Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Punaista lihaa ja siipikarjaa vain rajoitetusti – pohjoismaiset ravitsemussuositukset julki: "Perunan käyttöä suositellaan"

7:44Syömisaikojen merkitys terveydelleKATSO MYÖS: Mikä on ruokailurytmin merkitys syömiselle?
Julkaistu 20.06.2023 08:46

MTV LIFESTYLE – STT

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset ovat herättäneet myös kansainvälistä mielenkiintoa.

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset kehottavat ihmisiä rajoitettuun sekä punaisen että vaalean lihan syöntiin. Uusimpaan suositukseen on sisällytetty ensimmäistä kertaa ympäristö- ja ilmastonäkökulma.

–  Uusissa ravitsemussuosituksissa on huomioitu ensin terveysvaikutukset ja niihin pohjautuvat ruokaryhmien määrälliset suositukset. Tämän jälkeen olemme huomioineet ympäristövaikutukset ja antaneet tarkempia ohjeita eri ruokaryhmien valintoihin, kertoo Helsingin yliopiston kansanravitsemuksen professori Maijaliisa Erkkola STT:n haastattelussa.

Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia on ollut luomassa kaksi suomalaista asiantuntijaa muiden pohjoismaalaisten edustajien kanssa. Erkkola on toinen heistä. Toinen edustaja on ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta. Kaikkiaan työssä on ollut mukana yli 400 pohjoismaista tutkijaa.

Uudet ravitsemussuositukset kehottavat ihmisiä pääasialliseen kasvipohjaiseen ruokavalioon sekä terveydellisistä että ilmastosyistä. Kasvisten, hedelmien, marjojen, palkokasvien, perunoiden ja täysjyvän runsasta saantia suositellaan.

Lue myös: Ylivoimaisia terveyshyötyjä ylistetään jälleen: Jos syöt vain yhtä kasvista, valitse tämä

Erkkola kannustaa esimerkiksi riisin sijaan suosimaan kotimaisia viljoja, koska riisillä on suuremmat ympäristövaikutukset kuin kotimaisilla viljoilla.

–  Perunan käyttöä suositellaan myös. Suositus pohjautuu pieniin ympäristövaikutuksiin.

perunat peruna

Suurimmat ympäristövaikutukset ovat eläinkunnan tuotteilla, erityisesti märehtijöiden lihalla ja maitotuotteilla. Punaista lihaa ja siipikarjaa suositellaan syömään jatkossa vain rajoitetusti. Vastuullisesti tuotetun kalan runsasta saantia puolestaan suositellaan.

Vähärasvaisia maitotuotteita suositellaan jatkossa nauttimaan vain kohtuullisesti. Mahdollisimman vähän suositellaan syömään prosessoituja lihatuotteita, kuten makkaroita ja leikkeleitä, sekä prosessoitua ruokaa, joka sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria.

Ravintoaineiden, etenkin monen vitamiinin, saantisuositukset nousevat.

Lue myös: WHO kehottaa välttämään keinotekoisia sokerin korvikkeita painonhallinnassa

Kasvispainotteinen ruokavalio kouluruokien ruokalistoille

Suomalaiset ravitsemussuositukset pohjautuvat pohjoismaisiin suosituksiin. Vaikutukset näkyvät esimerkiksi joukkoruokailuissa, kuten kouluruoassa.

–  Suosituksissa painotetaan, että kasvikunnantuotteita pitäisi lisätä enenevästi ruokavalioon, joten kyllähän se tulee sitten heijastumaan joukkoruokailuun toivon mukaan. Joukkoruokailun ruokalistoilla pyritään myös ravintoaineiden määrällisiin tavoitteisiin.

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset on päivitetty viimeksi vuonna 2012. Suosituksia päivitetään nyt kuudetta kertaa, ja ravitsemussuositukset päivitetään tavallisesti 8–10 vuoden välein. Suomen nykyiset ravitsemussuositukset ovat vuodelta 2014.

–  Kansalliset suositukset tulevat olemaan yhtäläiset pohjoismaisten suositusten kanssa hyvin suurella todennäköisyydellä, Erkkola kertoo.

Etenkin ravintoaineiden suositukset pysyvät lähes muuttumattomana. Kansallisella tasolla ratkotaan useita kysymyksiä.

–  Ruokaryhmäkohtaisissa suosituksissa huomioidaan enemmän kunkin maan ruokaympäristöä, suomalaisten ravitsemukseen liittyviä kansallisia haasteita ja sitä, mitä ruokia on saatavilla. Jokaisella Pohjoismaalla on myös mahdollisuus olla kunnianhimoisempi ympäristötavoitteiden sisällyttämisessä kansallisiin tavoitteisiin.

Työryhmä kansallisten ravitsemussuositusten laadinnalle on Erkkolan tietojen mukaan jo nimetty, ja hän uskoo niiden olevan valmiit ensi vuonna.

Lue myös: Tutkimus paljastaa, miten nirsoilevan lapsen saa syömään

Pohjoismaisille suosituksille kansainvälistä mielenkiintoa

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten kehittäminen kiinnostaa muuallakin.

–  Meitä on kansainvälisesti seurattu hyvin tarkasti ja mielenkiinnolla. Työskentelyprosessimme on ollut julkinen ja läpinäkyvä osittain siksi, että meille on tullut paljon kiinnostusta ulkomailta. Muut maat haluaisivat mahdollisesti päivittää samalla tavalla omat suosituksensa.

Pohjoismaat eivät ole ensimmäisiä, jotka ovat sisällyttäneet ilmasto- ja ympäristökysymykset ravitsemussuosituksiin, vaan esimerkiksi Alankomaissa näin on jo tehty, mutta Erkkolan mukaan ei yhtä perinpohjaisesti kuin nyt Pohjolassa.

Lue myös: Syötkö jo näin? Tutkijoiden mukaan aivojen ikääntymistä voi hidastaa tietyn ruokavalion avulla

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit! 

Katso myös: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille

1:15Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"Suomalaiset rakastavat kurkkuja ja tomaatteja. Millä ne voisi korvata? Vinkkejä ruokavalintoihin antoivat Huomenta Suomen haastattelussa Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen ja Terveystalon ravitsemusterapeutti Mari Aalto.

Lisää aiheesta:

Katoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatEi leikkelekieltoa! Näin suomalaiset syövät kasviksia huomaamattaan"Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"Ravitsemussuositukset eivät juuri näy maatalouspolitiikassa tai kauppojen toiminnassaOnko sinullakin huonot ruokailutottumukset? Nämä ovat suomalaisten ruokavalion keskeiset haasteetKanada poisti maidon ja lihan ravitsemussuosituksista – rohkea veto kerää kiitosta: ”Tämä ei ole radikaali juttu”
RavitsemusRuokaYmpäristöIlmastonmuutosTerveys ja hyvinvointiLifestyle
Perunalla on pienet ympäristövaikutukset.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 12.9.10:58
    Ruoka

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 30.8.07:34
    Terveys ja hyvinvointi

    Nämä uskovaiset elävät keskimääräistä vanhemmiksi – terveysjohtaja kertoo, miksi