Tuoreessa tutkimuksessa saatiin lisänäyttöä punaisen lihan ja diabetesriskin yhteydestä.
Paljon punaista lihaa ja lihavalmisteita syövät ovat suurentuneessa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tuoreessa meta-analyysitutkimuksessa tämä havaittiin tarkastelemalla ruokavalion hemirautapitoisuutta. Hemirauta tarkoittaa hemoglobiiniin sitoutunutta rautaa, ja sitä on runsaasti erityisesti punaisessa lihassa.
Meta-analyysi kattoi 11 tutkimuksen aineistot ja 330 000 potilaat tiedot. Potilaista 29 000 sairastui tyypin 2 diabetekseen.
Eniten hemirautaa ruoastaan saavat sairastuivat diabetekseen 20 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka saivat sitä vähiten, analyysi osoitti. Jokainen 1 mg päivittäinen lisäys hemiraudan saannissa liittyi 16 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin. Muunlaisen raudan saanti ei liittynyt sairastumisriskiin.
Lue myös: Tämä salakavala tila kehittyy usein diabetekseksi – tunnistatko oireet?
Näin pienennät sairastumisriskiä
Koska hemirautaa saa vain eläinperäisistä ruoista ja pääasiassa punaisesta lihasta, tulokset tukevat aiempia havaintoja lihapainotteisen ruokavalion ja tyypin 2 diabeteksen yhteydestä. Lihan lisäksi kuitenkin myös ruokavalion muut piirteet vaikuttavat sairastumisriskiin.
Sairastumisriskiä voi pienentää muun muassa syömällä enemmän täysjyvätuotteita, kasviksia ja hedelmiä sekä vähentämällä lisättyä sokeria sisältävien elintarvikkeiden käyttöä.