Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Onko sinuakin ohjeistettu syömään kaksi lämmintä ateriaa päivässä? Ravitsemusterapeutin mukaan ei tarvitse

8:45Henri Alén esittelee yhden lempiruoistaan – ja miten toimii vauvojen ravintola?KATSO MYÖS: Henri Alén esittelee lempiruokiaan: Näin syntyy tonnikala-papu -salaatti.
Julkaistu 11.02.2024 17:30

Emmi Niiniaho

Monesti ihmisillä on mielikuva, että lämmin ruoka olisi ravitsevampaa kuin kylmä. Ravitsemusterapeutin mukaan ainoastaan ravintosisällöllä on merkitystä.

Kaikki ovat varmasti kuulleet elämänsä aikana ohjeen "syö vähintään kaksi lämmintä ateriaa päivässä".

Mutta miksi ruoan pitäisi olla juuri lämmintä?

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, että ravintoarvot eivät hirveästi eroa riippumatta siitä, onko ruoka kylmää vai lämmintä. Kyse on ennemminkin ihmisten mielikuvista.

Lue myös: Näitä asioita amerikkalainen ravitsemusasiantuntija ei tekisi: "Totuus kuitenkin on..."

Kylmä ruoka on ruokaa siinä missä lämminkin

Ihmiset saattavat joskus ajatella, että voileipäateria tai monipuolisesti täytetty ruokaisa patonki ei ole "oikeaa ruokaa", koska se on vain "pikainen kylmä välipala, jonka nappasin matkalla". 

täytetty patonki
Jos täytetty patonki mielletään vain "kylmäksi välipalaksi", saattaa ylensyödä myöhemmin päivällä.Shutterstock

Kuitenkin lähes saman energiamäärän sisältävä lautanen, jossa on perunamuusia, lihapullia ja hieman salaattia on oikeaa ruokaa, koska se on lämmintä. 

Ilmiössä on Partasen mukaan kyse siitä, miten ihmiset mieltävät syömänsä ruoan energiamäärän. Virheellinen mielikuva voi kuitenkin myöhemmin päivällä kostautua.

– Helposti miettii, että no voinhan minä syödä tässä illalla vaikka mitä, koska en syönyt päivällä kunnon ruokaa, Partanen sanoo.

Lue myös: Asiantuntija kertoo, ketkä eivät tarvitse D-vitamiinilisää: "Ihan turha ottaa purkista"

Kulttuurisidonnainen ilmiö

Partanen epäilee, että suhtautuminen kylmään ja lämpimään ruokaan on suomalaisille kulttuurisidonnaista.

– Meillä on totuttu ennen vanhaan tekemään maatilan töitä ja saatettiin jo aamulla syödä lämmin ruoka. Energian kulutus on ollut kovaa ja on tehty paljon fyysistä työtä.

Kahden lämpimän aterian sääntö onkin hieman kulttuurisidonnainen jäänne suomalaisille.

eväät, lounas, salaattiToiset valitsevat mieluummin kylmän salaattilounaan, sillä raskas lämmin ateria saattaa vähentää työtehoa.Shutterstock

Esimerkiksi juuri voileipä mielletään välipalaksi, mutta pizza ruoaksi. Täytteet voivat olla pitkälti täysin samat, mutta toinen on vain lämmin.

– Tämäpä juuri. Eihän energiamäärä tai ravintosisältö muutu juuri miksikään sen perusteella, onko ruoka lämmitetty vai ei. Kyse on enemmänkin siitä, miten ihmiset asian mieltävät, Partanen sanoo.

Lue myös: Lounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktan

Lue myös: Lääkäri määräsi hedelmiä ja vihanneksia "reseptillä" – millaiset olivat vaikutukset?

Katso myös: Astetta parempi eväslounas – ravitsemusterapeutin vinkit

10:42Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkitRavitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Lisää aiheesta:

"Vain syöty ruoka ravitsee" – miksi on niin vaikeaa syödä terveellisesti?Aamupalaksi puuroa? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."Oletko luottanut näihin? Professori tyrmää tutut ruokamyytit"Eines voi olla jopa terveellisempi" – Hanna Partaselta tärkeä muistutus lounaseväistäTämän ravitsemusterapeutti huomioisi omissa lounaissaan: "Ihan eri asia raksamiehelle kuin keski-ikäiselle naiselle"Suomalaisten lihottava virhe – Hanna Partanen kertoo, milloin pizzaa ei kannattaisi missään nimessä syödä: "Raaka fakta näyttää olevan se..."
RavitsemusRuokaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 20.10.19:03
    Liikunta

    Näin ehkäiset murtumia – nappaa vinkit oikeanlaiseen liikuntaan

  • 14.10.15:14
    Ruoka

    Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?

  • 8.10.07:44
    Kahvi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 2.10.07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä