Valkoinen talo: Israelin tulitauko Gazassa hyödyttäisi nyt vain Hamasia

Valkoinen talo: Israelin tulitauko Gazassa hyödyttäisi nyt vain Hamasia 2:10
YK:n päämajalla New Yorkissa turvallisuusneuvostossa tunteet kävivät kuumina. Israel-Hamas konflikti suututtaa ja jakaa maailmaa.

YK:n päämajalla New Yorkissa turvallisuusneuvostossa tunteet kävivät kuumina. Israel-Hamas konflikti suututtaa ja jakaa maailmaa.

Valkoisen talon mukaan Israelin tulitauko Gazassa hyödyttäisi nyt vain äärijärjestö Hamasia. Yhdysvallat on huolissaan myös sodan laajentumisesta ja onkin jo kehottanut amerikkalaisia lähtemään Libanonista. 

YK:n turvallisuusneuvostossa puhunut Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken varoitti sodan laajentumisen vaaroista sen jälkeen kun amerikkalaisjoukkoja vastaan on tehty useita lennokki-iskuja eri puolella Lähi-itää. YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan Hamasin hyökkäys ei syntynyt tyhjästä ja Israel vaatii pääsihteerin eroa kommenttiensa vuoksi.

– On tärkeää muistaa, ettei Hamasin isku syntynyt tyhjiöstä. Palestiinalaisia on tukahdutettu 56 vuotta, Guterres sanoi.

Israel raivostui pääsihteerin kommenteista, koska koki pääsihteerin oikeuttavan Hamasin väkivaltaa israelilaissiviilejä vastaan.

– Vaadin YK:n pääsihteerin eroa, ellei hän välittömästi pyydä anteeksi! Hänen kommenttinsa ovat vastoin YK:n ajatusta, sanoi Israelin YK-lähettiläs Gilad Erdan.

Videot näyttävät Hamasin iskuja tekijöiden näkökulmasta – CNN:n selvitys paljastaa häiritsevän tarkat suunnitelmat 2:00
Videot näyttävät Hamasin iskuja tekijöiden näkökulmasta – CNN:n selvitys paljastaa häiritsevän tarkat suunnitelmat

"Yhdysvallat ei halua konfliktia Iranin kanssa"

Israel on sanonut jatkavansa pommituksia kunnes terroristijärjestö Hamas vapauttaa loputkin parisataa panttivankia.

Kansainvälinen yhteisö vaatii yhä voimakkaammin tulitaukoa gazalaisten siviilien kärsimysten vuoksi. 

Äärijärjestö Hizbollah on iskenyt Israeliin Libanonista ja Iranin tukemat toimijat ovat lisänneet hyökkäyksiä myös amerikkalaisjoukkoja vastaan. Pentagonin mukaan Iran on tehnyt viikon sisällä toista kymmentä lennokki-iskua amerikkalaisten tukikohtiin Irakissa ja Syyriassa. Tähän mennessä vahingot ovat olleet lieviä.

– Yhdysvallat ei halua konfliktia Iranin kanssa. Emme halua tämän sodan laajentuvan. Mutta jos Iran tai sen toimijat hyökkäävät amerikkalaisia vastaan missään, niin turha luulla, ettemme puolusta kansalaisiamme. Puolustamme turvallisuuttamme nopeasti ja päättäväisesti, Blinken sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat