa kissaa vieraassa, uudessa ympäristössä tai vaikkapa kuljetuskopissa.

Muista, että kissa on luonnostaan aktiivinen. Jos sinulla on vain yksi kissa, joskus leikkikaverin eli toisen kissan hankkiminen saattaa auttaa. Niinpä kissa ei herättele sinua yöllä leikkimään, vaan tekee tämän toisen kissatoverin kanssa! Tämä ei aina toimi, sillä jotkut kissat haluavat olla oman valtakuntansa ainoita kuninkaita, mutta toiset taas suorastaan kaipaavat seuraa toisista kissoista.


AVA

Lähde: Pawnation: kissaekspertti Cyndee Gause, Purina.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja