Pohjoismaiset ravitsemussuositukset ovat herättäneet myös kansainvälistä mielenkiintoa.
Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset kehottavat ihmisiä rajoitettuun sekä punaisen että vaalean lihan syöntiin. Uusimpaan suositukseen on sisällytetty ensimmäistä kertaa ympäristö- ja ilmastonäkökulma.
– Uusissa ravitsemussuosituksissa on huomioitu ensin terveysvaikutukset ja niihin pohjautuvat ruokaryhmien määrälliset suositukset. Tämän jälkeen olemme huomioineet ympäristövaikutukset ja antaneet tarkempia ohjeita eri ruokaryhmien valintoihin, kertoo Helsingin yliopiston kansanravitsemuksen professori Maijaliisa Erkkola STT:n haastattelussa.
Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia on ollut luomassa kaksi suomalaista asiantuntijaa muiden pohjoismaalaisten edustajien kanssa. Erkkola on toinen heistä. Toinen edustaja on ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta. Kaikkiaan työssä on ollut mukana yli 400 pohjoismaista tutkijaa.
Uudet ravitsemussuositukset kehottavat ihmisiä pääasialliseen kasvipohjaiseen ruokavalioon sekä terveydellisistä että ilmastosyistä. Kasvisten, hedelmien, marjojen, palkokasvien, perunoiden ja täysjyvän runsasta saantia suositellaan.
Lue myös: Ylivoimaisia terveyshyötyjä ylistetään jälleen: Jos syöt vain yhtä kasvista, valitse tämä
Erkkola kannustaa esimerkiksi riisin sijaan suosimaan kotimaisia viljoja, koska riisillä on suuremmat ympäristövaikutukset kuin kotimaisilla viljoilla.
