Mainos

Valtiontakaus asuntolainoille rajataan 25 vuoteen

Valtio halua kannustaa suomalaisia ottamaan lainoja, joiden maksuaika on kohtuullinen ja korkomenot siedettävämpiä.

Valtion takaamien omistusasuntolainojen laina-aika aiotaan rajata 25 vuoteen. Hallitus hyväksyi tänään omistusasuntojen valtiontakausta koskevan lakiesityksen, ja se annetaan eduskunnalle huomenna.

Lakia laina-ajasta halutaan muuttaa, koska asunnon ostajia halutaan kannustaa ottamaan lainoja, joiden maksuaika on kohtuullinen ja korkomenot sen myötä siedettävämpiä. Tällä hetkellä laissa ei ole rajattu valtion takaamien asuntolainojen laina-aikaa.

Omistusasuntojen lainojen valtiontakaus otettiin käyttöön vuonna 1996. Valtion takaamat lainat ovat olleet suosittuja, sillä neljännes kotitalouksien asuntolainakannasta on valtion takaamia. Tänä vuonna jo 35 000 lainaa on saanut valtion takauksen. Valtion takaamaa asuntolainaa ei tarvitse erikseen anoa, vaan riittää, että ilmoittaa lainaa hakiessaan haluavansa sille valtiontakauksen.

Suurin osa 20-30 vuoden laina-aikoja

Lakimuutokselle nähdään tarvetta, sillä sekä valtion takaamien omistusasuntolainojen laina-ajat että lainojen koot ovat suurentuneet viime vuosina.

Suurin osa, eli yli puolet valtion takaamista lainoista on pituudeltaan 20-30 vuotta. Pari prosenttia on laina-ajaltaan yli 31 vuotta. Alle 20 vuoden lainoja oli vain viidennes. Valtiontakauksen saaneiden lainojen keskikoko on kasvanut vuodessa jo 10000 eurolla. Tänä vuonna näiden asuntolainojen keskikoko on ollut noin 96 200 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.