Miksi kalaa kannattaa syödä? Kolme oleellista vaikutusta terveyteen

Kaappaus keittiössä: Kari Aihinen valmistaa paistettua lohta ja juureksia 2:05
Miten paistetaan täydellistä lohta? Katso videolta Kari Aihisen vinkit!

Miksi kalaa kannattaa syödä ja mikä siitä tekee niin terveellistä? Pro Kala ry listasi kalan tärkeimmät terveyshyödyt.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu kalansyönnin hyödyistä ja jaettu erilaisia maistuvia kalaruokavinkkejä. Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa. Kalalajeja tulisi myös vaihdella, eikä suosia aina vain yhtä ja samaa lajia. Suomen Kalankasvattajaliitosta kerrottiin keväällä, että yli 80 prosenttia suomalaisten kaupasta ostamasta kalasta on tuontikalaa. Eniten suomalaiset ostavat lohta. Kotimaisista kaloista myydyimpiä ovat kirjolohi, muikku ja silakka. 

Mutta miksi kalaa sitten kannattaa syödä ja mikä siitä tekee niin terveellistä? Pro Kala ry listasi kalan tärkeimmät terveyshyödyt.

1. Kala on hyvä D-vitamiinin lähde

D-vitamiinia on kalassa luontaisesti runsaasti.  D-vitamiini on erittäin tärkeä esimerkiksi luuston terveydelle, ja se on yhdistetty lukuisissa tutkimuksissa myös vastustuskykyyn. D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalossa, ja näin kesällä Suomenkin leveysasteilla on mahdollista saada riittävästi D-vitamiinia ulkona. Syyskuusta toukokuuhun aurinko ei kuitenkaan paista tarpeeksi, ja siksi D-vitamiinia on tärkeä saada myös ravinnosta.

2. Hyvää, pehmeää rasvaa 

Rasvoja on erilaisia: moni suomalainen syö liikaa kovia rasvoja.. Kaloissa oleva rasva on puolestaan pehmeää rasvaa, ja se sisältää ihmiselle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Eri kalalajien rasvapitoisuus vaihtelee 0,5 – 24 prosentin välillä. Vähärasvaisia kaloja ovat muun muassa hauki, ahven ja kampela. Eniten rasvaa on lohessa ja kirjolohessa. Vähärasvaisuutensa ansiosta kalat sisältävät myös melko vähän energiaa.

3. Proteiinia ja kivennäisaineita

Biologiselta arvoltaan kalan proteiini on yhtä hyvää lihan, kananmunan ja maitotuotteiden kanssa. Kala sisältää monipuolisen valikoiman eri ravintoaineita, mutta erityisen runsaasti siitä saa D-vitamiinin, hyvien rasvahappojen ja proteiinin ohella B12-vitamiinia ja seleeniä. Kalan säännöllinen käyttö on hyvä keino turvata useiden muidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia, varsinkin jos ruokavalio sisältää niukasti tai ei ollenkaan lihaa ja maitotuotteita.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Uusimmat