Tutkimus: Punaista lihaa syövät suurentuneessa vaarassa sairastua diabetekseen – näin pienennät riskiä

Tuoreessa tutkimuksessa saatiin lisänäyttöä punaisen lihan ja diabetesriskin yhteydestä.

Paljon punaista lihaa ja lihavalmisteita syövät ovat suurentuneessa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tuoreessa meta-analyysitutkimuksessa tämä havaittiin tarkastelemalla ruokavalion hemirautapitoisuutta. Hemirauta tarkoittaa hemoglobiiniin sitoutunutta rautaa, ja sitä on runsaasti erityisesti punaisessa lihassa.

Meta-analyysi kattoi 11 tutkimuksen aineistot ja 330 000 potilaat tiedot. Potilaista 29 000 sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Eniten hemirautaa ruoastaan saavat sairastuivat diabetekseen 20 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka saivat sitä vähiten, analyysi osoitti. Jokainen 1 mg päivittäinen lisäys hemiraudan saannissa liittyi 16 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin. Muunlaisen raudan saanti ei liittynyt sairastumisriskiin.

Näin pienennät sairastumisriskiä

Koska hemirautaa saa vain eläinperäisistä ruoista ja pääasiassa punaisesta lihasta, tulokset tukevat aiempia havaintoja lihapainotteisen ruokavalion ja tyypin 2 diabeteksen yhteydestä. Lihan lisäksi kuitenkin myös ruokavalion muut piirteet vaikuttavat sairastumisriskiin.

Sairastumisriskiä voi pienentää muun muassa syömällä enemmän täysjyvätuotteita, kasviksia ja hedelmiä sekä vähentämällä lisättyä sokeria sisältävien elintarvikkeiden käyttöä.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Nämä tekijät lisäävät perussairauksien riskiä:

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Videolla kerrotaan perussairauksille altistavat tekijät.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat