Vältteletkö bakteereja? Nämä keinot ovat turhia

Pidätätkö hengitystä, kun joku aivastaa? Lue tutkijoiden selitykset siihen, miksi yritykset välttää bakteereja eivät toimi.

Pöpöjä vilisee kaikkialla: kaiteissa, vessoissa ja julkisissa liikennevälineissä. Vaikka ajatus bakteereista voi toki ällöttää, ne harvoin kuitenkaan sairastuttavat – ja joka tapauksessa käyttämäsi varokeinot harvoin auttavat.

Katso, mitkä kikka kolmoset kannattaa unohtaa. 

Käytät hanskoja

On totta, että jos kosket ovenkahvaan hanska kädessä, pöpöt siirtyvät hanskaan eivätkä käteesi. Ja pöpöt viihtyvät paremmin ihollasi kuin hanskalla.

Jotkut bakteerit elävät kuitenkin ihan yhtä hyvin hanskalla kuin ihollasi, ja jos kosket hanskaan paljain sormin tai kosket hanska kädessä vaikkapa suutasi, olet takaisin alkupisteessä. Bakteerit kuitenkin kuolevat hanskaltasikin noin päivän aikana tai jos laitat ne pesuun.

Pidätät hengitystä, kun joku yskii tai aivastaa

Epidemiologi Martin Blaserin mukaan on todennäköisesti jo liian myöhäistä, jos yskä on on yskitty. Kun pöpöt ovat ilmassa, hengityksen pidättämisestä ei ole juuri mitään hyötyä. Se saattaa auttaa vähentämään altistusta niille patogeeneille, jotka leijuvat juuri kasvojesi edessä, mutta virusta ei tarvitse hengittää siihen sairastuakseen. Pöpöpartikkelit voivat silti laskeutua nenällesi, silmällesi tai huulillesi.

– Voin vahvistaa, että yksi tapa varmistaa liki täydellisesti, ettei saa influenssaa keuhkoihinsa on olla hengittämättä. Mutta jos et koskaan hengitä, kuolet lopulta... Huonot puolet ylittävät taatusti hyvät puolet, vitsailee geneetikko Christopher Mason julkisten paikkojen bakteereja tutkineesta Weill Cornell Medical Collegesta.

Käytät kirurginmaskia

Maski vähentää pöpöjen hengitystä nenän ja suun kautta, mutta ei suurissa määrin. Kirurginmaskit eivät ole ilmatiiviitä, joten ne eivät sulje luotaan kaikkia pöpöjä. Jos kipeät ihmiset kuitenkin käyttävät maskia, antaa se viestiä muille pysyä kauempana, mikä on hyvä asia.

Käytät paperipyyhettä apunasi

Jos käytät paperipyyhettä ovea avatessasi, vähenee fyysinen kontakti pöpöjen kanssa aivan kuten hanskojakin käyttäessäsi. Mutta jos tämän jälkeen laitat paperin ruttuna taskuusi, kosket siihen joka tapauksessa jossain vaiheessa sekä lisäksi kaikkea, johon paperikin on koskenut. On myös mahdollista, että paperi on imukykyisempää kuin ihosi. Jotta tämä tekniikka olisi tehokas, heitä paperi saman tien pois äläkä jää hamstraamaan sitä.

Tee ennemmin näin:

Pese kädet ennen kuin käsittelet ruokaa ja vessassa käynnin jälkeen.

Vältä kipeitä ihmisiä.

Älä polta tupakkaa, sillä se madaltaa vastustuskykyä.

Älä pure kynsiä tai koskettele kasvojasi, sillä näitä reittejä pitkin bakteerit pääsevät leviämään.

Auta vastustuskykyä: syö terveellisesti, liiku ja nuku paljon.

Kosketat pintoja ranteellasi tai kämmenselälläsi kämmenen sijaan

Kaiteen koskeminen on kuin kättely 10 000 ihmisen kanssa. Mutta kaikki ihon pinnat eivät ole samanarvoisia mitä bakteerien välitykseen tulee. Tutkijat ovat esimerkiksi osoittaneet, että jos lyöt nyrkit yhteen kaverin kanssa tervehdyksen merkiksi, on se hygieenisempää kuin kättely. Luultavasti tämä johtuu siitä, että pienempi määrä ihoa on kosketuksissa toiseen.

Tämä ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi alkaa lyödä nyrkeillä erinäisiä kaiteita. Mitä infektiotautien riskeihin nimittäin tulee, erot ovat mitättömän pieniä – koskitpa niitä millä tahansa.

Kikka kolmoset, kun yrität painaa wc-pöntön huuhtelunappia – ilman käsiä

Unohda temput. Voit huoletta painaa wc-pöntön huuhtelunappia, kunhat peset kädet saippualla sen jälkeen.

Lähde: Citylab

Lue myös:

    Uusimmat