Välimeren ruokavaliolle haastaja? Tällainen on Atlantin ruokavalio

Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkit 10:42
KATSO MYÖS: Astetta parempi eväslounas – nappaa ravitsemusterapeutin vinkit!

Millainen on Atlantin ruokavalio, joka voisi haastaa välimerelliset ruokailutottumukset?

Hedelmiin, vihanneksiin, täysjyvään, palkokasveihin, kalaan, oliiviöljyyn ja siemeniin painottuvaa Välimeren ruokavaliota on ylistetty pitkään. Se esimerkiksi näyttää hidastavan aivojen ikääntymistä, ja sillä näyttää olevan yhteys pienentyneeseen riskiin sairastua Alzheimerin tautiin.

Nyt tutun syömistrendin rinnalle on noussut uusi haastaja, nimittäin Atlantin ruokavalio, kertoo CNN. Atlantin ruokavaliolla tarkoitetaan Portugalin pohjoisosien ja Espanjan luoteisosien tapaa syödä; siitä käytetään myös nimitystä "eteläeurooppalainen perinteinen Atlantin ruokavalio". Samantapaisia syömistottumuksia suositaan toki myös muissa maissa.

Mikä on Atlantin ruokavalio?

Ruokavaliossa syödään paljon tuoretta kalaa, maitotuotteita, palkokasveja, tuoreita vihanneksia, perunoita ja täysjyväleipää. Myös punaista lihaa saa nauttia hieman ja viiniäkin kohtuudella.

Esimerkiksi täysjyvävilja, pähkinät ja hedelmät sen sijaan ovat tutkimuksen mukaan yhteydessä elinajanodotteen paranemiseen.

Voi edistää terveyttä ja vähentää kuolinriskiä

Atlantin ruokavaliolla vaikuttaisi olevan suotuisia vaikutuksia. JAMA Network Open -lehdessä julkaistun selvityksen mukaan se esimerkiksi vähensi metabolisen oireyhtymän ilmaantuvuutta jonkin verran.

European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Atlantin ruokavalion noudattaminen laski riskiä kuolla mistä tahansa syystä 14 vuoden seurannan aikana. Seurantaa tehtiin Espanjassa, Puolassa, Isossa-Britanniassa sekä Tšekeissä. Myös riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin tai syöpään laski.

"Atlantin tapaan" syömisellä on myös ympäristöetuja, sillä se on kasvispohjainen ja nojautuu vahvasti paikallisuuteen. 

Siinä missä kalan tai vihannesten syöminen on eduksi, maitotuotteiden tai punaisen lihan syöminen ei edistä terveyttä samalla tavalla. Punaista lihaa syövät esimerkiksi ovat suurentuneessa vaarassa sairastua diabetekseen.

Katso myös: "Viiden päivän jälkeen totesin, että tämä on ihan mahdotonta" – kannattaako tiukka ruokavalio pidemmän päälle? 

Dieeteille kyytiä - näin onnistut painonpudotuksessa 15:15
Dieeteille kyytiä – näin onnistut painonpudotuksessa!

Lähteet: CNN

Lue myös:

    Uusimmat