Valioliigaan nousi kerralla kolme suomalaista: Teemu Pukilta vaaditaan sensaatiokauttakin kovempi suoritus Norwichin pitämiseksi sarjassa

Valioliigassa ensi kaudella pelaavan Marcus Forssin ura huimassa nousukiidossa –"Kaikki on tapahtunut niin nopeasti" 2:05
Valioliigassa ensi kaudella pelaavan Marcus Forssin ura huimassa nousukiidossa – "Kaikki on tapahtunut niin nopeasti"

Pukin Norwich haluaisi pysäyttää hissiliikkeen – Forssin Brentford palasi pääsarjaan pitkästä aikaa.

Maailman seuratuimmassa jalkapallosarjassa nähdään yhden kauden tauon jälkeen jälleen suomalaisosaamista, kun Englannin Valioliiga avaa yhdeksänkuukautisen kautensa 2021–22. Mukana ovat hyökkääjät Teemu Pukki (Norwich) ja Marcus Forss (Brentford) ja mahdollisesti myös Brentfordin nuori keskikenttämies Jaakko Oksanen.

Maajoukkuekaksikko Pukki–Forss starttaa kauteen henkilökohtaisesti eri lähtökohdista, mutta joukkuetasolla yhdistävä tekijä on selvä: nousijajoukkueiden ei ole helppoa säilyttää paikkaansa rahakkaassa sarjassa.

Valioliigassa on yhdeksän viime kauden aikana pudonnut nousija 12 kertaa, ja vain yhdellä noista kausista (2017–18) kaikki kolme nousijaa pysyivät ylhäällä.

Valioliigan edellinen suomalaisvierailu jäi lyhyeksi, kun Norwich ja Pukki tulivat rymisten takaisin kakkostasolle Mestaruussarjaan kauden 2019–20 päätteeksi.

Hissi toi keltavihreät "Kanarialinnut" saman tien ylös vakuuttavalla mestaruudella Mestaruussarjassa, mutta useimmissa ennakkoarvioissa hissiseuran, jolla on kolme putoamista ja kolme nousua keväästä 2014 lähtien, kohtaloksi nähdään jälleen liike kerrosta alemmas.

Elokuu armoton alku Norwichille

Hankaluuksia Norwichille ennen kautta toi kaiken muun lisäksi koronavirus, joka eristi osan pelaajista harjoitusotteluiden alla. Treenipelit päättyivät viime viikonlopun pettymykseen, 0–3-tappioon Newcastlelle.

Valioliigan putoamistaistoon ennakoitu Newcastle oli helppo pala, jos sitä vertaa liigakauden avausvastukseen. Norwich saa lauantaina Carrow Road -stadionilleen vieraaksi Liverpoolin.

–  Elokuu voi olla kuoppainen, mutta olkoon niin. Kova alku, mutta olemme valmiina, Norwichin päävalmentaja Daniel Farke totesi seuran sivuilla.

Farke viittasi Liverpoolia tässä kuussa seuraaviin vastuksiin eli Manchester Cityyn (vieraissa) ja Leicesteriin (kotona).

Norwich taipui kaksi vuotta sitten edellisen pääsarjakautensa aluksi Liverpoolille vieraissa 1–4. Pukki viimeisteli tuossa ottelussa uransa ensimmäisen valioliigamaalin, ja kauden päätyttyä saldo oli 11 osumaa kivikovassa liigassa.

Nyt takana on upea 26 maalin kausi Mestaruussarjassa, hienoja pelejä maajoukkueessa ja ainakin koviin peleihin totuttanut EM-lopputurnaus. Ehkä Pukki on 31-vuotiaana vielä elämänsä vireessä? Sitä Norwich aika lailla tarvitsee, varsinkin ilman Aston Villaan myytyä syöttökone Emiliano Buendiaa.

Brentford palaa ja heti avaa liigan kauden

Lontoolainen Brentford palaa pääsarjaan pitkän pitkän tauon jälkeen, sillä edellisen kerran se oli ylimmällä portaalla kaudella 1946–47. Suurimman osan historiastaan seura on palloillut liigapyramidin kolmos- ja nelostasolla, mutta nyt seura on pääsarjassa voitettuaan nousukarsinnat.

Valioliigatasolla seura on täysin kirjoittamaton kortti.

Pukin ollessa joukkueensa luottomiehiä on Forss ensimmäisellä pääsarjakaudellaan pitkälti varamies. Siinä roolissa 22-vuotias lupaus onnistui viime kaudella viimeistelemällä seitsemän osumaa Mestaruussarjassa. Maalitykki Ivan Toneyn syrjäyttämisestä ei ainakaan alkukaudesta liene lupa haaveilla. Entinen HJK:n pelaaja ja Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkuekapteeni Oksanen, 20, lienee pääosin Brentfordin B-joukkueessa tai lainalla alemmalla tasolla.

Brentfordin pääsarjapaluuta ihastellaan heti perjantaina Valioliigan kauden avauspelissä, kun Arsenal saapuu vieraaksi.

"Mehiläisten" fanien syksyn herkullisin hetki lienee lokakuussa, kun Brentford Community -stadionille tulee Länsi-Lontoon toinen tämän kauden pääsarjajoukkue Chelsea, ensimmäiseen seurojen väliseen liigakohtaamiseen lähes 75 vuoteen.

Lue myös:

    Uusimmat